Ayva tatlısının pamuk gibi olmasını sağlıyor.. İşin sırrı ölçüsünde

Pamuk gibi ayva tatlısı nasıl yapılır? Ayva tatlısı pişirirken işte bilmeniz gerekenler

Sonbahar ve kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biridir ayva. Ayva ile yapılan en güzel şeyse kuşkusuz ayva tatlısı.

Ayva tatlısı günümüzde ''Ermenistan, Türkiye, Irak, İran, Balkan ülkeleri, Yunanistan'' gibi yerlerde çokça yapılmaktadır.

Anadolu mutfağında genişçe yer tutan Ayva tatlısı on yıllardır Türk mutfağının en gözde tatlısıdır. Ayva tatlısı pişirirken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir.

Ölçüsü hiş şaşmayan pamuk gibi ayva tatlısı yapmak aslında  zor değil.

TÜRK TATLISI OLARAK BİLİNİR

Ayva tatlısı, ekmek ayvasından yapılan şerbetli bir Türk tatlısı olarak bilinmektedir. Genellikle kaymak ve Antep fıstığı ile servis edilen bu tatlının tarifi basılı ilk yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn'de de bulunur.

Habertürk'te yer alan bir içerikte de; Geleneksel ayva tatlısının tarifi paylaşıldı.

Ayva tatlısı malzemeler

5 adet ayva
12 adet toz şeker
1 adet çubuk tarçın
3-4 adet karanfil
4-5 bardak su

Servis için


Kaymak
Toz antep fıstığı ya da toz ceviz
Ayıklanmış nar

Ayva tatlısı nasıl yapılır?

*Ayvaları soyun, ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkarın.

*Ayva çekirdeklerini daha sonra kullanmak üzere bir kenara ayırın.

*Bu arada kararmaması için ayvaları için limonlu suda bekletin.

*Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir ayvanın üzerine tepeleme 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.

*Tencereye ayvaların üzerini çok az örtecek şekilde yaklaşık 4-5 su bardağı su ekleyin. Kalan şekeri de suya ilave edin.

*Şerbet renginin kırmızı ve aromalı olması için tencerenin içerisine ayva çekirdeklerini, çubuk tarçını ve karanfilleri ilave edin. Kısık ateşte pişirin.

*Pişen ayvaları servis tabağına alın ve şerbetinden üzerlerine gezdirin.

*Kaymak ve toz Antep fıstığıyla süsleyerek ılık ya da soğuk olarak servis edin. Ayva tatlılarınız hazır! Afiyet olsun...

DERLEME: AYDINLIK

Sonraki Haber