AYM'den sınır dışı etme kararı
Anayasa Mahkemesi, sınır dışı etme işlemi kapsamında Irak’a geri gönderilecek olan kişinin, kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili başvurusunu kabul edilemez buldu
Irak Cumhuriyeti vatandaşı olan N.S.M.M. hakkında Samsun Cumhuriyet Başsavcılığınca DAEŞ terör örgütü kapsamında soruşturma başlatıldı. N.S.M.M. 7 Mayıs 2019 tarihinde Samsun Emniyet Müdürlüğündeki ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. N.S.M.M., "Yaşadığım yer olan Rawa'ya DEAŞ 2014 yılı yaz aylarında gelerek burayı işgal etti. DEAŞ tüm esnaftan zorla para alırdı, vermeyen olursa onları keserek öldürüp cezalandırırlardı. Yaşamak için herkes bu parayı vermek zorundaydı. Biz de DEAŞ'a zekat adı altında zorla bu parayı veriyorduk. 2 Temmuz 2016 tarihinde biz lokantamızı kapattık ve DEAŞ'tan 17 günlük bir yolculuktan sonra Türkiye'ye akrabalarımla giriş yaptık. DEAŞ ile yaşadığım yaklaşık iki sene süre zarfında kesinlikle DEAŞ'a biat etmedim." şeklinde ifade verdi.
BİREYSEL BAŞVURU YAPTI
İfadesinin alınması sonrasında serbest bırakılan N.S.M.M. hakkında Samsun Valiliği 9 Mayıs 2019 tarihinde sınır dışı etme kararı aldı. Sınır dışı etme kararının iptali talebiyle Samsun 1. İdare Mahkemesinde dava açan N.S.M.M. dilekçesinde terör örgütü üyeliğine ilişkin isnatların asılsız olması nedeniyle hakkında düzenlenen sınır dışı etme kararının hukuka aykırı olduğunu savundu. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı 10 Mayıs 2019 tarihinde N.S.M.M. hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verirken N.S.M.M. söz konusu kararı İdare Mahkemesine dilekçeyle sundu. İdare Mahkemesi de 4 Şubat 2020 tarihinde davanın kesin olarak reddine hükmetti. N.S.M.M. bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.
KÖTÜ MUAMELE YASAĞI İHLAL EDİLMEDİ
Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü, kötü muamele yasağının ihlal edilmediğine karar verdi. Kararın gerekçesinde şöyle denildi: "Başvurucu Haşdi Şabi'nin neden kendisini hedef aldığını, ülkesinden ayrılmasından sonra bu tehdidin ne şekilde ve ne zaman kendisine ulaştığını, tehdidin devam ettiğine dair göstergelerin neler olduğunu açıklamamıştır. Aslında başvurucunun söz konusu tehdide ilişkin aşamalardaki anlatımlarının tutarlı olmadığı da görülmüştür. Sünni Arap olması haricinde DAEŞ'li olarak algılanmasına neden olacak ek faktörlerin yokluğunda başvurucunun ülkesinde mezhebi ve kökeni nedeniyle kötü muameleye maruz kalacağı söylenemez."