Bakan Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması: Sözleşmeli memurları kadrolu hale getireceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret ile ilgili olarak, "Ücret enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortadan kaldıracak şekilde olacak" açıklamasında bulundu. Bilgin ayrıca EYT ve sözleşmeli memurlarla ilgili de açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Bütçe sunumunda yaptığı açıklamalarda, "Talebin üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdiğimiz zaman enflasyona karşı ekonomik büyümeyi bir silah olarak kullanabiliriz. Asgari ücretin, 5500 lira olmasının nedeni enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek içindi. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız. Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak" dedi.

KADRO MÜJDESİ

Bakan Bilgin, "Sözleşmeli memurları bu ayın içerisinde kadrolu hale getireceğiz." ifadesini kullandı.

BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI

Bakan Bilgin, "Kıdem tazminatları için TİSK'le görüştüm, Oda temsilcileriyle de görüşeceğiz. Emeklilik şartlarının yerine getirilmesine ilişkin kategoriler oluşturuldu. Aynı anda yüzbinlerce kişi emekli olacak. Takvimi Meclis belirler." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda teknik çalışmanın tamamlandığını söyledi. Bakan Bilgin, sosyal taraflarla görüşmelerin ardından teklifin aralık ayının ilk haftasında TBMM'ye sunulacağını ifade etti.

BÜYÜME VE ENFLASYON UYARILARI

Büyümeden vazgeçerek bunları aşmak doğru olmayacak. Türkiye küçülerek bunlara cevap vermeye kalktığında karşılaşacağımız sorunları biliyoruz. İşsizlik artacaktır üretimdeki durgunluğun yol açacağı birçok yeni sorunla karşı karşıya kalacağız. Üretime dayanarak bu sorunu aşma gayretindeyiz. Büyüyerek. Talepteki artışın üzerinde bir büyümeyi hedefliyoruz. Enflasyonu değer transfer ederek enflasyona karşı büyümeyi ekonomik silah olarak kullanabiliriz. Başaracağız. Elimizde bazı imkânlar var. Türkiye bir kere sosyal devlet olarak Anayasamız sosyal devlet olarak kabul gördüğü bir uygulama. O imkânlar başlı başına çalışanları koruyacak müesseseler. Bunların başında Toplu sözleşmeler. Demokrasiler toplu sözleşme mekanizmasının işlediği yerlerdir. Güçlü şekilde işletiyoruz. Sendikalaşma oranı düşük. Bu ciddi sorun Yüzde 15’İn altında. Artırılması için bir projemiz var. Sendikalaşmayı her aşamada artıracak uygulamaları gerçekleştiriyoruz.
Bakanlığımız boyunca bütün sendikalarla konfederasyonlarla hepsi ile görüşerek onların taleplerini dikkate alarak hatta münferit sorunların üzerine gitme o sorunları çözmeye çalıştık. Emeği tahrip edecek düzenlemelerin önüne geçilecek.

ÖRGÜTLENMEDEKİ SORUNLAR

Sendikalaşmayı negatif bir şey olarak görüyor. Çalışanın emeğini değerlendiren bir kurum olduğunu anlamıyorlar. Buna karşı biz aktif mücadele ediyoruz. Sendikalaşma sendikal örgütlenmeyi destekliyoruz. Buna şimdi bir de geçen dönemde bahsettim hazırlık yapıyoruz tamamladık. 600 iş yeri Beyaz bayrak uygulamasından faydalanacak. Bize borcu olmayacak işten adam atmamış olacak. Bir takım kriterl eri sağlayan 600 iş yeri var. Önümüzdeki günlerde bir tören ile onlara beyaz bayrak vereceğiz. Orta işletmelerde özellikle negatif algıyı kıracağız

SÖZLEŞMELİLERİN DURUMU

Kamu personeli ile de yüzde 70’in üzerinde sendikalaşma var. TİS mekanizması onun dışında diyaloglarla kamu çalışanlarının sosyal ekonomik haklarını düzenleyecek çalışmalar yapıyoruz. Sözleşmeliler. Oldukça sorunlu iş ilişkisi ile çalışıyorlar. Çalışma şartlarını değiştirmeyi düşünüyoruz. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde uygulamaya getireceğiz. Onlara kadrolu hale getireceğiz.

