Bahçede zeytin fiyatı artmadı

Zeytin üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Hatay’da kuraklık nedeniyle verim yüzde 50 düştü. Hatay’ın Erzin ilçesi Turunçlu mahallesinde zeytin hasadına başlayan üreticiler, zeytinyağı fiyatının geçen yıla göre artmadığını kilosunu 25-30 TL arasında sattıklarını belirttiler. Zeytin üreticisi Hasan Karan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin çiftçiye sahip çıkmadığını savunuyor. Karan, üreticilerin zor bir yıl geçirdiğini belirterek, “Birinci sorunumuz girdi fiyatlarının sürekli artması, ikinci sorunumuz ise pazar sorunu. Bireysel olarak ürünümüzü elden çıkarmaya çalışıyoruz. Eskiden kamu kurumları aracılığıyla satardık, yeniden bu kurumların devreye girmesini talep ediyoruz.” dedi.

Zeytin üreticisi İsmail Öz de şunları belirtti: “Zeytin ve zeytinyağını geçen senenin fiyatından vermek zorunda kaldık ve kalıyoruz. Bu sene havalar iyi gitmedi, yağmur yağmadı, sulama sorunumuz bulunmaktadır. Kırsal yerdeyiz, yetiştiriyoruz ama emeklerimizin karşılığını alamıyoruz. Allaha şükür aç değiliz ama tok da değiliz.”

İsmail Sağlam ise girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Kuraklık yüzünden üretimde yüzde elli bir azalma var. Tarımın her yerinde olduğu gibi zeytincilikte de sıkıntılar yaşıyoruz. Zeytin üretiyoruz ama istediğimiz fiyata satamıyoruz. Bu sene zeytinyağını 25-30 TL arasında satıyoruz. Bu fiyatlar, zeytin üreticisini kurtarmıyor. Ayrıca kuraklık yüzünden zeytin tanesi küçük kaldı. Bizim açımızdan kötü bir yıl.” dedi.

Sonraki Haber