AYM’den yaşam hakkı ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) geri gönderme merkezindeyken, hakkındaki sınır dışı etme kararına karşı dava açan ve 1 gün sonra dava sonuçlanmadan ülkesine gönderilen Suriye vatandaşı kişinin başvurusunda yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi

Suriye vatandaşı olan Avad Elhammud'a 20 Mart 2019 tarihinde geçici koruma kimlik belgesi verildi. DAEŞ terör örgütüne yönelik yürütülen adli soruşturma kapsamında 9 Ağustos 2019 tarihinde şüpheli sıfatıyla ifadesi alınan Elhammud daha sonra Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi. Kocaeli Valiliği 9 Ağustos 2019 tarihinde Elhammud'un sınır dışı edilmesine ve bu maksatla idari gözetim altına alınmasına karar verdi. Elhammud bunun üzerine tutulmakta olduğu Kocaeli Geri Gönderme Merkezinden 22 Ağustos 2019 tarihinde Hatay Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

DAVA AÇTI

Elhammud, avukatı aracılığıyla sınır dışı etme kararının iptali amacıyla 23 Ağustos 2019 tarihinde Kocaeli 1. İdare Mahkemesinde dava açtı. Aynı gün düzenlenen Gönüllü Geri Dönüş İstek Formu'na istinaden yine aynı gün Elhammud'un Cilvegözü Kara Hudut Kapısı'ndan çıkışı sağlandı. Elhammud'un avukatı 21 Ekim 2019 tarihli dilekçeyle, dava sonucu beklenmeden müvekkilinin Suriye'ye sınır dışı edildiğini İdare Mahkemesine bildirdi. İdare Mahkemesi Elhammud'un açtığı davayı 11 Aralık 2019 tarihinde kesin olarak reddetti.

Mahkeme, sınır dışı etme işleminin kanuna uygunluğuyla sınırlı olarak inceleme yapıp, Suriye'ye fiilen sınır dışı edilme veya Suriye'deki riske ilişkin iddialar hakkında bir değerlendirme yapmadı. Elhammud'un avukatı da bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu.

150 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

Başvuruyu inceleyen AYM Birinci Bölümü yaşam hakkının ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca Elhammud'a 150 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Kararın gerekçesinde, daha önce benzer yönde yapılan başka bir başvuru hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:

"Somut olayda sınır dışı etme kararına karşı avukatı aracılığıyla iptal davası açması, tutulmakta olduğu geri gönderme merkezinden Hatay Geri Gönderme Merkezine sevk edilmesi, Gönüllü Geri Dönüş İstek Formu'na imza atanlar ve formun içeriği gibi olgular kapsamında geçici koruma altındaki Suriyeli başvurucunun hukuki ve fiilî durumunun Abdulkerim Hammud başvurusu ile oldukça benzer olduğu görülmüştür."

Sonraki Haber