Bahçeli’den İsveç’in NATO üyeliği açıklaması: ‘Türk milleti sıcak bakmıyor’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin, ikna edici söz ve adımlara karşı hükümetin alacağı pozisyonun yanında olacaklarını belirtti. Bahçeli ayrıca Türk milletinin, İsveç’in NATO’ya girişine sıcak bakmadığını da söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Bahçeli konuşmasında İsveç’in NATO üyeliği sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hükümetin alacağı pozisyonun yanında olacaklarını bildiren Bahçeli Türk milletinin İsveç’in şu hal ve görünümüyle NATO’ya girişine sıcak ve sempatik bakmadığını da bildirdi. Bahçeli, “Kurban Bayramının birinci günü İsveç’in başkenti Stockholm’de bir cami önünde Kur’an-ı Kerim yakılması, bu vandallığın himaye edilmesi hem inancımıza hakaret hem de insanlık değerlerine hıyanettir. İsveç’in NATO’ya katılım müzakerelerinin yapıldığı, 11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’da NATO Zirvesinin toplanmasıyla ilgili sıcak gelişmelerin olduğu bir dönemde vuku bulan alçak eylem her yönüyle kuşku vericidir.” ifadelerini kullandı.

‘PKK VE FETÖ’CÜLER TESLİM EDİLMEDİ’

Bahçeli’nin konuşmasında özetle şunları söyledi: “İsveç’in NATO’ya dahil olma süreci oldukça karmaşık ve gelgitlidir. İsveç hükümetinin, terörle mücadele yasasında yaptığı değişiklik 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen, Türkiye’nin iadesini talep ettiği PKK’lı ve FETÖ’cü hainler henüz teslim edilmemiştir. Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına izin verilmesi de bir başka skandal olarak karşımızdadır. Litvanya Zirvesi’nde, NATO’nun Soğuk Savaş’tan bu yana hazırladığı en kapsamlı bölgesel savunma planı da ele alınacaktır. Türkiye’nin bu planla ilgili hazırlanan haritalardaki bazı coğrafi tanım ve konumlar çerçevesinde itirazları vardır ve haklılığımız barizdir. Ülkemizin İsveç hakkında vereceği kararın milli çıkar ve haklarımızla örtüşeceğinden emin olmakla birlikte; samimi, ikna edici söz ve adımlara karşı hükümetin alacağı pozisyonun yanında olacağımızın şüphesiz güvencesini şimdiden paylaşıyorum. Şu hususu da ifadeye mecburum ki, Türk milleti İsveç’in şu hal ve görünümüyle NATO’ya girişine sıcak ve sempatik bakmamaktadır.”

‘AYM KANDİL’İN DÜZMECE MAHKEMESİ DEĞİL’

“Genel merkezi Ankara’da olup, genel emri yabancı başkentlerden alan bir partinin demokrasiye, millete ve insana şerefli hizmetinden bahsedilemeyecektir. Anayasa Mahkemesi (AYM) Kandil’in düzmece mahkemesi, zilletin arka bahçesi değildir, asla da olamayacaktır. AYM, PKK terör örgütünü aklama, temize çıkarma, hunhar eylemlerini ibra makamı değildir. Siyasetlerini insana değil de ihanetin hizmetine koşanların evrensel hukuk kaidelerine sığınarak meşruiyet sağlamaları bile söz konusu değildir. Samimiyetini ve ahlaki seviyesini siyasi ilişkilerine aynen yansıtmış, adalet ve hukuk ilkelerini ön şartsız hazmetmiş, dünyada tek ses, tek nefes olabilmeyi becermiş partilerden mürekkep bir siyaset yapısının el birliğiyle inşası ve ihyası önümüzdeki en acil gündem konusu olmalıdır. Hazırlanacak yeni anayasada bu hususa önemle yer verilmelidir. Partilerin kumanda odası zalimlerin denetimde olmamalıdır.”

VAGNER DEĞERLENDİRMESİ

“Rusya’da 23 Haziran 2023 tarihinde paralı asker gurubu Vagner’in başını çektiği silahlı kalkışma, bir müddet sonra uzlaşmayla sonuçlanmış, bu ülke üç-beş gün içinde iç güvenliğini sağlamıştır. Biz her devletin siyasi ve toprak bütünlüğüne saygı duyarız. Aynı tavır ve tutumu muhataplarımızdan da kararlılıkla bekleriz. İki taraflı oynanan Rus ruleti tansiyonu yükseltmiş, fakat nihayetinde aklı selim galip gelerek eller tetikten çekilmiş ve sağduyu hakim olmuştur. Her ülkenin huzur, barış, istikrar ve güven içinde var oluşu temel tezimiz ve tercihimizdir.”

‘TÜRKİYE FRANSA’YA BENZEMEZ’

“Fransa’da geçtiğimiz cumartesi günü patlak veren olaylar bir anda tüm dikkatleri Avrupa’ya çevirmiştir. Dünyanın acıklı ve acilen çözülmesi gereken göç sorunu, buna eşlik eden ırkçılık ve yabancı düşmanlığı aslında Fransa’nın içine düştüğü krizin ana yatağı olmuştur. Fransa, sömürge geçmişiyle ve varoşları dışlayan insafsız politikalarıyla yüzleşmelidir. Fransa’daki olayların Türkiye’ye sirayet etme ihtimalinden bahsedenlerin, Bursa’nın Mudanya ve Kocaeli’nin Dilovası ilçelerinde provokasyon çetelesi tutanların ateşle oynadıklarını, buna izin verilmemesi gerektiğini buradan bildirmek istiyorum. Türkiye Fransa’ya benzemez. Yabancı istihbarat örgütlerine piyonluk yapanlara göz açtırmayız.”

Sonraki Haber