Üreticiden mesaj var: Nasırlı eli bilen bakan istiyoruz

Verimli topraklara ve çalışkan üreticilere sahip Bafra Ovası’nda tarım mesaisi sürüyor. Kışlık sebzelerin hasadı tamamlandı, çeltik, tütün ve yazlık sebze ekimleri başladı. ‘Üretmeye her zaman varız’ diyen üretici, daha çok üretmek için sınırsız destek istedi.

Tütün, çeltik, hububat, fındık, ayçiçeği, mısır, yazlık kışlık sebze ve meyve… 4 mevsim tarım yapılan bereketli Bafra Ovası’nda kışlık sebzelerde hasat bitti, çeltik ve tütün mesaisi başladı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Samsun’un üretim şehri olduğunu, Türkiye’nin yarısından fazlasını doyurabilecek üretici gücüne sahip olduklarını belirtti, üreticiye daha fazla destek çağrısı yaptı. Osman Tosuner, Bafra Ovası'nda bu sezon 110 bin dekar alanda kışlık sebze üretimi yapıldığını söyledi. Kışlık ürünlerin başında beyaz lahana, hibrit lahana, karnabahar, brokoli, ıspanak, pırasa, marul, turp geldiğini belirten Tosuner, kışlık sebzelerin Rusya, Ukrayna gibi ülkelere gönderildiğini kışlık sebzede Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ilçesi olduklarını ifade etti.

‘ÇELTİKTE 125 BİN TON ÜRETİM BEKLİYORUZ’

Bu yıl 150 bin dekar alanda çeltik ekimi gerçekleştirileceğini belirten Osman Tosuner, şu bilgileri verdi: "Samsun, Türkiye'nin ikinci en fazla çeltik üretimi yapılan ili. 125-130 gün sonra hasat başlayacak. Samsun’da 125 bin ton üretim bekliyoruz. Randıman çok iyi. İki barajımız var, su sorunumuz yok. Mükemmel bir yıl olacak. Verimli bir ovaya sahibiz. Bilinçli bir üreticimiz var, organik ve kaliteli üretim Bafra’da yapılıyor. Tek talebimiz devletin var olması ve yeni Tarım Bakanının tarıma ve eli nasırlı üreticiye sınırsız destek vermesi. Biz 50 milyon nüfusa üretmeye hazırız.”

Bafra’nın üretim şehri olduğunu belirten Tosuner, üreticileri de “24 saat çalışır, gerisinde istirahat eder.” diye tanımladı. “Her şartta üretiyoruz” diyen Tosuner, “Geçenlerde bir köye gittim, tarlada tütün ekiyor kadınlar. Bir bebek ağlıyor. ‘Abla emzir çocuğunu’ dedim, ‘karayı çıkarayım öyle’ dedi. Bizim üretici çalışkandır.” diye konuştu.

Osman Tosuner

TÜTÜNE DESTEK ÇAĞRISI

Bafra’da 150 bin dekarda tütün ekildiği bilgisini de veren Tosuner, tütün mesaisinin de başladığını bildirdi. Tütün üreticisinin zor günler geçirdiğini anlatan Tosuner, şöyle devam etti: “Sigara fabrikaları 2006 yılında özelleştirilince 5 firmaya kaldık, sözleşmeli üretim yapıyoruz. Bu yıl tütünün kilosu 150 bin lira olmazsa üretici tütün ekmekten tamamen vazgeçer. Tütün şirketlere kaldı, devlet tütüne destek verirse üretim daha da artar.”

‘BİZ YAZLIK SEBZEYİ YAZIN YERİZ’

Ovada kavun, karpuz, kapya biber toprakta şu an. 100 bin dekarda sebze ekiliyor. Fiyatlar yüksek diyenlere de sitem etti: “Üretim maliyetlerini biliyor musunuz? Kışın taze domates taze patlıcan ürettik. 1 metre karın altında nasıl üretiliyor bu ürünler? Seraları, sobalarla, ısıtıcılarla ısıtıyoruz. Biz mayıstan sonra yeriz yazlık sebzeleri, şehirliler kışın da yiyor. Ama kışın maliyetleri daha yüksek, bunu bilmiyorsunuz. Her şey maliyet.”

Osman Tosuner, üreticinin yeni Tarım Bakanından beklentilerini de şöyle sıraladı: “Tarımda zaaf var. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Tek dileğimiz toprağın ne olduğunu bilen, eli nasırlı çiftçiyi bilen bir Tarım Bakanımız olsun. İl il, kasaba kasaba, köy köy gezen bir Tarım Bakanımız olsun. Tarımın ne şartlarda yapıldığını bilsin, 24 saat yatak yüzü görmediğimizi bilsin. Üretecek halk var. Yeter ki karşılığını alsın. Bize destek ve güç verecek bir bakan istiyoruz.”

TMO’DAN İYİ BİR FİYAT BEKLİYORUZ

Bafra Tahıl Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Hasan Toker, bölgelerinde çeltik ekiminin yüzde 30'unun tamamlandığını belirterek, "Bafra bölgesinde 130 bin, Alaçam'da 25 bin, 19 Mayıs'ta 5 bin, Yakakent ilçesinde de 200 dekar olmak üzere 165 bin 200 dekar alanda üretim yapılıyor. Ortalama verimi 700 kilogram düşünürsek, yaklaşık 112 bin ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Toprak Mahsulü Ofisi ile aralarında gübre, ilaç ve çeltik fiyatıyla ilgili istişarede bulunduklarını vurgulayan Toker, "Toprak Mahsulleri Ofisinin taban fiyatına enflasyon ve maliyetleri koyarak üreticimize güzel bir fiyat vermesini temenni ediyoruz. 2023 yılı üretim sezonunun ülkemize, üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

Sonraki Haber