BAE F-35 alımını askıya aldı

Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi, Suriye ile temasın tekrar kurulması gibi gelişmelerin ardından BAE, ABD ile olan F-35 anlaşmasını askıya alıyor. Değişen dengeler ve kurulan yeni ilişkiler, ABD’nin bölgede müttefiklerini kaybetmeye başladığı yorumlarına yol açıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) bir yetkili yaptığı açıklamada, insansız hava araçları ve diğer gelişmiş mühimmatları da içeren 23 milyar dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak BAE’nin ABD’ye F-35 savaş uçakları satın alma görüşmelerini askıya alacağını bildirdiğini söyledi.

Lockheed Martin tarafından BAE’ye yapılan 50 adet F-35 savaş uçağı satışı, Washington’da, ülkede Huawei 5G teknolojisinin kullanılması da dâhil olmak üzere, Abu Dabi’nin Çin ile artan ilişkisine dair endişeler nedeniyle duraklatılmıştı.

BAE yetkilisi, Wall Street Journal’daki raporu doğrulayan açıklamasında, “Teknik gereksinimler, egemen operasyonel kısıtlamalar ve maliyet/fayda analizi, durumu yeniden değerlendirmeye yol açtı.” dedi. Yetkili, “ABD, gelişmiş savunma gereksinimleri için BAE’nin tercih edilen sağlayıcısı olmaya devam ediyor ve F-35 için görüşmeler gelecekte yeniden başlatılabilir.” dedi ve “satın alma için karşılıklı savunma güvenliği koşullarını ele almak” için tartışmalar olduğunu da sözlerine ekledi.

50 ADET F-35

Ocak ayında BAE’nin Washington Büyükelçiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, anlaşma bedelinin 23 milyar dolar olduğu, savunma paketinin içinde 10,4 milyar dolarlık 50 adet F-35 tipi savaş uçağı, 2,97 milyar dolarlık 18 adet MQ-9B tipi Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ve 10 milyar dolarlık farklı mühimmatın yer aldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Müzakereler hakkında bilgi verilen bir kişi, birkaç ay boyunca ABD ile BAE arasındaki konuların, gizli jetlerin nasıl konuşlandırılabileceği ve BAE’nin sofistike F-35 teknolojisinin ne kadarından faydalanmasına izin verileceği etrafında döndüğünü söyledi. Kişi, adı veya herhangi bir ülkeyle bağlantısının açıklanmamasını istedi.

‘BİR SİLAH SATIŞINDAN DAHA KARMAŞIK’

Pentagon sözcüsü John Kirby, BAE ile ABD ortaklığının bir silah satışından daha stratejik ve karmaşık olduğunu ve Washington’ın sorularını ele almak için Abu Dabi ile çalışmaya kararlı olduğunu söylemişti. Kirby, “Yasal gereklilikler ve politika gereği, çeşitli son kullanım gereksinimleri konusunda her zaman ısrar edeceğiz.” demişti.

Kirby, yeni yaptığı açıkalamada ABD ve BAE yetkilileri arasında bu hafta Pentagon’da yapılacak bir toplantının geniş konular hakkında olacağını ancak silah satışının gündeme geleceğini tahmin ettiğini belirtti ve belirli silah satışlarının ayrıntılarıyla ilgili soruları Dışişleri Bakanlığı’na yönlendirdi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Biden yönetiminin MQ-9B ve mühimmat ile birlikte F-35 uçağının önerilen satışını taahhüt ettiğini söyledi. Yetkili, “Önemsiz herhangi bir sorunu çözebileceğimizden umutluyuz.” dedi.

HEDEF: İSRAİL’İN ASKERİ ÜSTÜNLÜĞÜ

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin BAE’ye F-35 savaş uçağı satmaya hâlâ hazır olduğunu söyledi. Blinken, dün Malezya’ya yaptığı ziyarette, “Eğer BAE’nin yapmak istediği buysa, ilerlemeye hazırız.” dedi. ABD’nin koyduğu koşullar sorulduğunda, kesin ayrıntı vermeyen Blinken, Washington’ın İsrail’in “askeri üstünlüğünü” sürdürmesini sağlamak istediğini söyledi. Blinken, “Bölgedeki diğer ortaklara satılan veya devredilen teknolojilerin kapsamlı bir incelemesini yapabileceğimizden emin olmak istedik” ifadelerini kullandı.

Washington’daki BAE Büyükelçiliği tarafından Associated Press’e yapılan açıklamada, BAE’nin satışla ilgili “tartışmaları askıya alacağını”, Pentagon’da bu hafta içinde iki taraf arasında diğer konularda yapılması planlanan toplantıların planlandığı gibi devam edeceği söylendi. Büyükelçilik, “ABD, gelişmiş savunma gereksinimleri için BAE’nin tercih edilen sağlayıcısı olmaya devam ediyor ve F-35 tartışmaları gelecekte yeniden açılabilir.” dedi.

Sonraki Haber