Bakan Alparslan Bayraktar ŞİÖ Enerji Bakanları Toplantısına katıldı… ŞİÖ çatısı altında ‘mega şebeke’ teklif etti

Astana’da ŞİÖ üyesi ülkelerin enerji bakanları toplandı. Toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji dönüşümü yatırımlarının bölgesel ve küresel düzeyde işbirliğiyle başarılabileceğini belirterek ŞİÖ çatısı altında ‘mega şebeke’ kurulmasını önerdi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Enerji Bakanları Konseyi'nin 4. Toplantısı yapıldı. Kazakistan Enerji Bakanı Almasadam Satkaliyev’in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya İran, Hindistan, Rusya, Çin, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Belarus’un enerji bakan ve bakan yardımcıları katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da video konferans yöntemiyle dahil olduğu toplantıya dahil oldu. Enerji dönüşümü yatırımlarının bölgesel ve küresel düzeyde işbirliğiyle başarılabileceğine işaret eden Bayraktar, ŞİÖ çatısı altında "mega şebeke" üzerinde çalışacak teknik düzeyde bir çalışma grubunun kurularak enerji alanında işbirliği yapılmasını önerdi. Bayraktar ayrıca, çalışma grubunun ilk buluşmasına Türkiye’nin ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DEKİ FAALİYETLERİ AKTARDI

Toplantıda Türkiye’nin enerji dönüşüm politikalarını anlatan Bayraktar, bu kapsamda, Türkiye olarak 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için özgün bir enerji dönüşümü stratejisi geliştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Altyapının enerji sektörü için kilit öneme sahip olduğunu, iletim hatları olmadan başarılı bir enerji dönüşümünün sağlanamayacağını vurgulayan Bayraktar, "Türkiye'de, enerji güvenliğinden ödün vermeden ulusal enerji stratejimiz doğrultusunda önümüzdeki 12 yıl içinde 60 gigavat güneş ve rüzgar enerjisi ekleyebilmemizi sağlayacak bir şebeke inşa etmeyi hedefliyoruz." dedi.

TÜRKİYE EV SAHİPLİĞİNE HAZIR

Enerji dönüşümünün önemine değinen Bayraktar, bu dönüşümün ancak ciddi yatırımlar gerektiren köklü değişikliklerin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeyde işbirliğiyle başarılabileceğine dikkat çekti. Bayraktar’ın konuşmasında, şu öneriler öne çıktı:

- Çin'den Avrupa'ya kadar tüm ŞİÖ ülkelerinin entegre olduğu bir mega şebeke kurulmalı, bunun için üye ülkelerin katılımıyla bir çalışma grubunun oluşturulmalı. Yapılacak ilk buluşmaya Türkiye olarak ev sahipliği yapmaya hazırız.

- Amaç, bölgeler arasında kaynakları etkin bir şekilde kullanan ve ülkeler arasında elektriği etkin bir şekilde ileten bölgesel olarak birleştirilmiş piyasalar oluşturmak olmalı.

- Uluslararası bir işbirliğiyle bu sektörün daha da geliştirilmesi ve küresel olarak daha fazla pazara hitap edilmesi için büyük bir potansiyel de bulunuyor.

- Türkiye, komşuları Gürcistan, Azerbaycan, İran, Bulgaristan ve Yunanistan ile enterkonneksiyon kapasitelerini artırmak için çalışıyor. Tüm ŞİÖ ülkelerinin, iyi entegre edilmiş bir mega şebekenin yanı sıra kapsamlı bir elektrikli araç şarj ağı kurmak için birlikte çalışabilir.

KÜRESEL PAZARLARA HİTAP EDİLEBİLİR

- Çin, televizyon panellerinden bataryalara, elektrikli araçlardan küçük elektronik bileşenlere kadar temiz enerji teknolojilerinin inovasyonu ve tedariki konusunda dünyaya liderlik etme konusunda iyi bir iş çıkardı. Türkiye de dahil olmak üzere benzer teknolojilere yatırım yapan diğer ülkeler var. Uluslararası işbirliği ile sektörü daha da geliştirme ve küresel pazarlara daha fazla hitap etme potansiyeli bulunuyor.

- Ülkelerimiz, petrol ve gaz, mineraller gibi doğal kaynaklar ve üniversiteler, araştırma merkezleri gibi kurumlar dahil olmak üzere bol kaynaklara sahiptir. Birlikte çalışarak bu kaynakları daha etkili bir şekilde kullanabilir ve faydaların geniş çapta paylaşıldığından emin olabiliriz.

ŞİÖ ülkeleri taslak stratejiyi onayladı

Kazakistan Enerji Bakanlığı'nın aktardığına göre ŞİÖ üyesi ülkelerin enerji bakanları Astana'da düzenlenen ŞİÖ Üye Ülkeleri Enerji Bakanları 4. Toplantısı sırasında "2030 yılına kadar ŞİÖ üye ülkeleri arasında enerji işbirliğini geliştirme stratejisini" gözden geçirerek onayladı. Belge, 2030 yılına kadar enerji sektöründe ŞİÖ üye ülkeleri arasındaki işbirliğinin kilit alanlarını ana hatlarıyla ortaya koyuyor. Bu ana hatlar şöyle:

- Enerji kaynaklarının transit potansiyelinin geliştirilmesi ve ihracat yollarının çeşitlendirilmesi için beklentiler

- Dengeli bir kalkınma önceliğine sahip yeni bir enerji sisteminin kurulması;

- Geleneksel enerji kaynaklarının modernizasyonu ve endüstrinin sistemik olarak iyileştirilmesi;

- Hidrojen enerjisi de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında yenilikçi teknolojilerin ve bilimin geliştirilmesi;

- Enerji tasarrufu ve verimliliğin artırılması için yeni çözümlerin araştırılması.

Kazakistan Enerji Bakanı Almasadam Satkaliev, "Onaylanan stratejide, ŞİÖ ülkelerinin ulusal koşullarına uygun olarak hem geleneksel hem de yenilenebilir enerjiyi geliştirerek dengeli bir yaklaşımın gerekliliği konusunda fikir birliğine vardık." dedi.

ŞİÖ enerji bakanları ayrıca enerji işbirliğine yönelik stratejik yaklaşımları, yeni yaklaşımların teşvik edilmesini ve ŞİÖ devletleri, gözlemci devletler ve ŞİÖ'nün diyalog ortakları arasında enerji sektörünün sürdürülebilirliğini ve gelişimini sağlamayı amaçlayan spesifik kararların geliştirilmesini görüştü.

Bakanlar, küresel ve bölgesel enerji gündeminin mevcut durumu ve beklentileri hakkında görüş alışverişinde bulundular ve bu alandaki proje ve programlar için yatırım ve finansman çekme fırsatları da dahil olmak üzere enerji endüstrisinin gelişimini tartıştılar.

Sonraki Haber