Bahçeli: Dünya ABD ve AB’den ibaret değil

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Osman Kavala'nın tahliye edilmesi gerektiği yönünde çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçilerine tepki gösterdi. Batılı ülkelerin yaklaşımının dostane olmadığını kaydeden Bahçeli dünyanın ABD ve AB’den ibaret olmadığını vurguladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Aralarında Amerika'nın da bulunduğu 10 ülkenin Türkiye büyükelçilerinin çağrısına sert tepki gösteren Bahçeli, "Uluslararası hukuk ile diplomatik teamüller çiğnendiği gibi, Türkiye’nin iç hukuk düzeni ve egemen eşitliği 10’lu büyükelçi grubu tarafından hedef alınmıştır. ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda ülkelerinin Ankara Büyükelçileri muhtemelen devlet veya hükümet başkanlarının teşviki, hatta talimatıyla Mehmet Osman Kavala’nın avukatlığına soyunmuşlardır." ifadelerini kullandı.

'BİR DAHA TEVESSÜL ETMEMELİLER'

Elçilerin bahse konu sözleşme ve Anayasa kapsamında zaten istenmeyen adam haline çoktan geldiklerini bildiren Bahçeli şunları söyledi:

"Ne var ki, ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada; 'ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine riayet etmeyi teyit eder' ifadelerine yer verilmiştir. Aynı şekilde 18 Ekim bildirisine destek veren diğer büyükelçiliklerden de benzer görüşler kamuoyuyla paylaşılmıştır. Bu son gelişmeyi olumlu bulduğu anlaşılan Sayın Cumhurbaşkanımızın cesur, dirayetli ve kararlı tutumu, milletimizin sağlam ve tavizsiz duruşu tarihi bir yanlışın düzeltilmesinde bize göre önemli bir dayanaktır. Türkiye kum torbası değildir, başına vurulup ekmeğinin alınacağı bir ülke değildir, küstahların elinde de oyuncak olmayacaktır. ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nin başını çektiği 18 Ekim bildirisinden geri adım atılması anlamlıdır, yerindedir, bir daha ülkeler arasında gerilim ve kriz çıkarmaya hiçbir dış misyon tevessül etmemelidir.”

'HEM DOĞU HEM BATI DİYORUZ'

Avrupa Komisyonu 2021 yılı Genişleme Strateji Belgesi ile Türkiye dahil bütün aday ve potansiyel aday ülkelerle ilgili hazırlanan raporların 19 Ekim’de açıklandığını hatırlatan Bahçeli şöyle şu uyarılarda bulundu:

"Türkiye’ye yönelik çifte standardın dozajı giderek artmaktadır. AB sorumluluklarını yok saymaktadır. Son raporda, terörle mücadelemize bırakınız desteği, köstek vardır. Türkiye’nin AB’ye üyelik hususundaki stratejik tercihi açıktır, devam etmektedir. Fakat AB’ye, Orta ve Doğu Avrupa’dan kitlesel itirazlar sert bir şekilde yükselmektedir. Bizim dış politika vizyonumuzu Çift Başlı Selçuklu Kartalı simgelemektedir. Hem doğu hem batı diyoruz, iki tarafı da kucaklıyor, iki yöne de bakıyoruz. Onurlu, egemenlik haklarına ve karşılıklı çıkarlara saygı esasına dayanan üyelik olursa ne ala, olmazsa dünya ne AB’den ne ABD’den ibarettir."

Sonraki Haber