AYM'den sendika hakkı kararı

Anayasa Mahkemesi, performansının düştüğü gerekçesiyle toplu sözleşme hükümleri kapsamındaki iyileştirme zammının kesilmesine karar verilen mühendisin başvurusunu kabul ederek sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

İzmir'in Buca Belediyesinde mühendis olarak çalışan ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası üyesi olan Semiha Ayhan Yundan'a 8 Mayıs 2009'da belediyenin İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından bir yazı gönderildi.

Yazıda; Belediye Özel Kalem Müdürlüğünün yazısına istinaden, görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle 15 Mart 2009 tarihinden itibaren toplu sözleşme hükümleri kapsamında yer alan iyileştirme zammından yararlandırılmayacağı bildirildi. Bu işlemin iptali talebiyle açılan davada istediği sonucu alamayan Yundan, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

KARARIN GEREKÇESİ

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, sendika hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararında şu ifadelere yer verildi:

"Mahkemeler, 657 sayılı Kanun'un 146. maddesi hükmünü yorumlarken Anayasa'nın sendika hakkına ilişkin hükümlerini ve uluslararası düzenlemeleri göz ardı eden oldukça dar bir yorumu benimsemiştir. Üstelik davanın devam ettiği sırada Anayasa koyucunun yapılan Anayasa değişikliği ile toplu sözleşme hakkına anayasal bir koruma getirmesi de Kanun maddesinin yorumlanmasında dikkate alınmamıştır. Anayasa Mahkemesi kanun hükmünün söz konusu dar yorumunun bir belediye ile sendika arasında sendika üyelerinin menfaatlerine yapılan ve sendika hakkının özünde var olan bir sözleşmenin iptalini haklı göstermeye yeterli gelmediği kanaatine ulaşmıştır. Bu bağlamda zorunlu bir toplumsal ihtiyaca karşılık geldiği gösterilemeyen müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olarak kabul edilmesi mümkün olmamıştır."

Sonraki Haber