Bakan Tekin'den yeni eğitim öğretim yılı mesajı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Hepimiz heyecanlıyız, ama sanırım en çok da ben heyecanlıyım. Allah yüz aklığıyla ve duaların hakkını vererek bir eğitim-öğretim yılı geçirmemizi nasip etsin" dedi.
2023-2024 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına dair bir mesaj yayınladı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin paylaşımında şu ifadeleri kullandı;
"Hepimiz heyecanlıyız, ama sanırım en çok da ben heyecanlıyım.
Allah yüz aklığıyla ve duaların hakkını vererek bir eğitim-öğretim yılı geçirmemizi nasip etsin.
Yeni eğitim öğretim yılımız hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.
MEB'DEN YENİ KARAR: RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine göre ilkokullarda yani 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda yazılı sınavlar kaldırıldı, notlar öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek. Diğer kademelerde ise sınavlar ortak tarihlerde yapılacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ilkokulda sınav sisteminde değişikliğe gidildi. Karara göre ilköğretimde yazılı sınav kaldırılırken ortaokul ve liseler için ise "ortak sınav" uygulaması başlayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete’de, ‘Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’ yayımlandı. Yarın başlayacak eğitim döneminden önce yayınlanan karara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için orta öğretimde yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Bu ortak sınavlar dışında okullarda yapılacak tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklama yöntemiyle gerçekleştirilecek.Özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için her ilde “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise yalnızca 4’üncü sınıflarda uygulanan sınav odaklı değerlendirme artık olmayacak.
İLKOKULDA YAZILI SINAV KARARI
Karara göre; okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıflarda değerlendirme sınavla yapılmayacak. Böylece ilkokulda yazılı sınavlar tamamen kaldırılmış oldu. Ortak sınav sistemine de dahil olmayan bu kademedeki öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenleri tarafından yapılacak. Notlandırma, bu takip sonucu ortaya çıkan değerlendirmelerle, süreç odaklı yapılacak. Öğrenciler, katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilecek.
ORTAK YAZILI SINAV
- “Sınavlar için ortak tarihler belirlendi. Buna göre birinci dönemin 1. sınavları ekimin son haftası ile kasımın ilk haftası; 2. sınavlar aralık ayının son haftası ile ocak ayının ilk haftası; ikinci dönemin 1. sınavları martın son haftası ile nisanın ilk haftası; 2. sınavlar ise mayısın son haftası ile haziran ayının ilk haftası aralığında yapılacak.
- Ülke, il, ilçe ve okul genelinde ortak yazılı sınavlar yapılabilecek. Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak.
- Sınav haftasında okullarda ders işlenmeye devam edilecek.
- Her dersten her dönem 2 sınav yapılacak. Haftalık ders saat sayısı 6 ve üzeri olan derslerde karar alınması durumunda 3’üncü sınav yapılabilecek.
TÜRKÇE KORUNACAK
Yönetmelik kapsamında Türkçe’nin korunmasına yönelik şu kararlar alındı:
- İlkokullarda öğrencilerin Türkçe’nin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik özel olarak geliştirilen ölçme araçları kullanılacak.
- Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi amacıyla öğrencilerin öğretim süreçleri boyunca kazandıkları dinleme, konuşma, okuma, yazma becerilerindeki gelişimlerinin izlenmesi için iki yılda bir ‘Dört beceride Türkçe dil sınavı’ yapılacak.
- Akademik becerilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi (ABİDE) ile öğrencilerin gerçek yaşam senaryoları üzerinden eleştirel düşünme, problem çözme, muhakeme etme, yorum yapma gibi üst düzey düşünme becerilerini edinme seviyelerinin il düzeyinde izlenmesi, ve yıllara göre karşılaştırılması yapılacak.
PANDEMİYLE BİRLİKTE BAŞLAMIŞTI
2021 yılında pandemi tedbirleri kapsamında alınan karar gereği 1,2 ve 3’üncü sınıflarda sınav uygulaması yapılmıyordu. Bunun yerine sınıf içi değerlendirmelere göre öğrencilere karne veriliyor, yazılı sınav uygulaması sadece 4’üncü sınıflarda yapılıyordu. Böylece yeni yönetmelikle 1, 2 ve 3 ‘üncü sınıflarda pandemi uygulaması kalıcı hale getirilirken 4’üncü sınıflarda da yazılı sınavın kalmasıyla ilköğretim kademesinde yazılı sınav uygulaması tamamen kaldırılmış oldu.