AYM başkanından 'iyi iletişim' mesajı

AYM üyeliğine seçilen Metin Kıratlı'nın and içme töreni düzenlendi. Burada konuşan AYM Başkanı Kadir Özkaya 'Anayasal organlar arasında iş birliği, düzen ve uyumun sağlanabilmesi için aralarında daima iyi bir iletişimin bulunmasına da ihtiyaç vardır.' dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya, her Yüksek Mahkemenin görev ve yetkilerinin kanunlarla düzenlendiğini belirtti. Özkaya, "Anayasal organlar arasında iş birliği, düzen ve uyumun sağlanabilmesi için Anayasa ve kanunlara uygun hareket etmenin yanında, aralarında daima iyi bir iletişimin bulunmasına da ihtiyaç vardır" dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonunda, AYM üyeliğine seçilen Metin Kıratlı'nın and içme töreni yapıldı. Aynı zamanda bireysel başvurunun uygulamaya geçmesinin 12. yılı nedeniyle de düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende AYM Başkanı Kadir Özkaya konuşma yaptı. Özkaya konuşmasında, hakim ve savcılara adaletli olma tavsiyesinde bulundu. Özkaya ayrıca bireysel başvuru yolunun işlevselliğini kaybetmeden devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özkaya özetle şunları söyledi:

'ADALETİ KENDİ ARZULARINIZA UYDURMAYA KALKIŞMAYIN'

"Değerli meslektaşlarım, çok kıymetli hakim ve savcı kardeşlerim, pozitif hukuka göre çok yakınlarınızın işlerine zaten bakamıyorsunuz. Bunu biliyorum. Ancak genel prensibi vurgulamak bakımından şunları ifade etmek istiyorum. Bir yerde söz sahibi olduğunuzda, size söz hakkı veya yetki verildiğinde, güç verildiğinde muhatabınız kendi yakınınız olsa dahi adaletle hükmedin. Ebeveyninizin veya diğer yakın akrabalarınızın aleyhine de olsa her daim adaleti ayakta tutun. Hiçbir zaman hakkı (adaleti) kendi keyfî arzularınıza uydurmaya kalkışmayın."

Törende üyeliğe seçilen Kıratlı'nın kisvesini AYM Başkanı Özkaya giydirdi.

'BÜYÜK TÜRK MİLLETİNİ BÖLMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ'

"Anayasamızın 3. maddesinde ifade edildiği üzere 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.' Bununla birlikte memleketimizi, milletimizi, büyük Türk Devleti’ni çökertmek isteyenler de çoktur. Lakin necip Türk milletini ve büyük Türk Devleti’ni parçalamaya, bölmeye kimsenin gücü yetmez. Yeter ki toplum olarak akıllıca hareket edelim. Birbirimize düşman olup dış düşmanlara fırsat vermeyelim. Hepimiz kardeşiz. Her zamankinden daha çok birbirimize kenetlenmeliyiz. Aklımızı iyi kullanmalıyız."

'BİREYSEL BAŞVURU YOLU KORUNMALI'

"Sayın Cumhurbaşkanı’m, zatıalilerinizin de büyük katkısıyla hukuk sistemimize kazandırılan bireysel başvuru yolunun bugünkü işlevselliğiyle mutlak gerekliliği konusunda toplumumuzda oluşan ortak kanaatin de bir gereği olarak bugünkü işlevselliğini kaybetmeden korunması gerektiğini düşünüyoruz. Zira on iki yılını geride bıraktığımız bireysel başvuru yolu, geldiğimiz nokta itibarıyla insanımızın temel haklara ilişkin sorunlarını çözmesinin bir aracı olarak kurumsallaşmış bulunmaktadır."

'HEPSİNİN GÖREVİ AÇIK BİÇİMDE DÜZENLENMİŞTİR'

"Her bir Yüksek Mahkeme, Anayasa ve kanunlarda kendilerine yüklenilen görevleri yapmakla mükelleftir. Her birinin görev ve yetkileri, işleyiş biçimleri, kararlarının nitelikleri Anayasa ve kanunlarda açık bir biçimde düzenlenmiştir. Her birinin görevlerini, Anayasa ve kanunlarda kendilerine verilen yetki çerçevesinde, Anayasa ve kanunlara uygun şekilde yerine getirecekleri tabiidir. Yasama, yürütme ve yargı organları insanlardan müteşekkildir. İnsanın olduğu yerde de her zaman için farklı yaklaşımların, farklı fikirlerin oluşabilmesi ve ihtilaf doğabilmesi de tabiidir. Bu nedenle anayasal organlar arasında iş birliği, düzen ve uyumun sağlanabilmesi için Anayasa ve kanunlara uygun hareket etmenin yanında, aralarında daima iyi bir iletişimin bulunmasına da ihtiyaç vardır."

'BİZE DE SIRA GELECEK'

Konuşmasında Kur’an-ı Kerim’den alıntılar yapan Özkaya şu ifadeleri kullandı:
"Kıymetli meslektaşlarım bugün adalet dağıtıyoruz, her şeyi ve herkesi sorguya çekiyoruz. Lakin hepimiz geçiciyiz, bizi de bir gün sorguya çekecekler, bunu da unutmayalım. Unutmayalım ki bir gün mizan kurulur, bütün defterler dürülür, hesabı bizlerden sorulur. Yanlışlardan kaçınalım, o günler gelmeden bugünün kıymetini bilelim. Bir gün bize de sıra gelecek."

Sonraki Haber