Azıcık eklemek yeterliymiş! Asla sulanmayan taş gibi yoğurt yapmanın sırrı

Yoğurt mayalamak her ne kadar zahmetli bir iş gibi görünse de aslında son derece pratik. Sizde evinizde tamamen doğal bir şekilde yoğurt mayalamak istiyorsanız bu haberimiz sizin için. İşte karşınızda katı yoğurt yapmanın püf noktaları!

Evde yoğurt yapmak hem çok sağlıklı hem de aslında sanıldığı kadar zor değil. Ancak genellikle yoğurdunu kendisi mayalayanların ortak problemi taş gibi olmaması ve çabuk sulanması. Eğer siz de bu sorundan muzdaripseniz doğru adrestesiniz. Sizlerle paylaşacağımız 5 püf noktasına dikkat ederek evinizde gönül rahatlığıyla yoğurt mayalayabilirsiniz!

1. SÜTÜN KALİTESİ

Yoğurdun kıvamını etkileyen en önemli faktörlerden biri sütün kalitesidir. Pastörize ya da UHT süt yerine taze ve günlük süt kullanmayı tercih ederseniz yoğurdunuz daha koyu ve lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra sütün yağ oranı da yoğurt mayalarken çok önemlidir. Tam yağlı süt ile mayalanan yoğurt, yarım yağlı veya yağsız süte göre daha iyi tutacaktır.

2. SÜTÜN ISITILMASI

Sütü yoğurt yapmadan önce ısıtılması mayalama sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca taş gibi yoğurt yapmanın püf noktaları arasında sütün ısıtılması da yer almaktadır. Ancak bu noktada sütün kaynatılmasındansa 85-90 dereceye kadar ısıtılması önerilmektedir. Çünkü süt kaynatıldığında protein yapılmasında bozulmalar görülmekte bu da yoğurdun suyunun çekilmesine neden olmaktadır.

3. SÜTÜN SOĞUTULMASI

Sütün ısıtıldıktan sonra mayalama işlemine başlamadan önce muhakkak soğumasını beklemek gerekir. Evde yoğurt kaç derecede mayalanır diye merak ediyorsanız sorunuzun cevabını hemen verelim, sütün ısısı 40-45 derece civarında olmalıdır. Bunun yanı sıra süte serçe parmağınızı batırıp 7'ye kadar sayabilirsiniz. Eğer 7 saniye boyunca eliniz yanmadan durabildiyseniz sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Bu yöntem halk arasında yoğurt mayalamada en çok kullanılan yöntemlerden biridir.

Sütün ısısını doğru ayarlamazsanız istediğiniz kıvamda bir yoğurt elde edemeyeceğinizi unutmayın. Eğer sütünüz çok sıcak olursa maya bakterileri öleceği için yoğurdunuz tutmayacaktır. Tam tersi şekilde sütünüz olması gerekenden soğuksa maya bakterileri yavaş çalışacağı için yoğurdunuzun kıvamı sıvı olacaktır.

4. MAYA MİKTARI

Süte koyacağınız maya miktarı da yoğurt yaparken önemli bir adımdır. Sütünüzü mayalamak için ev yapımı yoğurt kullanmanızı öneririz. Ancak mayanın taze ve kaliteli olması son derece önemlidir. Zira yoğurda tam anlamıyla tadını veren şey aslında kullanılan mayadır. Bir litre süt için yaklaşık iki yemek kaşığı kadar maya yeterli gelmektedir. Maya miktarın artırmanız durumunda yoğurdunuz daha ekşi olacaktır.

5. MAYALAMA SÜRESİ VE ORTAMI

Yoğurdun kıvamının katı olması için mayalama süresi ve ortamı son derece önemlidir. Sütü mayaladıktan sonra, ağzı kapalı ve mümkünse üzeri temiz bir bezle sarılı şekilde muhafaza etmelisiniz. Mayalanan sütün bu zaman zarfında oda sıcaklığında veya daha sıcak bir yerde bekletilmesi gerekmektedir. Yoğurt kaç saatte mayalanır sorusunun cevabı sütün kalitesine ve ortamın sıcaklığına göre değişiklik gösterecektir. Ancak genellikle 4 ile 6 saat arasındaki bir zaman dilimi yoğurdun mayalanması için yeterlidir. Yoğurdu gerektiğinden fazla bekletmeniz daha ekşi olmasına ve sulanmasına yol açabilir.

Kaynak: tgrthaber.com.tr

Sonraki Haber