Babadan miras deve sevgisi

Ege illerimizin kış aylarında vazgeçilmez eğlencesi deve güreşleridir. Neredeyse Aydın’ın her ilçesinde deve güreşi yapılıyor. Geleneksel hale gelen güreşler festival havasında geçiyor. Ege’nin meşhur develeri sahaya çıkıyor ve rakiplerini alt ederek ortaya konulan para ödülü ve kupayı alıyor. Deveciler de bir yıl boyunca bunun keyfini çıkarıyor.

Deve güreşçiliği ayrı bir zahmet ve çaba gerektiriyor. Bir yıl emek vermeniz ve devenizi güreşe hazırlamanız gerekiyor. Bunlardan birisi de Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Bıyıklı Mahallesinden Hüseyin Uysal. Aydın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü iken emekli olan Uysal’a deve sevgisi babasından geçmiş. 1995 yılında babasının vefatından sonra bir süre ara vermiş ve 12 yıl sonra deve alarak tekrar bu işe kolları sıvamış. Uysal deve sevgisini Aydınlık’a şöyle anlattı: “Çok eskiden buralarda en önemli ulaşım aracı develerdi. Buralardaki hasadı ve yükü onlar taşırdı. Dedemde de deve varmış. Genç yaşta hayatını kaybedince evin en büyüğü olarak 8 yaşındaki babam onun işini üstlenmiş ve uzun yıllar o işi yapmış. Ağlayarak Söke’ye yük taşıdığını söylerdi. Bana da deve sevgisi ondan geçti. Babam büyük bir tutkuyla devesine bakar ve güreşlere katılırdı. Babama da Deveci Nasif derlerdi. Buralarda namlıydı.”

“Körfez” ismini verdiği devesinin 8 yıldır güreşlere katıldığını belirten Uysal, “Yıllık masrafı 10 bin lira civarındadır. Ancak bunun keyfi başka. Dededen babama, benden de oğullarıma geçsin diye bu işe tekrar soyundum. Geleneği sürdürmek de bir görevdir” dedi.

Sonraki Haber