Bağırsaktan yemek borusu
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada ender rastlanan bir operasyona imza attı. Özkan ve ekibi hastanın ince bağırsağından yemek borusu yaptı. Hasta üç buçuk yılın ardından ağız tadıyla ilk kez yemek yiyebildi.
Mehmet Koç, 70 yaşında... Gırtlak kanseri olan Koç, yemek borusunu kaybetti. Karnından midesine giden hortumlarla beslenirken Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’dan müjdeli haberi aldı. Koç, ince bağırsaklarından yapılan yemek borusu ile 3 buçuk yılın ardından ağız tadıyla yemeğini yiyebiliyor.
Eskişehir’de yaşayan 2 çocuk babası emekli makinist Mehmet Koç’a 6 yıl önce gırtlak kanseri teşhisi konuldu. Ameliyatla gırtlağı alınan Mehmet Koç’un hastalığı, 2 yıl sağlıklı bir hayat sürdükten sonra yeniden nüksetti. Gördüğü tedaviler sonrası yemek borusu sertleşen ve daralan Koç, 3,5 yıl önce yemek borusunu kullanamaz hale geldi. Karnından midesine yerleştirilen hortumlarla beslenen Mehmet Koç için doktorlar “Yemek borusuna bir şey yapılamaz. Hasta ölene kadar bu şekilde yaşayacak” dedi.
İnternetten dünyada gırtlak ve yemek borusuyla ilgili yapılan ameliyatları takip eden aile, mutlu haberi tedavi için başvurdukları Türkiye’nin ilk yüz ve çift kol, dünyada kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan’dan aldı.
Özkan, Mehmet Koç’a bağırsak ve cilt dokularından yemek borusu yaptı. Koç, yaklaşık 2 aylık takibin ardından 3,5 yıl sonra ilk defa ağızdan beslendi. Ağız tadıyla yemek yemenin keyfini çıkaran Mehmet Koç, ilk olarak tadını çok özlediğini söylediği etli pideyi ve salatayı yedi. Hastanede ses protezi de takılan Koç, kısık sesle de olsa konuşabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
ÇOCUKLAR GİBİ MUTLU
Mehmet Koç, adeta çocuk gibi mutlu olduğunu söyledi. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür eden Koç, “Yiyemediğim her şeyi yiyorum. Biraz yavaş yemeye çalışıyorum ama o tatları yeniden almak çok güzel” dedi. Eşi Emine Koç ise Prof. Dr. Ömer Özkan’a minnettar olduklarını söyledi. Emine Koç, “Bizim için bu durum gerçekten bir mucizeydi. Bu kadar çabuk iyileşmesini beklemiyorduk. ‘Önce sıvı gıdalarla başlar’ diye düşünmüştük. Bizimle beraber her şeyi yiyebiliyor” diye konuştu.
HAYAT KONFORU ARTTI
Prof. Dr. Özkan tümör sonrası radyoterapi alan hastalarda bu tarz ameliyatların dünyada ender yapıldığını dile getirdi. Hastanın orijinal yerinde yemek borusu yaptıklarını ifade eden Özkan, “Hem sağlıklı şekilde yiyebilmeye hem de ses proteziyle tekrar konuşmaya başladı. Hastanın hayat konforu düzeldi. Yıllardır tat alamayan birinin artık ağzının tadıyla yemek yemeye başlaması önemliydi” dedi.