Bakan Yardımcısının Geldiği Gün Vatan Partisi'nden uyarı: Özelleştirme yanlışından geri dönün

Enerji Bakanlığı ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası’nın daha önce Ankara’da kurduğu temasların ardından Enerji Bakan Yardımcısı ve beraberindeki heyet sahayı gezdi. Alanı ziyaret eden Vatan Partisi, özelleştirmeye karşı mücadele eden madencileri yine yalnız bırakmadı.

Enerji Bakanlığının görevlendirdiği Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde yer alan ve bir kısmı özel sektöre devredilmek istenen Eynez Açık Alan Havzasına ziyarette bulundu. Beraberindeki heyetle alanı inceleyen Kalaycı, izlenimlerini Ankara’ya iletecek. Yeni yol haritası Enerji Bakanlığından gelecek karara göre çizilecek.

Vatan Partisi de özelleştirmeye karşı mücadele eden madencilerle birlikte meydanda bulundu. Vatan Partisi Merkez İşçi-Sendika Bürosu, İzmir ve Manisa İl Başkanlıkları işçilerin yanında oldu. Parti, sahadaki heyet ile de bir görüşme yaptı.

TÜRKİYE İÇİN MÜCADELE

Eynez’in özelleştirilmesinin hiçbir haklı nedeni olmadığını vurgulayan Vatan Partisi Merkez Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, şu değerlendirmede bulundu:

“Kömür ocaklarının satılmasına karşı direnen arkadaşlarımız sadece kendileri için değil, buradan çıkan kömürle ısınan Mehmetçik, yoksullar için, okullar için yani bütün Türkiye için mücadele ediyor. Ekonominin hem Türkiye hem dünyada kriz ortamına ilerlediği ortamda kömür gibi enerjide temel bir sektörde özelleştirmeye gitmek akıl mantık işi değil. Bazı menfaat gruplarına bu kaynağın peşkeş çekilmesi, birlerinin de bundan nemalanması gibi ihtimaller akla geliyor. İnşallah yoktur. Çünkü işçi arkadaşlarımızın da anlattığı gibi burada işletmenin satılmasını haklı kılacak hiçbir güvenlik, ekonomik veya sosyal neden yok.

Hüseyin Karanlık

‘ÖZELLEŞTİRMEDEN GERİ DÖNMEK DE YETMEZ, KAMULAŞTIRMA’

“Umarız Enerji Bakanlığı ve Sayın Bakan, bu yanlış teşebbüsten geri döner. Burası kamu eliyle işletilmeye devam eder. Hatta bu da yetmez. Enerji krizinin bütün dünyanın canına tak ettiği noktada, bırakın özelleştirmeyi kamulaştırma gerekli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kapitalist ülkeler bile yeniden devletleştirmeye gidiyor.

‘NE PAHASINA OLURSA OLSUN BİRLİKTEYİZ’

“Vatan Partisi olarak biz de bu mücadelede işçilerle birlikteyiz. Bundan sonra da ne pahasına olursa olsun birlikte olmaya devam edeceğiz. Bizim programımızda bulunan temel sloganımız ‘özelleştirme değil kamulaştırma’dır. Vatan Partisi olarak, iktidarımızda ilk iş enerji sektöründe kamulaştırmayı hayata geçireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Enerji Bakanımızı, Ak Parti ve iktidar ortağı Milliyetçi Hareket Partisi’ni uyarıyoruz. Maden ocağının özel sektöre devredilmesinden vazgeçin. Devlet buralara yatırım yaparak daha güçlü işletmeler halinde devam etsin, halk da daha ucuz kömüre ulaşma imkanına kavuşsun.”

Sahayı gezen heyette Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ve sendika yöneticileri, Soma Şube Başkanı Şevket Şahin ve şube yönetim kurulu üyeleri, Ege Linyit İşletmeleri Müdürü İsmail Ceren ve müdür yardımcıları, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Hüseyin Erdoğan, TKİ Genel Müdür Yardımcısı Mert Ayaz bulundu.

‘ZAHMETİ BİZ ÇEKTİK’

Maden İş Soma Şubesi Teşkilat Sekreteri Zeki Özgen de oturma eylemlerinin devam ettiğini bildirerek “Her zaman söylediğimiz şeyi söylemeye devam ediyoruz. Kömürü biz çıkardık, satma işini de biz yapalım. Her şeyden önce insan sağlığı önemli. Zahmeti biz çektik, bu kömürü biz satalım. Halkımız ucuz kömür olsun. Kamunun işçileriyiz, devlet terbiyesiyle büyüdük. Kötü bir şey yapmıyoruz, hakkımızı istiyoruz.” diye konuşu.

NE OLMUŞTU?

Sendika Genel Başkanı Nurettin Akçul, 25 Temmuz'da Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi. Akçul, 27 Temmuz'da da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüştü. Görüşmede Sendika Başkanı Akçul, Bakan Dönmez bölgedeki durumu anlattı. İşçilerin taleplerini ileten Akçul, özelleştirmeden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Sendika Başkanı, söz konusu maden ocağının heyelan riski olan bölgede olduğu bu nedenle özel şirketin iş güvenliğini sağlamadan işçi çalıştırabileceğini ifade etti. Akçul, "Yeni bir Soma yaşanmaması için bu ocak devletin elinde kalmalı." dedi. Özelleştirme hamlesine karşı “Bu ülkeye pahalı kömür yaktırmayacağız” diyen madenciler, 22 Temmuz'da Ankara’ya yürüyüşe başlamıştı.

45 SAAT SONRA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Manisa'nın Soma ilçesinde çamur altında kalan iş makinesi operatörünün cesedi çıkarıldı.

Dereköy mevkisinde, özel firma tarafından işletilen açık maden ocağında, iş makinesiyle hafriyat çalışması yaptığı esnada çamur havuzunun bendinin göçmesi sonucu iş makinesiyle şlam (bulamaç) altında kalan operatör İbrahim Demir'i arama çalışmaları devam etti.

AFAD koordinesinde yürütülen ve Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanlığının da desteğiyle yürütülen çalışmada, kurtarma ve ilk yardım kafesiyle şlama saplanmış iş makinesinin kabinine ulaşan ekipler, Demir'in cansız bedenini buldu.

Demir'in cenazesi, uzun uğraş sonucu çamurdan çıkarıldıktan sonra morga kaldırıldı.

OLAY

30 Temmuz cumartesi sabah saatlerinde maden ocağındaki şlam havuzunun bendi göçmüş, bölgede iş makinesi ve kamyonla çalışan İbrahim Coşkun ile İbrahim Demir, havuzdan boşalan çamurun altında kalmıştı.

İşçilerden İbrahim Coşkun, göçüğün altında sürüklenen kamyonun üzerine çıkarak kurtulmayı başarmış, çamurda kaybolan iş makinesi operatörü İbrahim Demir'e ulaşılması için çalışma başlatılmıştı.

Sonraki Haber