Bağcılar Belediye Başkanı'ndan İBB'ye: İsrafın kralını yapıyorlar
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, halkın yaşadığı sorunlara yönelik çözümlerini Aydınlık’a anlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin belediyeler arası ayrımcılık yaptığını belirten Çağırıcı, “İsrafı önleyeceğiz dediler, aksine israfın kralını yaptılar.” dedi.
Bağcılar Belediye Başkanlığı görevini 2009'dan beri sürdüren Lokman Çağırıcı, Bağcılar halkına yaptığı hizmetlerle ilgili Aydınlık’a konuştu. Bağcılar’ın otopark sorunundan kentsel dönüşüm çalışmalarına, gençler için yapılan çalışmalardan İBB tarafından yapımı durdurulan yurt binasına, yeşil alan çalışmalarından Bağcılar Belediyesi’nin İBB ile olan iletişimine ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine kadar birçok konuda sorularımızı yanıtladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun belediyeler arasında ayrımcılık yaptığını iddia eden Lokman Çağrıcı, İBB’nin 16 milyona hizmet sloganıyla yola çıktığını ancak siyasi bir bakış içinde olduğunu belirtti. Sözlerine kısaca Bağcılar’ın tarihçesini anlatarak başlayan Başkan Çağırıcı, sorularımıza şu yanıtları verdi:
- İçerisinde 344 kişilik öğrenci yurdu bulunan, İBB’ye bağlı Yenimahalle Gençlik Merkezi projesi neden iki yıldır ilerlemiyor? Meclis toplantısında yaptığınız açıklamada İBB’ye “Bize devredin altı ayda tamamlarız.” dediniz. Projeyi nasıl tamamlamayı planlıyorsunuz?
Bağcılar 734 bin nüfusuyla İstanbul'un en büyük ilçesi. Bağcılar da Balkan coğrafyasından göç alarak oluşan bir ilçe. Daha sonra Afganistan'dan, Orta Asya'dan ve ülkemizin tüm bölgelerinden göç alarak oluşmuş tam bir İstanbul mozaiği. Sosyal belediyecilikte çok büyük hizmetler ortaya koyduk. 1992'de ilçe olduğunda burası terk edilmiş bir kasaba görünümündeydi. Sekiz ayrı metro hattının olduğu bir yer haline geldi. Geçmiş dönemde yaşam kalitesinin düştüğü bir bölgeyken yaşam kalitesini yükselten bir ilçe konumuna geldi. Çalışmalarımızı her alanda devam ettiriyoruz. 45 yıllık bir Bağcılarlı olarak da belediyecilikte 23. yılım. Hizmet etmenin hep gururunu yaşadık.
‘AYRIMCILIK YAPIYORLAR’
Son seçimlerle birlikte İBB, CHP'ye geçti. Daha önceki dönemlerde eleştirdiklerinin kat ve kat fazlasını ayrımcılık yaparak uygulamaya başladılar. Önceki dönemde ilçeler arasında adaletli bir hizmet vardı. Ama ne yazık ki bugün CHP'li olmayan belediyelere hizmet de yok mantığı ile hareket ediliyor. Geçen dönem İstanbul'da başlayan projelerin birçoğunun devam etmediğini görüyoruz. O makama geldiklerinde israfı önleyerek çok şey kazanacağız derken tam aksine israfın kralını yaptılar.
‘10 BİN PERSONELİ İŞTEN ATIP 43 BİN KİŞİYİ ALDILAR’
Yenikapı’ya makam araçlarını dizdiler, bunların israf olduğunu beyan ettiler ama birkaç ay sonra o araçların üç dört katı aracı tekrar kiraladılar. Aynı şekilde 10 binden fazla personeli işten attılar. 43-44 bin personel aldılar. Tabii süreç böyle gelişince hizmet yapacak parayı da bulamadılar. O açıdan parasızlığı bahane ederek her mecliste borçlanma getirdiler. Bir sürü de borç aldılar. Bu hizmetleri yürütmediler. Ama her noktada hükümetin açıklarını kollayıp kendilerinin daha iyi yöneteceğini söylüyorlar. Bunlardan biri de son yurt konusu. 2,5 milyon öğrencinin yurtsuz kaldığını beyan edenler hiç hesap kitap bilmeyen insanlar. Yurt için müracaat eden öğrenci sayısı 650 bin. 2,5 milyon rakamını nereden çıkarıyorlar, merak ediyorum.
‘YURT PROJELERİNİ DURDURDULAR’
Bunları eleştirenler, belediyelerin öğrencilere yurt yapımı ile ilgili hazırladığı projeleri durdurdular. Bu çok büyük bir çelişki ortaya koyuyor. Bunlardan biri de bizim ilçemizde. Gençlik merkezi bünyesinde 344 öğrenci, 504 araç kapasiteli büyük bir proje. Projenin yarıdan fazlası bitmiş bir haldeydi ama iki yıldan fazla bir süredir maalesef hiçbir çalışma yapılmadı. Benim de kendilerine teklifim, bize devretsinler biz burayı altı ayda bitirelim ve hizmete açalım.
Bağcılar Belediyesi olarak bugüne kadar yurt ihtiyacı olup da bize müracaat edenlerin tamamının ihtiyacını karşılıyoruz. Aynı duyarlılığı İBB’den de bekliyorum..
‘BİZİM DÜŞÜNCEMİZDE OLMAYAN BİZDEN DEĞİLDİR, DİYOR’
- İBB ile Bağcılar Belediyesi arasında vatandaşa hizmet anlamında iletişim kopukluğu var mı?
İletişim kopukluğu meselesinden ziyade, mevcutları bitiremeyen bir zihniyet, yenilerini ortaya koyamaz. Bir şeyler yapabilme kabiliyetleri olmadığı için iletişim kurmanız, kurmamanız hiç fark etmez. ‘Biz 16 milyona hizmet ediyoruz’ diye yola çıktılar ama birçok yere bakıyorsunuz, siyasal bir bakışın içerisindeler. Bunu CHP’li olmayan belediyelere gösterdikleri tavırdan anlıyoruz. Kendilerinden olmayan gruplara yaptıkları baskılardan anlıyoruz. Bugün Boğaziçi’nde veya başka yerlerde öğrencilere ve gençlere baskı yapıldığını söyleyenlerin, Adalar’da öğrencilere yaptıklarını gördük. Hem de kirasını İBB’ye zamanında ödeyen ve burayı kanunen kiralamış bir vakıf. Bunların tavrı ‘bizim düşüncemizde olmayan bizden değildir’ mantığı. Siz bu mantıkla nasıl olur da ‘16 milyona hizmet ediyoruz’ diyebilirsiniz?
‘VATANDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR’
- Bağcılar, İstanbul’un en fazla nüfusa sahip ilçelerinden biri. Beklenen büyük İstanbul depremine Bağcılar’ı nasıl hazırlıyorsunuz? Kentsel dönüşüm nasıl ilerliyor?
Bağcılar yüzde 70'i, 1999 depremi öncesinde yapılaşmış bir yer. Yüzde 70'inin mutlaka dönüşmesi gerekiyor. Dönüşüme ilk başlayan ilçeyiz fakat bu istediğimiz hızda ilerlemiyor. Çünkü vatandaşın beklentisi çok farklı. Vatandaş kentsel dönüşümü ranta dönüştürmek için bir fırsat olarak görüyor. Halbuki bunu binasının yenilenmesi için bir fırsat olarak görmesi gerekiyor. Daha fazla nasıl alırım mantığı devreye girince bu sefer kentsel dönüşüm zorlaşıyor. Biz Bağcılar Belediyesi olarak strateji eylem planımızı hazırladık. Bakanlık da onayladı. Şu ana kadar Bağcılar’ın tamamında çalışmalarımız devam ediyor. TOKİ ile olan projelerimiz var. Bu çalışmalar da devam ediyor.
‘PARSELLER KÜÇÜK KAT SAYISINI DÜŞÜRMEK ZOR’
- Mahalle halkı kentsel dönüşümün dikey (site) olarak ilerlediğini söylüyor. Bu konu hakkında düşünceleriniz nelerdir?
Dikey yapılaşma İstanbul’un tamamında olan bir sorun. Buralarda küçük parseller oluşmuş. Bağcılar’da 48 bin parsel var, bunların 40 bini maalesef 250 metrekarenin altında... Parseller küçük olunca doğal olarak bir araya gelip de bina yaptıklarında, bina yükselmek zorunda kalıyor. Yani orada kat sayısını düşürmek çok zor. Vatandaşa bunu yüklemek zorunda kalacaksınız ve dışarıda insanlar kalacak. Bu tamamen imkansızlıktan ortaya çıkan bir sonuç. Ama biz bunu mümkün olduğu kadar küçültmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Orada mülk sahibi olanlardan ilave katkı payı alıyoruz, biraz daha iyileştirmeye gidiyoruz.
‘OTOPARKIN ÇÖZÜMÜ KENTSEL DÖNÜŞÜM’
- Araç park sorununun çözülmesi için Bağcılar Meydan’ına bin araç kapasiteli otopark yapıldı. Bu çalışma yeterli olur mu? Bu konuda başka çalışmalarınız var mı?
Otopark sorunu maalesef büyük şehirlerin ortak sorunu. Bugün otopark yaparak Bağcılar’ın otopark problemini çözmeye kalksanız, Bağcılar’ın dörtte birini otopark yapmanız lazım. Bu yolla bir sonuç elde edemezsiniz. Biz kentsel dönüşüm çalışmalarında her daireye, her dükkâna ve her bağımsız bölüme bir otopark yapma sorumluluğu getiriyoruz. Otopark sorununun da tek çözümü kentsel dönüşüm.
‘68 DÖNÜMLÜK MİLLET BAHÇESİ’
- Yeşil alanların artırılması ile ilgili çalışmalarınız var mı?
Bu konuda mümkün olduğu kadar istimlak ederek, satın alarak, bulduğumuz alanı yeşile dönüştürmeye çalışıyoruz. Tabii bazen yeşil alanlar talan edildi diye CHP’nin çıkardığı üzücü bir tartışma var. Boş alandaki vatandaş arazilerini de bunlar devletin sanıyor. Vatandaşın arazisini elinden alamazsınız. Ama oralardan imkânlar ölçüsünde istimlak ettiğimiz, elimize geçen alanları dönüştürüyoruz. En son Bağcılarımıza Cumhurbaşkanımızın desteği ile 68 dönümlük bir şahıs arazisini aldık. Ve şimdi oraya millet bahçesi yapıyoruz.
‘HUZURLU BİR İLÇE’
- Bağcılar haberlerde sürekli suç oranlarının yüksek olduğu bir ilçe olarak yansıtılıyor. Bağcılar’da suç oranı medyanın yansıttığı kadar yüksek mi?
Bağcılar, Bakırköy’e bağlıyken buralar hep varoş diye tabir edilen yerler olduğu için o zamandan gelen bir algı var. Ama şu anda böyle bir fiiliyat söz konusu değil. Bağcılar gerçekten huzurlu ve yaşanabilir bir ilçe.
Tabii yüz ölçümümüz küçük ve nüfusumuz kalabalık olduğu için sayısal anlamda olaylar fazla. Nüfusa oranla böyle bir problem söz konusu değil. Ayrıca Bağcılar konum itibarıyla otobanlarla çevrili ve kalabalık bir ilçe olduğu için diğer ilçelerden kovalamacayla kaçan hırsızlar veya suç işleyenler, kaçamak yeri olarak burayı görüyor, Bağcılar’da yakalanıyor ve medyaya da Bağcılar’da olay diye geçiyor. Medya merkezlerinin çoğu da Bağcılar’da…
SEKİZ YÜZME HAVUZU VAR
Gençlerle alakalı çok güzel çalışmalarımız var. Bunun başında yüzme havuzları geliyor. Sekiz yüzme havuzumuz var, bu kadar havuzu olan başka bir ilçe yok. İki havuzun inşası da bitmek üzere. Hedefimiz, her mahalleye bir yüzme havuzu.
Yedi halı sahayı aynı anda yaptık. 19 kapalı spor salonu, çok büyük bir gençlik merkezi yaptık. 26 kütüphanemiz var. Gençlik merkezimizden 20 binin üzerinde öğrencimiz istifade ediyor. Sadece ders anlamında değil meslek edindirme ve spor anlamında da aynı şekilde. İzmit Kefken’de kamp alanımız var. Oraya gençlerimizi götürüyoruz, eğitim kampı yapıyorlar.
‘SPOR MERKEZİ YOLDA’
Gençlerimiz için e-spor merkezinin ihalesini yaptık. Bağcılar Meydanı’nda yapacağımız, Türkiye’de ilk olacak beş katlı bir kütüphane binasının da ihalesini yaptık. Altında da profesyonel bir tiyatro salonu olacak. Bu da gençlerimiz için. Yine okullarımıza maddi manevi desteğimizi devam ettiriyoruz. Bu sene üniversiteyi kazanan tüm öğrencilerimize ayrım yapmaksızın bin TL eğitim yardımı yapıyoruz. Ben çocukluğumda ve gençliğimde Bağcılar’da yetiştiğim için Bağcılar gençliğini önemsiyorum.
‘29 EKİM’DE GENÇLİK ŞÖLENİ’
- Bağcılar Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için özel bir hazırlık yapıyor mu?
29 Ekim’de gençlik şöleni ve ödül töreni programımız var. Okullarında dereceye girmiş, üniversite sınavında ve spor alanında derece yapmış 500 dolayında gencimize ödül veriyoruz. 29 Ekim konseri de var. Gelecek seçim için değil, gelecek nesil için belediyecilik yapmaya devam ediyoruz.