Bağımlılıkla mücadelede mevzuat masada: 14 madde belirlendi
Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu toplandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan kurulda kararlar sonucunda atılan somut adımları sıralandı
Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu (BMYK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Koruyucu ve önleyici yaklaşım ile tedavi edici yaklaşımın birlikte yürütülmesinin önemine dikkat çekildi. “Bağımlılığı başlamadan engellemek temel amacımızdır.” diyen Yılmaz, bağımlılık ile mücadele kapsamında yürürlükteki tüm mevzuatın gözden geçirilmesinin gündemde olduğunu söyledi.
14 SOMUT ADIM ATILDI
Uyuşturucu, tütün, alkol gibi madde bağımlılıkları ile sanal bağımlılık ve kumar gibi davranışsal bağımlılıklarla mücadelenin önemine dikkat çeken Yılmaz, bir önceki Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu toplantısında alınan kararlar sonucunda atılan somut adımları sıraladı:
- Uyuşturucu kullanımını azaltmanın en etkili yollarından biri, uyuşturucu arzının önlemesidir.
Bu kapsamda, arzla mücadele eden kurumların organizasyon ve personel yapısı güçlendirilerek, bilgi ve kapasiteleri artırılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü bünyelerinde, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlıkları kurulmuştur.
GÜMRÜK KONTROLLERİ
- Ticaret Bakanlığımız, bünyesinde gümrük kapıları ile diğer gümrüklü alanların modernizasyonu amaçlanmış ve gerek bu alanda görevli insan kaynağı gerekse araç, teknik cihaz ve yönetim kapasitesi önemli ölçüde güçlendirilmiştir.
Sayıca artan denetim personelinin yanı sıra dedektör köpeklerin artışı, gelişmiş x-ray tarama sistemleri ve yapay zekâ destekli cihazların kullanımı da uyuşturucu arzının önüne geçilmesinde etkili olmaktadır. Ayrıca, yerli ve milli MİLTAR tarama sistemleriyle gümrük kontrollerinde yasak maddelere geçit vermeyeceğiz.
- İçişleri Bakanlığımızın uyuşturucu kaçakçılığı başta olmak üzere yasa dışı ekim ve narkoterörle kararlı mücadelesi devam etmektedir. Geride bıraktığımız son bir yılda da kolluk kuvvetlerimiz çok sayıda uyuşturucu çetesini çökertmiştir. Bunun yanı sıra sokak bazlı mücadeleyi daha da güçlendirmek içn "Uyuma" gibi mobil uygulamalar ve ihbar hatlarıyla uyuşturucuyla ilgili ihbarlar kolaylaştırılmıştır.
METRUK BİNALARIN YIKIMI
- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından Yeşilay Rehabilitasyon ve Yeşilay Danışmanlık Merkezleri için 130 bin metrekare yüzölçümlü yer tahsisi yapılmıştır.
- Uyuşturucu kullanımı ve satışı riskine karşı 130 binden fazla metruk binanın yüzde 88’i yıkım ve restorasyon gibi tedbirlerle kontrol altına alınmıştır.
- Adalet Bakanlığımız tarafından 2023 yılında uyuşturucu ve uyarıcı madde suçlarına ilişkin konularda önemli düzenlemeler yürürlüğe konmuştur.
- Uyuşturucu madde kullananlar hakkında uygulanacak tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri sürecinin daha etkin işletilebilmesi sağlanmıştır. Bu sayede hem suçlunun ıslahı hem de toplumun güvenliğinin sağlanması yönünde önemli adımlar atılmıştır.
TEDAVİ MERKEZLERİ
- Sağlık Bakanlığı’nın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve ülke genelindeki 565 sigara bırakma poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz bir şekilde destek sunmaktadır.
- Bunların yanı sıra pasif maruziyetin önlenmesi adına sıkı denetimler de yine Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, bağımlılıkla mücadele eden vatandaşlarımıza hizmet veren tedavi merkezlerinin donanım ve kalitesi artırılmaktadır.
- Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde “Bağımlılıktan kaçınmak ve bağımlılıkla mücadele etmek” konusuna özellikle eğilmiştir. Modelde yalnızca öğrencilerin değil, veli ve öğretmenlerin de bağımlılıklara karşı farkındalıklarını arttırmak için çeşitli programlar bulunmaktadır.
SAHA ARAŞTIRMASI TAMAMLANDI
- Gençlik ve Spor Bakanlığımız, gençlerin madde kullanımına yönelik tutumlarının değerlendirilmesine ilişkin kapsamlı bir saha araştırmasını tamamlamış bulunmaktadır. Bu araştırma önümüzdeki dönemler için bulguya dayalı politika ve strateji geliştirilebilmesi adına oldukça önemlidir. Bakanlığımızın halihazırda konu hakkında farkındalık ve bilgilendirme faaliyetleri yürütmekte, çeşitli kurslar ve sportif faaliyetler düzenlemektedir.
- Tarım ve Orman Bakanlığımız, hem tütün mamüllerinin test ve analizini yapmakta hem bu ürünlerin satışına ilişkin yasal mevzuata uyulup uyulmadığını sıkı bir şekilde denetlemektedir
- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, koruyucu ve önleyici faaliyetlerin hayati önemini göz önünde bulundurarak, yurt çapında bilgilendirme yapmaya devam etmektedir.
YAYINLARA CEZA
- RTÜK, televizyon ve radyolarda bağımlılıkla mücadeleye ve bağımlılıkla mücadeleye ilişkin bilgilendirici ve eğitici kamu spotlarının yayınlanmasını sağlamanın yanı sıra alkol, tütün, uyuşturucu ve kumarı özendirici yayın yapan medya kuruluşlarına da cezai müeyyide uygulamaktadır.
İKİ STRATEJİNİN BİRLİKTE YÜRÜTÜLMESİ
Yılmaz, 2024-2028 yılları için hazırlanmış Tütün, Uyuşturucu ve Davranışsal Bağımlılıklar ile Mücadele Eylem Planlarının detaylı bir şekilde ele aldığını söyledi. Kumar, internet, akıllı telefon ve oyun bağımlılığına karşı Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) ilk kez uygulanmaya başlanacağını açıkladı:
“Bağımlılıkla mücadelede koruyucu ve önleyici yaklaşım bağımlılığı başlamadan durdururken, tedavi edici yaklaşım bağımlılıkta kaybolanlara yeni bir şans sunar. İki stratejinin bir arada yürütülmesi, bağımlılıkla mücadelede en güçlü aracımızdır. Koruyucu ve önleyici yaklaşımı çok değerli görüyoruz. Bağımlılık risklerini, risk altında olan kişi ve ortamları sistemli bir şekilde belirlemek, bağımlılığı başlamadan engellemek temel amacımızdır.”
AKADEMİ KURULMASI GÜNDEMDE
Ayrıca, bağımlılık ile mücadele kapsamında yürürlükteki tüm mevzuatın gözden geçirilmesi ve üniversiteler ile işbirliği halinde Bağımlılık ile Mücadele eğitim akademisi kurulması gibi konuların da gündemde olduğunu kaydetti.