AYM'den 15 Temmuz başvurusu kararı

Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında neden oldukları maddi zararın tazmin edilmesi için bazı eski askerler hakkında dava açtı. Mülkiyet hakkının ihlal edildiğini iddia eden eski askerlerin bireysel başvurusu kabul edilemez bulundu

Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında neden oldukları maddi zararın tazmin edilmesi için bazı eski askerler hakkında dava açtı. Dava kapsamında mal varlığı üzerinde uygulanan ihtiyati hacizler nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğini iddia eden eski askerlerin bireysel başvurusu kabul edilemez bulundu.

Doğan Öztürk, albay olarak görev yapmaktayken 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle 19 Temmuz 2016 tarihinde anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan tutuklandı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Haziran 2019 tarihinde Öztürk'ü anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, nitelikli kasten öldürme, nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarından birden fazla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile birden fazla süreli hapis cezasına mahkûm etti. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi 13 Ekim 2020 tarihinde karara karşı yapılan istinaf başvurusunu esastan reddetti.

47 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Millî Savunma Bakanlığı Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 47 kişiye karşı 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdikleri darbe girişimi sırasında neden oldukları maddi zararın tazmin edilmesi için dava açtı. Bakanlık ayrıca davalıların mal varlığı üzerine ihtiyati haciz konulmasını talep etti. Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi 9 Temmuz 2018 tarihinde ihtiyati haciz talebinin teminatsız olarak kabulü ile dava konusu 11 bin 76 TL’yi karşılayacak oranda davalıların menkul, gayrimenkul ve üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz şerhi konulmasına karar verdi. İhtiyati hacze itirazı reddedilen Öztürk, istinaf kanun yoluna başvurusu da reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

İSTİNAF İSTEMİ REDDEDİLDİ

İlyas Bilgiş de kurmay albay olarak görev yaparken 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı iddiasıyla tutuklandı. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Haziran 2019 tarihinde Bilgiş'in anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan beraatine, silahlı terör örgütüne üye olma suçundan mahkûmiyetine karar verdi. Millî Savunma Bakanlığı, Bilgiş'in yanı sıra bazı kişilere karşı darbe girişimi sırasında neden oldukları 643 bin 425 TL maddi zararın tazmin edilmesi için dava açtı. Ayrıca davalıların mal varlığı hakkında ihtiyati haciz kararı verilmesi talep etti. Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi dava değeri olan 643 bin 425 TL üzerinden davalıların menkul ve gayrimenkullerine ihtiyati haciz konulmasına karar verdi. Bu karara karşı yaptığı istinaf başvurusu reddedilen Bilgiş, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.

İDDİALARI KABUL EDİLEMEZ BULUNDU

Her iki başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ile masumiyet karinesinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Somut olayda başvurucuların mal varlığı hakkında verilen ihtiyati haciz kararları gerçekleştirilmek istenen meşru amaca ulaşmaya elverişlidir. İhtiyati haczin dava konusu miktarlarla sınırlı olmak üzere tesis edilmesi ve fiilen bir haciz uygulanmayıp şerh düşülmesine karar verilmesi yoluna başvurulduğu gözetildiğinde müdahalenin gerekli olmadığı söylenemeyecektir. Devam eden tazminat davalarında alacağın güvence altına alınması amacıyla geçici bir tedbir niteliğinde olan ihtiyati haciz şerhi konulmasında kamu makamlarının takdir yetkisi bulunduğu kabul edilmelidir. Üstelik başvurucu İlyas Bilgiş'in mal varlığı üzerindeki ihtiyati haciz kısa bir süre sonra kaldırılmıştır."

Sonraki Haber