Bakan Şimşek'ten Asya'da çok taraflı kalkınma mesajı

Asya Altyapı Yatırım Bankasının yıllık toplantılarına katıldıklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından çok taraflı kalkınma mesajı verdi.

Çin'in Kuşak Yol Girişimi kapsamında kuruluşuna öncülük ettiği Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AIIB) yıllık toplantıları başladı. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, “Kuruluşundan bu yana üyelerine toplamda 43.6 milyar dolar finansman sağlayan, kurucu üyesi olduğumuz Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AIIB) yıllık toplantısına katıldık. Türkiye, AIIB’den 4 milyar dolar finansman sağlayarak bu imkandan en fazla yararlanan ikinci ülke konumundadır.” dedi.

ZORLU BİR DÜNYA

Sosyal medya hesabı X'ten bir paylaşım yapan Bakan Şimşek, “AIIB Başkanı ve Maliye Bakanları ile ikili görüşmeler yapma fırsatı bulduk. Bu yılki toplantının teması olan 'Sustainable Growth in a Challenging World / Zorlu Bir Dünyada Sürdürülebilir Büyüme' konusunda, ülkemizde attığımız adımlar ve çok taraflı kalkınma bankalarının bu konuda yapması gerekenleri katıldığımız toplantılarda dile getirdik.” bilgisini aktardı.

YENİ FİNANSAL ARAÇLAR

“Küresel ölçekte altyapı yatırımlarının finansman açığının özel sektör devreye girmeden kapanması mümkün görünmüyor.” görüşünü savunan Şimşek, “Çok taraflı kalkınma bankalarının bu alana odaklanarak yeni finansal araçlar geliştirmesi ve ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verme kapasitelerini artırması çok önemli. - Organizasyonun ev sahibi olan dost ve kardeş ülke Mısır’ın Maliye Bakanı Sayın Mohamed Maait’e misafirperverlikleri için ayrıca teşekkür ediyorum.” mesajı verdi.

KUŞAK YOL BİR FIRSAT

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da Ankara YHT Gar'da düzenlenen "TCDD'nin 167. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri"nde yaptığı konuşmada, Avrupa'nın başlangıç noktası olan Türkiye için Asya, Avrupa ve Orta Doğu'yu birbirine bağlaması açısından 'Bir Kuşak Bir Yol'u çok önemli bir fırsat olarak gördüklerini, bu projenin Orta Koridor'un 'Yeni İpek Yolu' olması için ülke içinde doğu-batı ve kuzey-güney eksenindeki eksik ulaşım bağlantılarını tamamlayacak projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

ZENGEZUR MESAJI

Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'nın Orta Koridor'un altın halkası olarak kıtalar arasında kesintisiz demir yolu taşımacılığına imkan sağladığına işaret eden Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı'ndan bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 500 bin ton yük taşındığı bilgisini verdi.

Zengezur Koridoru'nun, gelecek dönemde Güney Kafkasya'da ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi konusunda yeni imkanlar sağlayacağını da vurgulayan Uraloğlu, koridorun işlerlik kazanmasıyla Orta Koridor'un demir yolu ve kara yolu yük taşıma kapasitesinin artacağını, bunun da Pekin'den Londra'ya uzanan doğu-batı ticaretinin artışına olumlu katkı sağlayacağını bildirdi.

Sonraki Haber