Bakan Özhaseki: İstanbul’un hızla dönüşümü için yol haritamız belli
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 600 bin konutun acilen dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul'un dönüşümü konusunda yol haritasının belli olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, “Yeni yasayla İstanbul’da kentsel dönüşümün önü açılmış oldu. Belirlediğimiz rezerv alanlarda 300 bin konut yapacağız. ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıyla 300 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşüldü. Genel Kurul’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlığın ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin konuşma yaptı.
‘500 CİVARINDA CANLI VE HAREKETLİ FAY HATTI MEVCUT’
Türkiye’nin deprem ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Vatanımızın yüzde 66’sı, birinci ve ikinci derecede deprem riski altında yer alıyor. Şu anda yaşadığımız coğrafyada 500 civarında canlı ve hareketli fay hattı mevcut.” şeklinde konuştu.
6 Şubat depremlerinin ardından 680 bini konut, 170 bini iş yeri olmak üzere 850 bin bağımsız bölümün ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldiğini tespit ettiklerini belirten Bakan Özhaseki, 10 ayda yapılan çalışmaları şöyle anlattı:
“TOKİ Başkanlığımız, Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz eliyle 250 bin konutumuzun yapımına devam ediyoruz. Şu anda 50 bin civarında köy evimizin ihalesini yapıyoruz. TOKİ ve Emlak Konut eliyle inşaatına başlanan konutları 1 yıl, çelik köy evlerini de 6-8 ayda teslim edeceğiz.”
‘İSTANBUL’DA 600 BİN KONUT ACİL’
81 ili deprem bölgesi kabul ederek çalıştıklarını belirten Bakan Özhaseki, “2012 yılında çıkan yasayla; yurdumuz genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünü gerçekleştirdik. 400 bin bağımsız bölümün dönüşümü ise sürüyor.” dedi. Bakan Özhaseki, İstanbul’da 6 milyon konut ve 1,5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7,5 milyon bağımsız birimin bulunduğunu vurgulayarak, “600 bininin çok acil olarak değiştirilmesi, dönüştürülmesi, kentsel dönüşüme girmesi icap ediyor. İstanbul’da 2012'den kentsel dönüşüm yasasının çıktığı günden bugüne kadar 800 bin konut değiştirilmiş, dönüştürülmüş, 170 bin civarında da inşaat şu anda devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
‘İSTANBUL’DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILDI’
İstanbul’un depreme hazırlanması için başlattıkları ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına da değinen Bakan Özhaseki, “İstanbul'da yol haritamız belli oldu, bunu titizlikle takip edeceğiz. Yeni yasayla İstanbul’da kentsel dönüşümün önü açılmış oldu. Belirlediğimiz rezerv alanlarda 300 bin konut yapacağız. ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıyla 300 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız.” dedi.
YENİ YERLEŞİM ALANI YERİNE ‘REZERV ALAN’
2012 yılında çıkarılan yasada yer alan ‘yeni yerleşim alanı’ tabirinin çıkarılarak ‘rezerv alan’ tabirinin eklendiğini belirten Bakan Özhaseki, “Bunu niye çıkardık? Mahkemeler, ‘yeni yerleşim alanı’ denince şehirlerin uzağında boş bir araziyi anladıkları için yürütmeyi durdurma ve oradaki işi tıkama yoluna gidiyorlardı. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ‘rezerv alan’ diyor, ilan ediyor; bakın, tamamının içi dolu. Biz de ‘Haklısın’ dedik, verdik; kötü bir şey değil ki, vatandaşın evini yıkmak için istemiyor ki, tapularını alıp gasp etmek için istemiyor ki, burayı dönüştürmek için istiyor. Bu tabiri koyduğumuzda her türlü yardımı alabilecek; kira yardımı da alacak, rezerv alandan da istifade edecek, taşınma yardımı da alacak ve orada işleme başlayabilecek. Yasada değişen hiçbir şey yok. Sadece, ‘yeni yerleşim alanı’ tabiri oradan çıkarılmış oldu. Onun dışında değişen bir şey yok. 11 sene içerisinde tapusu elinden alınıp da sokağa atılan bir vatandaş gördünüz mü? Kadıköy’deki evi alınıp da Sultanbeyli’den ev verildiğini gördünüz mü?” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2024 Yılı bütçesi, TBMM Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.