Bağımlı anneleri evlatları için eylem yaptı: Uyuşturucudan kurtaralım istihdama katalım 

Bağımlı aileleri Ankara’dan seslendi. Aileler, 5 maddede çözüm önerilerini sundu. Eyleme Vatan Partisi Öncü Kadın, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği destek verdi

Bağımlıların aileleri taleplerini Ankara’dan dile getirdi. Aileler, 5 maddede çözüm önerilerini sundu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşmek istediklerini söylediler. Madde bağımlılığı tedavi merkezlerine ilişkin hazırlanan yönetmeliğin uygulamaya konulmasını istediler.

Türkiye’nin uyuşturucuya karşı başlattığı mücadele kararlılıkla sürerken, bağımlıların aileleri mücadele sürecinde yaşanan bazı sorunlara dikkat çekti. Aileler, Ankara Anıtpark’ta bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı. Açıklamada “sessiz çığlığımızı duyun”, “uyuşturucuya hayır” sloganları atıldı.

DÜZENLEME GÜZEL UYGULAMA SIKINTILI

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk sözü bağımlı annesi Hülya Çelik aldı. Çelik, konuşmasında özetle şunları kaydetti:

“Sağlık Bakanlığının üzerinde birkaç yıldır çalıştığı madde bağımlılığı tedavi merkezleri yönetmeliğinde; madde bağımlılarına ömür boyu tedavi desteği sağlanması, hastaların tedavi sonrasında takip edilmesi, AMATEM ve ÇAMATEM’lerde mevcut bir aylık arındırma tedavisine ek olarak hem bağımlı hem de ailesinin sürece dahil edilmesi gibi ifadeler var. Düzenlemedeki açıklamalar sevindirici ama uygulamaya adım atılmaması umut kırıcıdır.”

5 MADDEDE ÇÖZÜM

Çelik, 5 maddelik taleplerini şöyle sıraladı:

1. AMATEM ve Yeşil Ay tedavi anlayışının acilen reform edilmesi.

2. Denetimli serbestlik uygulamalarının acilen düzenlenmesi.

3. Bağımlıların hasta olduğu, suçlu olmadığı gerçeğinden yola çıkarak cezaevi anlayışının acilen düzenlenmesi.

4. Bağımlıların hasta olduğu dolayısıyla sağlıklı düşünemediği gerçeğinden yola çıkarak zorunlu tedavi uygulamasının acilen gündeme alınması.

5. Kadın bağımlılarında olduğu gerçeği göz önüne alınarak acilen b u sürecin içine dahil edilmesi.

‘GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE ÖLÜYORLAR’

Bağımlı annesi Ayşe Çetin, rehabilitasyon merkezleri açılması talebini dile getirdi. Çetin, “Benim oğlum çürüyor. Çok üzgünüz lütfen el uzatın. Rehabilitasyon merkezleri açın. Cumhurbaşkanıyla konuşmak istiyorum” dedi. Hatice Çoban ise “Evlerin içinde terör yaşıyoruz. Çocuklarımız gözlerimizin önünde ölüyor. Çare bulamadık, çareyi Cumhurbaşkanından istiyorum” diye konuştu.

İSTİHDAM ÇAĞRISI

15 yıl bağımlı kaldığını anlatan Kubilay Orhan, devlet yetkililerine istihdam çağrısında bulundu. Orhan, en büyük sorunun iş bulamamak olduğuna dikkat çekti: “Bir insanın topluma kazandırılması için düşüncelerinin değiştirilmesi lazım, iş sahasının açılması lazım. İstihdam istiyoruz, iş istiyoruz. Bizi gittiğimiz kapılardan bağımlıyız diye geri çevirmemeliler.”

VATAN PARTİSİ, CKD VE TGB’DEN DESTEK

Açıklamaya Vatan Partisi Öncü Kadın, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), Vatan Partisi Ankara İl Örgütü ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) destek verdi.

CKD Genel Başkanı Tülin Oygür, CKD olarak başlattıkları Uyuşturucuya Karşı Anneler Hareketi ile bağımlı ailelerinin yanında olduklarını söyledi. Oygür, “Devlet görevlileri ailelerin seslerini duysun, sahada işler başka türlü yürüyor. Bilim insanları devletin önüne yapılması gerekenleri koydu. Bu sese kulak verilmeli.”

DİYARBAKIR ANNELERİ GİBİ NÖBETTELER

Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin devlet eliyle açılması gerektiğini belirterek şöyle dedi:

“Bağımlıların tedavinin ardından milletine, insanlığa faydalı olması için istihdam edilmesi gerekiyor. Kişilerin, meslek edindirme kursları, rehabilitasyon merkezleriyle yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Bağımlı gençlere suçlu gözüyle bakmıyoruz. Yeniden kazanmanın yollarını bulmalıyız. Bu merkezlerin devlet eliyle açılması gerekiyor. Topyekûn mücadele edeceğiz. Nasıl Diyarbakır Anneleri nöbetteyse bu anneler de evlatlarını uyuşturucudan kurtarmak için nöbette.”

Sonraki Haber