YENİ İSTİHDAM PROJELERİ

Üretim sürecine katılım projesi. Denizli, Kayseri Erzurum Adıyaman sanayi bölgeleri ağırlıklı olmak üzere bunu yaygınlaştırıyoruz. Esası şu, işverene diyoruz ki sen eğitimsiz, lise meslek okullarında yüksek okul bitirmiş niteliklerdeki emeği al istihdam 3 ay ya da 6 aylık parasını biz verelim. Arkasından 3 ay için aldığın insan için 1 yıl iş garantisi… 50 bin kişiyi kapsayacak bir proje.

İşveren ya da sermaye düşmanı değiliz. Ama sermayenin emekçi düşmanlığı yapmasına da müsaade etmeyiz. Türkiye hukuki sosyal devlet kimliği vardır.

SGK

88 MİLYAR lira açığımız var. Çok büyük bir açık görünüyor. Gelirin gideri karşılama oranı biz de yüzde 90 gibi. Ciddi bir sorun yok. Bilinmeyen bir şey var. Bunun içinde sağlık Bakanlığının bazı bütçesi de var.

EYT

Aralık ayı içinde Meclise gelecek. Milyonlarca EYT’li var. Milyonlarca EYT’li 5 milyondan 8 milyona çıkıyor. Bunlar doğru değil. Şu anda yaş akdini sıfırlasak emekli olacak yaşı bekleyen insanların sayısı yaklaşık bu sayı 1 buçuk milyon insan var. Bu çalışma bu rakamlara ulaşılması çıkış politikasının ortaya konulması için çalışma ortaya kondu. 2023 yılında Cumhuriyetin 100. Yılında uygulanacak. Yüzde 87’si bir işte çalışmaktadır. Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Bütün tarafları tamamlamak üzereyiz. Talepleri alıp değerlendirdik. Onların da yeni talepleri var. Biz çalışmayı tamamladık ama talepleri de değerlendiriyoruz. Bu sorun Meclis’te çözülmüş olacak.

MADEN KAZALARI

Maden kazalarının bitmesi lazım. Dünya istatistikleri ortaya koyuyor ki Türkiye’de iş kazaları en önemli sorun. Neden? Bunu birinci sebebi bir defa teknolojik sorunu var. İŞ hukukumuz açısından kaza meydana gelirse işyerinin sorumluluğu var. Zaten yargı süreci böyle işler. Madende bir defa bir patlama olmadan saat 11 civarında bir fan bozulmuş. Değerlerde farklılaşmış. Bilirkişi raporunda da sorunlar var. Pratikten gelmediği için maden örgütlenmesi içinde Maden ve petrol genel müdürlüğü var. Onun değerlendirmelerini çalışma bakanlığının altında algılamışlar. Bütün bu raporlar, bütün bu veriler sorumluları cezalandıracaktır. Bu meseleler karşısında aktif tavır almamız gerekir. Yasa teklifi olarak da hazırlayıp Meclise göndereceğiz. Uygulamada bir kurumsal sorun var. Örgütlenme sorunu var. Biz de iş güvenliği genel müdürlüğü var. Madenlerde denetim yapma yetkisi yok. Yetki kamu kurumunda doğrudan doğruya idareye bağlı mekanizmada. Devlet İşletmelerinde. Burada yapısal sorun şu. İşletme müdürlüğüne bağlı güvenlik ve iş sağlığı müdürlüğü olmaz. Bütün madenler bütün işletmeler özel bir kuruluşta iş sağlığı güvenliği satın alma. Satın aldıkları hizmetin parasını patron ödüyor. İşletmenin ödediği iş güvenliği müessesi işleyebilir mi? KANUN TEKLİFİ HAZIRLAYIP SUNACAĞIM.

Müfettişler madenlerin kapatma yetkisine sahip. 2015 yılında bu maden kapatılmış. Her yıl da ceza kesmişiz. Yargı kararı ile açılmış.

Türkiye iş kazalarının istatiksel olarak önlenebildiğini biliyoruz. Örgütlenme biçimi ile bağlantısı vardır.

Sonraki Haber