Bahar grevle geldi mart eylemle geçti
Türkiye’nin dört bir yanında ücretliler, baharı eylemlerle karşıladı. Lezita’dan Pilenpak grevine, belediye işçilerinden liman işçilerine kadar kazanım dolu mücadeleler verildi. Sizler için derledik…
Her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında ücretliler 2024 baharını grev ve eylemle karşıladı. İstanbul’dan Sivas’a; İzmir’den Ankara’ya pekçok kentte ücretliler, işverenden daha yaşanılabilir çalışma koşulları, ücret ve sosyal haklarda artış istedi. Zaferle sonuçlanan grevler, kararlılıkla süren direnişler, Manisa’dan Ankara’ya yapılan yürüyüşler mart ayına damga vurdu. Öte yandan cam, gıda, metal, hizmet vb. iş kollarında birçok önemli toplu iş sözleşmesi görüşmesi de sürüyor.
BÖYLE PATRON GÖRÜLMEDİ LEZİTA İŞÇİLERİ YILMADI
Öz Gıda İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve 2020 yılından beri emek mücadelesinin verildiği İzmir’de kurulu Abalıoğlu Lezita iş yerinde 7 Mart günü yüzlerce işçi greve çıktı. Grev kırıcılıkta sınırları aşan işveren Hindistan’dan işçi ithal etmekle kalmadı, grevdeki işçileri yüksek desibel tekno müzik dinletisiyle yıldırmaya çalıştı. Grev çadırının bulunduğu alanın etrafına toprak döktürerek işçileri toz altında bıraktı. Kadın işçiler grevdeyken, kreş olmayan fabrikanın içine “mutlu anne odası” kurdurdu. Sendikalarına güvendiklerini ve sonuna dek mücadele edeceklerini ifade eden Lezita işçileri, son olarak 27 Mart’ta İzmir’de yaptıkları açıklamayla herkese destek çağrısında bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin ise greve kayıtsız olduğu biliniyor.
GATES İŞÇİLERİ KAZANDI
Kadın işçilerin yoğun olduğu İzmir Gaziemir Ege Serbest Bölge’de bulunan ABD’li şirket GATES Endüstriyel Metal iş yerinde 8 Mart’ta greve çıkıldı. Yaklaşık 350 işçi, 12 günlük grevin ardından zafer ilan etti. İşveren, bu süreçte Çalışma Bakanlığı taraflarına grevin ertelenmesi için başvuruda bulunduğu öğrenilmiş, işçileri “Türkiye’den giderim” diyerek tehdit ettiği öne sürülmüştü.
İZMİR’DE BELEDİYE İŞÇİLERİ SOKAĞA DÖKÜLDÜ
İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB)’nde 6 bin işçi, önce 6 Mart’ta sonra da 19 Mart’ta iş bırakma eylemi yaptı. İşçiler, Egemenlik Binası’na iki kez yürüdü. İzBB'de çalışan kadrolu işçilerle birlikte İZSU, İZDOĞA, İZBETON ve İZULAŞ gibi şirketlerde çalışan işçilerin üye olduğu Türk-İş'e bağlı Belediye İş Sendikası (Belediye-İş) İzmir Şubeleri ile SODEM-SEN ve büyükşehir bürokratları arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, İzBB’nin yüzde 30 zam teklifinde ısrar etmesi üzerine çıkmaza girdi. Belediye işçisi, enflasyonun altında ezilmemek için isyan bayraklarını açtı. Söz konusu iş bırakma eylemlerinin ardından İzBB, belediye işçisine yüzde 67’ye yakın zam yaptı.
ENERJİ İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki olan İstanbul Enerji A.Ş'de çalışan işçiler 18-19 Mart tarihlerinde maaş zammı taleplerinin yerine getirilmemesini protesto etti. DİSK Enerji-Sen’e üye işçiler, İBB'nin Saraçhane binası önünde toplandı. İBB yönetiminin aylardır kendilerini oyaladığını belirtti. İki gün süren iş bırakma ve oturma eylemlerinin ardından sendikadan yapılan yazılı açıklamada İBB’nin işçilerin taleplerini görüşmek üzere olumlu adım attığı belirtilmişti.
PİLENPAK İŞÇİLERİ FABRİKA KAPISINDA
Manisa’da kurulu ve Basın İş Sendikası’nın örgütlü olduğu, Ruffles, Lays, Doritos, Mars, M&M’s ve Snickers gibi uluslararası gıda markalarının ambalajlarının basıldığı PilenPak fabrikasında 20 Mart günü greve çıkıldı. İş yerinde, sendikanın kesinleşmiş yetki kararına rağmen toplu iş sözleşmesi görüşmesi masasına oturmayan işverene tepki gösteren işçiler grevlerini sürdürüyor. Uzun zamandır toplu iş sözleşmesi ile çalışmak için mücadele veren işçiler, daha önce işten çıkarmalarla da karşılaşmıştı. İşveren yetki davası sürecinde 149 işçiyi işten çıkarmıştı.
BORUSAN LOJİSTİK’E SENDİKA GİRDİ
Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası (Liman-İş)’nın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Bursa’da kurulu Borusan Lojistik'e ait limanda sendikaya üye olan 4 işçi işten çıkarıldı. İşçiler direnişe geçti, zafere ulaştı. Anlaşmaya göre atılan işçiler işe geri alınacak. Eyleme katılan işçiler hakkında işlem yapılmayacak ve işveren sendikanın yetkisini tanıyacak.
KAĞITTA GREV BAŞLADI
Zonguldak Çaycuma’daki OYKA Kağıt Ambalaj San. ve Tic. AŞ ile Türk-İş'e bağlı Selüloz-İş Sendikası arasında devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 280 işçi greve başladı. Selüloz-İş Sendikası Çaycuma Şube Başkanı Bayram Kabuk, “Temel uyuşmazlık konusu ücret ve işyerinde yaşanan sorunlara karşı işverenin anlaşmaz tutumudur. İlk 6 aylık ücret talebimiz 31 Aralık 2023 ücretlerine yüzde 180 iken işverenin buna karşılık teklifi ise yüzde 85 düzeyinde kalmıştır. 280 üyemizin çalıştığı iş yerinde TİS dönemi başlangıcı itibariyle 200’den fazla üyemiz asgari ücret altında kalmıştır.” diyerek durumu özetledi.