Bağlarda bu yıl bereket yok

Zamansız ve hızlı yağan yağmur Manisa’nın bağlarına zarar verdi. Rekoltede kayıp yaşayan üzüm üreticileri, yağmur nedeniyle de mağdur oldu. Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, planlı üretimden umutlu olduklarını belirtti, ‘Herkes sahada olmalı’ çağrısı yaptı

Ege Bölgesi’nin en bereketli ovalarından biri Gediz Ovası. Ovada 39 çeşit meyve sebze üretiliyor. Domates, kavun, karpuz, kapya biber… Üretilen meyve sebzenin birçoğu da ihracata gidiyor. Ancak hava şartları ve plansız üretim, bu yıl Manisa Salihli’de de üreticileri zor durumda bıraktı. Fazla üretim oldu, talep olmayınca da fiyatlar düştü. Birçok yerde üretici tarlasındaki ürünü toplamadan sürmek zorunda kaldı.

Bölgenin en önemli ürünlerinden biri de çekirdeksiz kuru üzüm. Salihli’de 120 bin dekar alanda üretilen üzümler, bu yıl hava koşullarından etkilendi. Rekolte yarıya düştü, sergideki üzümlerin bir kısmı ise hızlı ve zamansız yağan yağmur nedeniyle ziyan oldu.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, afet zararlarını tespit etmek için 35 ayrı bağda bilirkişiler tarafından çalışma yürütüldüğünü belirtti. TARSİM’in bağlarda sadece kesilmemiş üzümlere sigorta yaptığını söyleyen Yalvaç, “Ama sergiye geldiği zaman sigorta yapmıyor. Bu sene maalesef zararı sergiden gördük. Sergilerin de TARSİM kapsamına alınmasını talep ediyoruz.” dedi.

600 KİLODAN 200 KİLOYA DÜŞTÜ

Bölgedeki üzümün en büyük alıcısı TARİŞ. TARİŞ, 7 numara kuru üzümün alım fiyatını 100 liradan açıkladı.

Ürün alımlarının sürdüğünü, kurutma işlerinin hemen hemen tamamlandığını anlatan Yalvaç, şöyle devam etti:

“Sıkıntı şu, dönüm başına normal şartlarda iyi bakılan bağdan 600 kilo kuru üzüm alıyorduk. Bu sene ovanın ortalaması 200 kilo. Ürün az oldu. Yağmur ve sıcaklardan dolayı meyve fazla olmadı. Yağmur, üzümlerin kalitesini düşürüyor. Kurutma zamanında da ovanın yarısı yağmur yedi.”

Cem Yalvaç, bağ yetiştirme maliyetinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Mazot, gübre giderlerimiz yüzde 150 arttı. Tarım işçisi de bulamıyoruz. Büyük sıkıntı var. Kesmesi para, kaldırması para, ilacı, gübresi para. İklim çok değişti. 10 sene önce keserdik, kuruturduk, çok az bir kısım zarar görürdü. Şimdi çok zamansız yağmurlar yağıyor. Oda personelimizin 15-20 ton üzümü sele kapıldı gitti.” dedi.

HERKES SAHADA OLMALI

Bu yıl Manisa’da çok sayıda üründe üreticinin zarar ettiğini ifade eden Yalvaç, planlamanın önemine dikkat çekti:

“Üretici domateste, kapya biberde, karpuzda, kavunda zarar etti. Çoğu çiftçi, tarlasındaki ürünü toplamadı, sürdü. Üreticilerimizden biri 600 ton karpuzu halka dağıttı. Bu yıl arz talepte sıkıntı oldu, tarım politikalarının eksikliğinden dolayı çiftçi mağdur oldu. Önceden çiftçiye birilerinin söylemesi lazım. Çiftçi ne ekeceğini bilmiyor. Ekiyoruz, yukarı Allah’a bakıyoruz.”

Planlama çalışmalarını olumlu karşıladıklarını belirten Yalvaç, şöyle devam etti:

“Biz, örneğin ‘domatese gitmeyin, fazla üretim var’ diye bilgi veriyoruz. Ortak çalışma var şu anda ama bunun daha doğru ve planlı yapılması gerekiyor. Tarım İl ve ilçe Müdürlükleri ile odalar olarak köylerde çiftçilere bilgilendirmeler yapmamız lazım. En geç aralık-ocak ayına kadar. Şu ürünlerde eksik var, şu ürünlerde fazla var, dememiz gerekiyor. Bu konuda herkesin sahada olması gerekiyor. Belde ve köylerde toplantılar olması gerekiyor. Bir çalışma var, umudumuz var.”

Yalvaç son olarak da bölgedeki üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 1 yıl faizsiz ertelenmesini talep etti.

Sonraki Haber