Bakan Soylu: Delillendirme faaliyetleri tamamlanmadan enkaz kaldırılmıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, binalarda delillendirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bunlar yapılmadan herhangi bir enkazın kaldırılmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Bakan Soylu, "Binaların yüzde 40'ında hasar tespiti yapıldı" açıklamasında bulundu. Antakya'daki iki konuttan biri yıkık ya da yıkılması gerekiyor. Hasar tespitine hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Güvenlik gücü sayısı 3'e katlandı."

"KAHRAMANMARAŞ'TA BİNALARIN YÜZDE 40'INDA BİR HASAR TESPİTİ YAPILDI"

Depremin büyüklüğüyle ilgili karşı karşıya kaldığımız yıkımın büyüklüğüyle ilgili bir değerlendirmeyi şu şekilde yapabiliriz. Toplam Maraş'ta, 572 bin bina, 580 bin bağımsız bölüm var. 232 bini şu ana kadar yani yüzde 40'ında bir hasar tespiti yapıldı. Birileri bu kadar çabuk bir zamanda hasar tespiti yapılabilir mi diye soruyorlar. Şu anda sadece hasar tespiti yapan birim sayısı 7 bin kişi. Bu ondan önceki depremlerde de ölçeklerine göre yapılan değerlendirmeler çerçevesinde hemen hemen aynı zaman dilimi içerisinde gerçekleştirildi. Çevre Şehircilik Bakanlığımız bu konuda çok uzun zamandan beri birçok kez bu değerlendirmelerini ortaya koydu.

"TESPİTLERİN DÖRTTE BİRİ İLK ETAPTA YA YIKILMIŞ YA AĞIR HASAR YA DA ACİL YIKILACAK"

Elbette ki ilk hasar tespiti karşı karşıya kaldığımız fotoğrafı ortaya koyacak. Daha sonra yapılacak değerlendirmelerde itirazlar var, daha farklı süreçler var, hasar tespitleri kendi açısından netleşmiş olacak. Ama bu işi yıllardan beri yapan, yıllardır bu gerek sel olsun gerek afet olsun gerek yangın olsun, bu hasarlarla ilgili nasıl tespit yapabileceğini bilen bir yapı Çevre Şehircilik Bakanlığının ekipleri.

232 bin yapılan tespitten şu ana kadar 42 bin 692'si konut, 11 bin 861'i ya yıkılmış ya ağır hasar ya acil yıkılacak. Bu şu demektir, yüzde 23'ü yani 54 bin 553'ü, yani bu şehrin şu ana kadar yapılan tespitlerinin dörtte biri ilk etapta ya yıkılmış ya ağır hasar ya da acil yıkılacak kapsamı içerisinde.

"HATAY'DA HER İKİ KONUTTAN BİRİ YA YIKILMIŞ YA AĞIR HASARLI YA DA ACİL YIKILACAK KAPSAMINDA"

Dün öğleden sonra Hatay'daydık, bugün öğleden sonra da tekrar Hatay'da olacağız. Orada bu rakam yüzde 50'nin üzerinde. Her iki konuttan, bağımsız bölümden bir tanesi ya yıkılmış ya ağır hasar ya da acil yıkılacak kapsamında. Onun için burada bu hasar tespitleri aynı minvalde hızlı bir şekilde devam edecek. Çünkü hasar tespitleriyle ilgili yapacağımız işlemler daha sonra da devam edecek. Gerek oluşturulan konteyner şehirler gerek hak sahipliği işlemleri gerek sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği ve açıkladığı hem taşınma hem kira gibi devletimizin özellikle depremzedelerin önümüzdeki süreçte, bir yıllık süreç içerisinde evleri yapılana kadar başını sokacakları geçici barınma merkezlerinin oluşturulması dahil olmak üzere birçok süreç bu hasar tespitleri üzerinden elbette ki yürüyecektir.

"BUNLAR YAPILMADAN DA HERHANGİ BİR ENKAZ KALDIRILMAMAKTADIR"

Burada bir mesele daha var bunu da açıklamam gerekir. Bu depremin ilk anından itibaren bütün süreçler yargının gözetiminde devam etmektedir. Yani enkazların kaldırılması, ölülerimizin tespiti, defin işlemleri, kimliklendirme dahil olmak üzere yargı bütün kurumlarla birlikte ortaya koyduğu koordinasyonla gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda bundan sonraki soruşturmalara konu olacak, bugünkü soruşturmalara konu olacak, binalardaki yapım eksiklerinden kaynaklanan süreçlerle alakalı da yine yargı gözetiminde, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve ilgili tüm birimlerimiz, bilirkişiler, savcılar ve alınan karotlar, bunların incelemesi binalarda teker teker devam etmektedir.

Aziz vatandaşlarımıza söyleyeceğimiz şudur, burada kim eksiklik yapmışsa, ne bir eksiklik söz konusuysa binanın yapımında, binanın yapımından sonrasında yapılanlar söz konusuysa elbette ki bunların hepsinin tespit edilmeye yönelik bütün delillendirmeleri, bütün binalarda devam etmektedir. Bunlar yapılmadan da herhangi bir enkaz kaldırılmamaktadır.

"335 BİN 956 AİLEYE 10'AR BİN LİRA HESAPLARINA GÖNDERİLDİ"

Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği, özellikle depremzedelere her aileye yardım konusunda, destek konusunda, çünkü çok doğaldır ki kimisi evini barkını bıraktı, kimisi başka bir noktaya gitti, kimisi elindekini evinde bırakmış oldu. Onun için ilk etapta Sayın Cumhurbaşkanımızın 10 bin lira destekte bulunacağız değerlendirmesiyle ilgili şu ana kadar 335 bin 956 aileye 10'ar bin lira hesaplarına gönderildi. Bu şöyle gönderildi, Çevre Şehircilik Bakanlığımız tespitleri yaptı, ağır hasar, yıkık, acil yıkılacak, orta hasar ve hafif hasar.

SALGIN HASTALIK

Şu anda bir salgın hastalık, enfeksiyon gibi bir hastalık söz konusu değil. Kahramanmaraş özelinde söylüyorum. Şu anda bir salgın hastalık, enfeksiyon bir bağırsak enfeksiyonu gibi yayılım söz konusu değil.

700 BİN ÇADIR DAHA SEVK EDİLECEK

Vatandaşlarımıza bir çağrıda daha bulunmak istiyorum. Çadırlar kuruldu. Türkiye genelinde 200 bin çadır sevk edildi. 700 bin daha sevk edilecek. Bu çadırlar kuruldu kurulmaya devam edecek. Bu bir yıllık bir süreç.

Vatandaşlarımıza çağrımız bu on günde gösterdiğiniz yüce gönüllülük duygusunu bir yıl daha sürdürmeniz.

Gerek endişesinden dolayı “Acaba buraya yeni bir şehir kurulur mu?” endişesinde olanlar, gerekse bu endişeyi istismar etmeye çalışanlara yönelik şunu söylemeye çalışıyorum. Bu şehirlerdeki hayat devam edecektir.

Bir kişi daha enkazdan çıkarıldı.

335 bin 956 ailenin hesaplarına onar bin lira gönderildi.

YAĞMA İDDİALARI

Adıyaman’da, Kahramanmaraş’ta, Osmaniye’de bir yağma yok. Bu dedikoduları toplumun tamamında bir endişeye sevk etmek maksadıyla ortaya koymaya çalışıyorlar.

Sonraki Haber