AYM'den 'Beyaz Toros' paylaşımı kararı

Anayasa Mahkemesi, faili meçhul cinayetlerin simgesi 'Beyaz Toros' ve terör örgütü propagandasına yönelik paylaşımlar yaptığı için işten çıkarılan işçinin başvurusunda ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verdi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet alım sözleşmesi kapsamında iş gören özel bir şirkette basın, yayın ve halkla ilişkiler biriminde sekreter olarak çalışan Şengül K.'nın iş sözleşmesi, 31 Aralık 2019 tarihinde Belediye tarafından sosyal medya paylaşımları nedeniyle feshedildi.

Şengül K.'nın, 21 Ekim 2015 tarihinde ''Beyaz Toros", "yargısız infazların itirafı, bugünün tehdidi ve tarihin skandalıdır!" şeklinde paylaşımda bulunduğu, Yeni Özgür Politika isimli sayfadan alıntı yaparak "Şemdinli'de 18 harekatçı öldürüldü" şeklindeki yazıyı hesabında paylaştığı kaydedildi.

Şengül K.'nın ayrıca Twitter hesabından "Son gün barışa demokrasiye ve insanlığa inadına HDP" şeklinde paylaşımda bulunduğu, Özgür Gündem isimli sosyal medya sayfasından "Sokağa çıkma yasağının 19 gün sürdüğü Dargeçit'te asker zırhlı ve sivil araçlar ilçeden ayrıldı #DemirtaşİleÖzerkliğe" başlıklı videoyu paylaştığı belirtildi.

İŞE İADE BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Şengül K. feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesi talebiyle işverenler aleyhine işe iade talepli tespit davası açtı. Davanın görüldüğü Diyarbakır 5. İş Mahkemesi 9 Eylül 2020 tarihinde davanın reddine karar verdi.

Gerekçeli kararında mahkeme; başvurucunun sosyal medya paylaşımlarının bölücü terör örgütünü destekleyici ve övücü mahiyette, güvenlik kuvvetlerine ise hakaret mahiyetinde olduğunu, başvurucunun çalıştığı iş yeri de göz önüne alındığında iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından beklenemeyeceğini belirtti.

Bu karara karşı yaptığı istinaf başvurusu da reddedilen Şengül K. Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

'YENİ ÖZGÜR POLİTİKA PKK EMİRLERİNİ YAYIYOR'

Başvuruyu inceleyen AYM İkinci Bölümü, ifade özgürlüğünün ihlal edilmediğine karar verdi. AYM kararının gerekçesinde şöyle denildi:

"Başvurucunun feshe konu paylaşımlarını, güvenlik risklerinin gerçek olduğu ve buna bağlı kaygıların devlet ve toplum hayatı üzerinde yoğun bir şekilde hissedildiği sırada yaptığı açıktır. Başvurucu ilk paylaşımında Türkiye'nin yakın geçmiş tarihinde faili meçhul olayların simgesi haline gelen 'beyaz Toros'ları ve bunlarla özdeşleştirilen olayları 'bugünün tehdidi' olarak nitelendirmiş, yaşanmakta olan yoğun şiddet olaylarının gerisinde güvenlik güçlerinin yargısız infazları olduğunu ima etmiştir.

"Başvurucu ikinci olarak terör örgütünün yayın organı olan Yeni Özgür Politika isimli internet sitesinin bir haberini paylaşmıştır. Bahsi geçen internet kanalı başta ırkçılık olmak üzere her türlü ayrımcılık ve şiddet övgüsü ve çağrısı yapmakta, yayınlarıyla hem PKK yandaşlarına bilgi iletmekte hem de PKK yönetiminin emirlerini yaymaktadır."

'ŞİDDETE BAŞVURMAK CESARETLENDİRİLDİ'

Şengül K.'nın paylaştığı -daha sonra resmî kaynaklarca yalanlanan- başvuruya konu haberde terör örgütünün güvenlik güçlerine ağır zayiat verdirdiğinin iddia edildiği kaydedilen AYM kararında şu ifadelere yer verildi:

"Haberin yapıldığı bağlama, haberi yayımlayanın kimliğine, haberin zamanına bir bütün olarak bakıldığında haberin terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerine başvurmayı teşvik edici, zaten söz konusu yönteme başvurmayı benimsemiş kişilerin kararlarını destekleyici mahiyette olduğunu kabul etmemek için bir neden bulunmamaktadır.

"Güvenlik güçleriyle çatışmaların şiddetlendiği bir sırada terör örgütünün yayın organının manipülatif haberlerini yayma çabalarını ifade özgürlüğünün koruması beklenemez. Kaldı ki başvurucu, başvuruya konu son paylaşımında 'özerklik' etiketi ile yapılan ve güvenlik güçlerine ait bazı haberlerin yer aldığı video haber paylaşımını kendi hesabından paylaşmıştır.

"Başvuruya konu 'özerklik' etiketi vahim şiddet olaylarının yaşandığı bağlamda kullanılmış ve böylece terör örgütünün ulaşmayı istediği amaca destek verilerek şiddete başvurmak cesaretlendirilmiştir."

Sonraki Haber