Bakan Fidan: 'Ukrayna bizim stratejik ortağımızdır'

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha ile Ankara'daki görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Ukrayna'nın Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu belirten Fidan, 'Barış çabalarına destek vermeye hazırız.' dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile Ankara'daki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu. ABD'nin Rusya'yı çevreleme planı çerçevesinde Batı güçleriyle hareket eden Ukrayna'yı 'stratejik ortak' olarak niteleyen Fidan, Kırım konusunda da mesaj verdi. Referandumla Rusya'ya bağlanan Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunu savundu.

'UKRAYNA İLE İŞBİRLİĞİMİZ GÜÇLENİYOR'

Fidan, daha önce Ankara'da büyükelçilik görevinde bulunan Bakan Sybiha'yı yeni görevi için tebrik ederek, "İnanıyorum, görevde bulunduğu süre içerisinde tıpkı büyükelçilik görevinde olduğu gibi bakanlık görevinde de iki ülke arasındaki ilişkilere büyük katkı yapacak." dedi.

Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin emin adımlarla ilerlediğini söyleyen Fidan, "Savaşın yarattığı jeopolitik sınamalarla karşı karşıyayız. Buna rağmen Ukrayna ile çok boyutlu işbirliğimiz her geçen gün daha da güçleniyor." diye konuştu.

KIRIM MESAJI

Fidan, savaş nedeniyle hayatlarını kaybeden Ukraynalılar için başsağlığı dileyerek, "Ukrayna halkının büyük bir sabır, metanet ve cesaretle yürüttüğü mücadele her türlü takdirin ötesindedir. Kırım dahil Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını desteklediğimizi buradan tekrarlamak istiyorum." ifadelerini kullandı.

'BARIŞ ÇABALARINA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ'

Savaşın uluslararası hukuk temelinde ve müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması için girişimlerin sürdürüldüğünü belirten Fidan, şunları söyledi:

"Barışa yönelik çabalara destek vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanı'mızın (Recep Tayyip Erdoğan) hassasiyetini biliyorsunuz. Özellikle çok büyük yıkıma ve hayat kaybına yol açan bu savaşın bir an önce durdurulması için var gücüyle çalışmakta. Sahadaki çabalar müzakere süreçleriyle desteklenmelidir. Barışı hedefleyen her türlü girişimi destekliyoruz. Barış savaşan taraflar arasında varılabilecek bir hedeftir. Bu nedenle barış görüşmelerinin tüm tarafların katılımıyla yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Karadeniz Tahıl Girişimi gibi barışa hizmet edebilecek düzenlemelerin tekrar gündeme alınmasında yarar görüyoruz. Sayın meslektaşımla bu konuyu da görüştük. Ukrayna'nın bu konudaki pozitif duruşunu da takdir ediyoruz. Karadeniz'in en kısa zamanda yeniden bir işbirliği havzasına dönüşmesini arzu ediyoruz. Bunun Karadeniz'de bulunan bütün ülkelerin menfaatine olacağı açıktır."

Fidan, Türkiye ve Ukrayna arasında 2011'de imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın Türkiye'deki onay sürecinin tamamlandığını vurgulayarak, "Ukrayna'daki sürecin tamamlanmasıyla ekonomik işbirliğimizi kurumsal olarak daha da ileri inşallah taşıyacağız. Savunma sanayisi, ikili ilişkilerimizin önemli başlıklarından birini oluşturmakta. Bu alandaki gelişmeleri de bugünkü toplantımızda ele aldık." dedi.

Görüşmede, Ukrayna'nın yeniden inşasının da kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten Fidan, "Türk müteahhitlik şirketleri bildiğiniz gibi Ukrayna'da lider konumdalar. Türk müteahhitler Ukrayna'ya bugüne kadar 300'den fazla projede katkı vermiş durumdalar. Bunların toplam tutarı yaklaşık 10 milyar doları buluyor. Şirketlerimiz savaşın başladığı 2022 yılından bu yana 70 projeyi de tamamladı başarıyla ve vefa göstererek şirketlerimiz savaş döneminde bile Ukrayna'yı terk etmediler." diye konuştu.

'UKRAYNA BİZİM STRATEJİK ORTAĞIMIZDIR'

Fidan, enerji konusunun da görüşülen başlıklar arasında olduğuna işaret ederek, Ukrayna'nın enerji güvenliğini güçlendirmeye yönelik projelerin de ele alındığını vurguladı. "Türkiye ve Ukrayna'nın sadece coğrafi yakınlıklarıyla değil, ortak tarihle de birbirlerine bağlı olduğunu" söyleyen Fidan, şunları kaydetti:

"Kırım Tatarları bu ortak tarihin bir parçasıdır. Sayın (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy liderliğindeki Ukrayna hükümeti, Kırım Tatarlarının haklarının güçlendirilmesi için takdire şayan hukuki düzenlemeler yaptılar. Bu alanda ilave adımlar atılacağından da eminiz. Biraz önce bakanlıklarımız arasında Diplomat Değişimi Alanında Mutabakat Zaptı ile 2025-2026 dönemine ilişkin İstişare Eylem Planı'na imza attık. Ukrayna bizim stratejik ortağımızdır. İlişkilerimizi her alanda daha da derinleştirmek için çaba harcamaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki bu ziyaret iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini yeni bir seviyeye taşıyacaktır."

Sonraki Haber