AYM'den sendika hakkı ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, sendika yöneticisi olan ve kanuna aykırı şekilde iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia eden işçinin başvurusunu kabul ederek sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Yakup Tekin, 10 yıl boyunca bir iş yerinde operatör olarak çalıştı. 2015 yılına kadar iş yerinde yetkili olan Türk Metal Sendikası üyesi olan Tekin sonrasında bu sendikadan ayrılarak Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikasına (TOMİS) üye oldu, 2016’da da TOMİS Yönetim Kurulunun yedek üyeliğine seçildi. Tekin'in iş sözleşmesi 27 Ağustos 2017’de feshedildi. Gerekçede; Tekin'in çalıştığı Bursa fabrikasında hizmet verilen müşterilerden gelen iş talep düşüşünün ciddi ve kalıcı olmasının Tekin'in iş ilişkisinin devamını mümkün kılmadığı, fesihten başka çare kalmadığı belirtildi. Tekin, fesih kararına karşı işe iade ve sendikal tazminat talebiyle dava açtı. İlk derece mahkemesi davanın kısmen kabulü ile Tekin'in işe iadesine, sendikal tazminat talebinin reddine ve Tekin'in sendika temsilcisi güvencesinden yararlandırılmasına karar verdi. Kararın istinaf yargı yoluna götürülmesi üzerine Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 9. Hukuk Dairesi Tekin'in işe iadesine, sendikal tazminat talebinin reddine ve sendika temsilcisi güvencesinden yararlandırılmayacağına hükmetti. Tekin de bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

Başvuruyu inceleyen AYM Genel Kurulu, sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca Tekin'e 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın gerekçesinde "Bölge Adliye Mahkemesinin başvurucunun iş yeri sendika temsilcisi olduğu ancak yetkili sendikanın temsilcisi olmadığı şeklindeki değerlendirmesi somut olgulara uygun düşmeyen ilgisiz bir gerekçe olmuştur." denildi.

Sonraki Haber