Bakan Varank’tan CHP’ye: Yunan tezlerini savunuyorsanız gidin Yunanistan’da siyaset yapın
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Sayın Kılıçdaroğlu'na seslenmek istiyorum; ya bu kişiyi kulağından tuttuğunuz gibi partinizin dışına taşırsınız ya da siyaset yapmak istiyorsanız, madem Yunanistan'ın tezlerini savunuyorsunuz, gidin Yunanistan'da siyaset yapın’ dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği'nin Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada Türkiye’nin pandemiye rağmen ihracatta rekor kırdığını belirten Bakan Varank, "Savunma, havacılık ve uzay alanı ülkeler için artık ulusal güvenliğin bir teminatı konumuna gelmiş bulunuyor. Dünyanın en güçlü ülkeleri dahi tereddütsüz bir şekilde milli gelirlerinin büyük bir bölümünü savunma sanayine ayırmaya devam ediyor. Tabii savunma sanayinde yakalanan ivmelenme çarpan etkisiyle diğer sektörleri de çok hızlı bir şekilde geliştiriyor. Ülkemizin üretimine, ihracatına ve istihdamına önemli katkılar sağlıyor. İşte bugün pandemiye rağmen üretim ve ihracatta kırdığımız rekorlar ortada. 2021 yılı ikinci çeyreğinde gayri safi yurt içi hasılamız yüzde 21,7’lik bir artış gösterdi. İmalat sanayi öncülüğünde ulaştığımız bu başarılı performansla OECD ülkeleri arasında ikinci sırada yer alıyoruz. Yine ihracatımızda da yıllık bazda yüzde 52 gibi rekor bir artış söz konusu. İlk 8 ayda ihracatımız 140 milyar doları geçmiş durumda. İnşallah yıl sonunda 200, hatta 210 milyar doları geçerek Cumhuriyet tarihinin rekoruna imza atacağız" dedi.
'ÇALIŞANLARIMIZI BİRAZ DAHA MEMNUN ETMEMİZ GEREKİYOR'
İş insanlarına pandemi dönemindeki kazancın bir kısmını çalışanlarıyla da paylaşmalarını tavsiye eden Varank, şöyle devam etti:
"Özellikle pandemi döneminde sürekli imalat sanayisinin nasıl geliştiğinden, ihracatın nasıl arttığından, şirketlerimizin bu dönemde gelirlerini artırdığından bahsediyoruz. Kamu olarak toplu sözleşme döneminde çalışanlarımızın gerek memur, gerek kamu işçisinin kazançlarını artırabilmek için elimizi taşın altına koyduk. Toplu sözleşme dönemleri geliyor, asgari ücret görüşme dönemleri geliyor. İş insanlarımızdan, şirketlerimizden bu kazancın bir kısmını mutlaka çalışanlarına aktarmalarını tavsiye ediyoruz. İş barışı için bu gerçekten önemli. Şu anda biliyorsunuz özellikle nitelikli eleman bulmakta firmalarımız sıkıntı çekiyorlar. Onun için çalışanlarımızı, bu dönemde elde ettiğimiz kazançları da dikkate alarak, biraz daha memnun etmemiz gerekiyor."
'YÜZDE 100 YERLİLİĞE ULAŞMAYI HEDEF OLARAK KOYUYORUZ'
Varank, savunma sanayinin kritik sistemlerinde yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı hedef koyduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye, savunma sanayi yolculuğuna Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilen birkaç atılımın dışında maalesef çok geç başlamış oldu. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ortaya koyduğumuz Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu ile adeta bir şahlanma dönemine girdik. Savunma sanayinde yüzde 25’lerde olan yerlilik oranlarını yüzde 75 seviyelerine ulaştırmayı başardık. Tabii bu yolculuk daha bitmedi. Savunma sanayinin kritik sektörlerinde, kritik sistemlerinde yüzde 100 yerliliğe ulaşmayı kendimize hedef olarak koyuyoruz. Atalarımızın çok güzel bir sözü var; el atına binen tez inermiş. Başkalarının ne yaptığına bakmaktan ziyade kendi heybemizde neler var, bunlara odaklanıyoruz. Hamdolsun son 19 yılda sanayi ve teknoloji alanlarında çok önemli mesafeler kat ettik. Bugün savunma, havacılık ve uzayda güçlü bir altyapılara, dünya çapında firmalara ve yetkin insan kaynağına sahip bir Türkiye var. Bakınız göreve geldiğimizde adeta emekleyen AR-GE ve inovasyon yetkinliğimiz bugün örnek bir seviyeye ulaştı. Ülke genelindeki teknoloji geliştirme bölgelerimizin sayısı hamdolsun 89’u buldu. Üniversitelerimize büyük çaplı devlet destekleri ile onlarca tematik araştırma merkezi kazandırdık. Özel sektör bünyesinde desteklediğimiz AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısı bin 596'ya ulaştı. TÜBİTAK SAGE gibi araştırma enstitülerimiz savunma sanayi teknolojilerinin geliştirilmesinde itici güç görevi üstleniyorlar. Geliştirdiği füze ve mühimmat teknolojileri ile ülkemizin muharebe kabiliyetlerinin artmasında önemli bir rol oynuyorlar. Yine Bakanlığımız tarafından savunma sanayi AR-GE projelerine sağlanan desteklerle özel sektörümüz bizzat kritik teknolojileri kendileri geliştiriyorlar. Son 19 yılda bu projelere sağladığımız destek miktarı 5,6 milyar TL’ye ulaştı."
‘YUNANİSTAN'DA SİYASET YAPIN'
Varank, CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün 'Mavi Vatan' doktrini hakkındaki açıklamasına da tepki göstererek şunları söyledi:
"Türkiye'nin kaderi bu coğrafyanın kaderiyle beraberdir. Ama Türkiye'nin sorumluluğu bu toprakların ötesindedir. Büyük ve güçlü bir Türkiye tüm bölge ülkeleri için aydınlık bir geleceğin teminatı konumundadır. İşte bu bilinç ve kararlılıkla özellikle savunma, uzay ve havacılıkta kendimize zorlayıcı hedefler belirledik. Bu hedeflere ulaşmanın yolu da bir beraber ve tek yürek olmaktan geçiyor. Kimseyi ötelemeden, tüm tarafları işin içine dahil ederek güç birliği içerisinde takım oyunu oynamamız gerekiyor. Bunu yaparken de aslında siyasi iklimin de farkında olmamız gerekiyor. Dün gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir milletvekili var. Eski bir büyükelçi, bir monşer diyebiliriz. Şöyle bir cümle kullanmış, diyor ki; Mavi Vatan yayılmacılık demektir. Bakınız, siyaseten hep birlikte mavi vatan anlayışının, kendi yerli ve milli projelerimizin arkasında durmazsak zaten başarıya ulaşma şansımız yok. Mavi Vatan demek; hak ve menfaatlerimizin olduğu her bölgede varlığımızı sürdürmek demektir. Mavi Vatan bu ülkeye anasının ak sütü gibi helaldir. Eğer bir emekli büyükelçi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı'nın Baş Danışmanı 'Mavi Vatan yayılmacılıktır' diyorsa aslında boşa çalışıyoruz demektir. Ben buradan Sayın Kılıçdaroğlu’na seslenmek istiyorum; ya bu kişiyi kulağından tuttuğunuz gibi partinizin dışına taşırsınız ya da siyaset yapmak istiyorsanız, madem Yunanistan’ın tezlerini savunuyorsunuz, gidin Yunanistan’da siyaset yapın."