AYM’den Din Kültürü dersi kararı: Dini inanca saygı ihlal edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, kızlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muafiyet imkanı bulunmadığı gerekçesiyle bireysel başvuruda bulunan ailenin başvurusunu kabul etti.

Genel Kurul, ebeveynlerin eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda, "2018-2019 eğitim ve öğretim yılına kadar olan dönemdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatı, içerik olarak dinler hakkında yansız ve tanıtıcı bilgiler vermek amacıyla zorunlu olması öngörülen din kültürü öğretimi kapsamında değil din kültürü öğretimini aşan İslam dininin ve onun belirli bir yorumunun eğitim ve öğretimi kapsamında değerlendirilmiştir." denildi.

Bir aile 1 Ekim 2009 tarihli dilekçesiyle Eskişehir Havacılar İlköğretim Okulu'na başvurarak 4. sınıf öğrencisi kızlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulmasını istedi. Okul Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğünün 22 Ekim 2009 tarihli yazısını aileye tebliğ ederek başvuruyu reddetti. Yazıda, Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu'nun 9 Temmuz 1990 tarihli ve 1 sayılı kararına atıfla azınlık okulları dışında kalan ilk ve orta öğretim okullarında öğrenim gören TC uyruklu Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmelerinin zorunlu olmadığı belirtildi.

NÜFUS CÜZDANINDAKİ İSLAM İBARESİ KALDIRILDI

Aile anılan işlemi gerekçe göstererek 16 Kasım 2009 tarihinde başvurarak kendisi ve kızının nüfus cüzdanındaki İslam ibaresinin kaldırılmasını ve din hanesinin boş bırakılmasını, bu mümkün değilse din hanesine Ateist yazılmasını istedi. Bu talep üzerine başvurucunun ve kızının nüfus cüzdanının din hanesindeki İslam ibaresi kaldırıldı. Başvurucu daha sonra kızının Din Kültürü dersinden muaf tutulması talebinin reddine yönelik işleme karşı Eskişehir 2. İdare Mahkemesinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açtı. Mahkeme 14 Nisan 2010 tarihinde davanın yetki yönünden reddine, dava dosyasının yetkili Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Yargılamayı yapan Ankara 1. İdare Mahkemesi 29 Nisan 2011 tarihinde dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

HAK İHLALİ KARARI VE MANEVİ TAZMİNAT

Karar, temyiz aşamasında Danıştay 8. Dairesinin 29 Kasım 2011 tarihli kararı ile bozuldu. Bozma sonrası yargılamayı yapan ilk derece mahkemesi bozma kararına uydu ve ailenin açtığı davayı reddetti. Danıştay 8. Dairesi tarafından bu karar onanınca aile de 12 Eylül 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, ebeveynlerin eğitim ve öğretimde dini ve felsefi inançlarına saygı gösterilmesini isteme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Karar oy çokluğuyla alınırken karara katılmayan 7 üye karşı oy yazdı. Anayasa Mahkemesi ayrıca başvuruculara 20 bin TL manevi tazminatın müştereken ödenmesine hükmetti.

Sonraki Haber