Bakan yeniden Halk Sağlığı dedi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu sağlık politikaları ile ilgili konuştu. Memişoğlu, özeleştiri de yaptığı açıklamasında 'Hekimleri toplum olarak üzdük' dedi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, hükümetin sağlık politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bazı noktalarda özeleştiri niteliğindeki açıklamalarda, hekimlerin sırtındaki aşırı iş yüküne dikkat çekerek “Hekimleri toplum olarak üzdük” ifadesini kullandı. Koruyucu halk sağlığı politikalarına vurgu yapan Bakan, yerli aşı üretimine verilen önemin altını çizdi, M Çiçeği Virüsüne ilişkin olarak da “Türkiye'de 2024'te bu görülmedi. Şu ana kadar ülkemizde bu son maymun çiçeği hastalığıyla ilgili bir tanı konulmadı. Yani bizde şu ana kadar yok” duyurusunu yaptı.

Olası bir salgına karşı Bakanlığın hazırlıklarını aktaran Memişoğlu, "Biz sağlık sistemi olarak buna hazırlıklıyız. Tüm önlemlerimizi almaya başladık. Nasıl Kovid'te başarılı olduysak, sağlık sistemimizle, insan gücümüzle buna da hazırlıklıyız. Testinden aşısına kadar her türlü önlemi alıyoruz." dedi.

YERLİ AŞININ ALTINI ÇİZDİ

Aşılar konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğine dikkati çeken Memişoğlu, "Aşılarımızı kendimiz üreteceğiz. 9 aşıyı kendimiz üretmeye başlayacağız. O zamanlar belki dışarıdan temini daha kolay gözüktü ama şimdi bu aşıları yeniden yapacağız. İnsan gücü, insan kalitesi çok iyi Türkiye'nin. Altyapımızı da hazırlıyoruz. İnşallah bu aşıların hepsini kendimiz üretir hale geleceğiz." dedi.

Hekim açığı olduğundan söz eden Memişoğlu, hekimlerle gurur duyduğunu belirterek, "Çok özveriyle çalışıyorlar. Tabii ki istisnalar vardır ama gerçekten inanılmaz bir sağlık hizmeti sunuyoruz. Dünya sağlıkla ilgili gerçekten bizi örnek alıyor." diye konuştu.

HEKİMLERİ ÜZDÜK DARILTTIK

Memişoğlu, MHRS'ye işaret ederek, bunun bir hastanenin çalışma takvimi gibi düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Randevularla ilgili Memişoğlu, "Bu konuda bazı sıkıntılarımız olduğunu biliyorum. Hasta bir daha randevuya gidemiyor, aynı doktoru bulamıyor. Bazen aynı doktoru bulamayabilirsiniz, o doktor ayrılmış olabilir ama en azından o branşla ilgili bir organizasyonu yeniden yapacağız. Bunu aile hekiminin organize etmesini de sağlayacağız. Aile hekimiyle hastaneler ve eğitim araştırma dediğimiz üçüncü basamaklar birbiriyle haberli çalışacak. Şu anda entegre değiller. Bunu 6 ay içinde yapacağız. Aile hekimi gerektiği zaman, gerekli hasta için randevu alabilir hale gelecek." dedi.

Memişoğlu, hekimlerin Türkiye'den gittiğine yönelik soruya karşılık da "Biz maalesef hekimleri son zamanlarda biraz darılttık, küstürdük, toplum olarak söylüyorum. Hekimleri toplum olarak üzdük." diye konuştu.

Sonraki Haber