Bakan Işıkhan'ın açıklamaları tepki çekmişti! Peki geç emekli olunca maaş artar mı? SGK uzmanı yanıtladı

Son günlerde emeklilik tartışması iyice alevlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın 'Geç emekli olun, maaş artar' söylemi kafaları karıştırdı. Peki geç emekli olunca maaş artar mı? SGK uzmanı Özgür Erdursun yanıtladı.

Emeklilik sistemi ile ilgili değişiklik yapılacağına yönelik iddialar gündem de sıcaklığını koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın emeklilik ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar vatandaşın kafasını karıştırırken tepkilere de neden oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun "Geç emekli olun maaş artar söylemi mümkün değil" dedi.

'NEFES ALIYORKEN ÇALIŞIN'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Vatandaşlarımızdan önemli ricam şudur ki, elimiz, ayağımız tutuyorken, nefes alıyorken, sağlıklıyken çalışmaya, üretmeye hem ailemizin geçimini hem kişisel gelişimimizi gerçekleştirmek hem de ülkemizin ekonomik anlamda büyümesini sağlamak amacıyla daha çok çalışmaya, daha fazla üretmeye ihtiyacımız var. Sistemde ne kadar kalırlarsa gelecekteki emekli aylıklarının da daha yüksek olacağını öngörebiliyoruz." demişti.

Bakanın açıklamaları vatandaşlar tarafından tepki çekmişti. Peki gerçekten geç emekli olunca emekli maaşı artar mı? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, dunya.com'daki köşe yazısında "Sayın Ba­kan’ın açıklamalarını bir sosyal güvenlik uz­manı olarak izledim, yaptığı açıklamalar ile Çalışma Bakanı’nın bu konulara hâkim ol­madığını gördüm" ifadesini kullandı.

'HAVADA KALIYOR'

Erdursun, örnek vererek Bakan Işıkhan'ın açıklamalarını şu satırlar ile kaleme aldı;

"Örnek 2024 Ocak ayında emekli aylığı he­saplama sisteminde 25 bin TL emekli aylı­ğını gören bir sigortalı brüt 150 bin TL olan tavan ücretle çalışırsa aylık bazda emekli aylığı 450 TL artar. Bu kişinin 2024 Hazi­ran ayında emekli aylığı 27 bin 700 TL, 1 Tem­muz’da yüzde 24.73 enflasyon farkı ile 34 bin 550 TL olur, bu kişi 2024 Aralık ayı sonuna ka­dar çalışırsa her ay 450 TL emekli aylığı ar­tışı devam eder.

31.12.2024’de emekli aylığı 37 bin 250 TL olur ancak bu kişi 2024’de emekli olmaz ise 2025 Ocak ayında sistemde emekli aylığını 29 bin 985 TL olarak görür. Bu tutara ortalama 2025 Ocak ayında verilecek yüzde 15 enflasyon farkı dâhil edilmiş olarak hesapladım. Ancak 2024 Aralık ayında emekli olmayı tercih ederse 2025’de emekli aylığı olarak 42 bin 835 TL emek­li aylığı alır.

Yüksek brüt ücretlerle çalışanların aylık bazda emekli aylıkları artar mı? Az da olsa artar, ancak enflasyonun düşme eğilimde ol­duğu dönemde bu kişiler zarar eder. 2024’de emekli olursa 42 bin 835 TL emekli aylığı alacak kişi emekli olmaz ise 2025’de sistemde emek­li olduğunda alacağı emekli aylığını 29 bin 985 TL olarak görür. Bu durumda Çalışma Bakanı’nın ‘emekli olmayın daha çok çalışın emekli aylı­ğınızı arttırırsınız’ söylemi havada kalıyor." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber