Bağırsak ile alakalı problemlerin çözümü bu besindeymiş! Bağırsakları anında tertemiz yapıyor...
Bilim insanlarına göre bağırsaklar, insanların ikinci beyni. Bu noktada bağırsak sağlığını korumak birçok sağlık probleminin oluşmasını da önleyebilir. Gelin, ikinci beyin bağırsağın problemlerine iyi gelen mucizevi besinlere bir bakalım.
Bağırsakların tek görevinin yiyecekleri sindirmek olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalar bağırsak sağlığının kişilerin metabolizmasını, kilosunu, uyku düzenini ve enerji düzeylerini de etkileyebildiğini gösteriyor. Yediğiniz her şey de bağırsağın beraberinde tüm vücudu etkiliyor. Özellikle lifli ve probiyotik içerikli gıdalar tüketmek bağırsak ekosistemini dengede tutuyor. Peki, sindirim sistemine iyi gelen gıdalar nelerdir?
BAĞIRSAK PROBLEMLEMLERİNİ ÇÖZEN BESİNLER
Lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin
Lifli gıdaların yeterince tüketilmemesi, en sık yaşanan bağırsak problemlerinden kabızlığa davetiye çıkarabilir. Lif açısından zengin bir diyet düzenine sahip olarak kabızlığın önüne geçebilirsiniz. Kepekli ekmek, esmer pirinç, yulaf gibi ürünler lif açısından zengin gıdalar. Fakat tahıl tüketimi konusunda çekinceleriniz varsa veya tükettiğinizde şişkinlik gibi sorunlarla karşılaşıyorsanız lif tüketimi için meyve, sebze ve baklagillerden yararlanabilirsiniz.
Bol miktarda su için
Su tüketimi bağırsak sağlığı için çok önemli. Çünkü yeterli su tüketimi atıkların sindirim sisteminden geçişini kolaylaştırır. Lif ve sıvı tüketimi, bağırsak sağlığı için eş zamanlı yürütülmesi gereken iki adım. Fazla miktarda lif tüketir ama yeterli miktarda su içmezseniz lifli gıdalar var olan suyu emebildiği için yine kabızlık riski yaşayabilirsiniz.
Yoğurt ve kefir tüketin
Probiyotikler olarak anılan yararlı bakteriler yoğurtta yoğun miktarda bulunur. Bu iki besinin tüketimi, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin oranını arttırarak sindirim sisteminin işleyişine destek olur. Ayrıca yeterli yoğurt tüketimi şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi sorunların çözümüne yardımcı olabilir. Kefirin içindeki maddeler de laktozun sindiriminde ve laktoz intoleransı ile ilişkili şişkinlik, kramp ve gaz gibi olumsuz etkileri gidermede oldukça etkili. Yapılan birçok araştırmaya göre kefir bağırsak içinde bulunan yararlı bakterileri arttırırken zararlı bakterilerin de azalmasına yardımcı oluyor.
Zencefil tüketiminizi arttırın
Zencefil, şişkinliği ve sindirim problemlerini gidermede geleneksel olarak kullanılan etkili bir baharat. Zencefil, bağırsağın daha hızlı çalışmasını sağlayarak mide yanması, mide bulantısı ve diğer mide rahatsızlığı risklerini azaltabilir. Yemeklerinize ekleyeceğiniz zencefili tüketmenin bir başka yolu da günde bir kez çayını yapıp içmek. Ufak bir parça taze zencefilin kabuklarını soyup bir su bardağı miktarında suyla birlikte kaynatın. 10 dakika boyunca kaynayan suyu süzün ve çayınız ılık bir kıvama geldikten sonra içebilirsiniz.