‘Bakanlığa sesleniyorum hayvancılık zorda!’

Tarım ve hayvancılığın ekonomi için önemine vurgu yapan üreticiler 'Kendi üreticisinin yanında olan bir devlet anlayışı istiyoruz. Sosyal devletin gerçeği budur. Tarım Kredi Kooperatiflerinde yapılan faiz sisteminin gözden geçirilmesi lazım.' diyor

Hayvancılığın merkezlerinden olan Ardahan’da, üreticileri dinledik. Yem pahalı, saman pahalı… Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na borçlu olan çiftçiler, faizlerin silinmesini istiyor. ‘Devlet bizi görsün’ diyen hayvan yetiştiricilerinin en büyük sorunu ise entegre tesislerinin olmaması. Ellerindeki kesime uygun olmayan hayvanı satmak zorunda kaldıklarını belirten üreticiler, 35 liraya sattıkları etin kasapta 70 liranın üzerinde satılmasına da anlam veremiyorlar.

‘DEVLET BİHABER’

Hayvan üreticisi Fahrettin Hanoğlu, ekonominin en önemli kaynaklarından birinin tarım ve hayvancılık olduğunu söyledi. Fahrettin Hanoğlu, son yıllarda üreticilerin göç etmeye başladığını, devletin ise durumdan bihaber olduğunu belirtti. Hanoğlu, şöyle konuştu: “Burada 650 bin büyükbaş hayvan yetişiyor. Bu sene çok garip bir durumla karşı karşıyayız. Dolar artınca ithal hayvan artık gelmiyor, ithal gelmeyince mecburen iç piyasada bulunan hayvanlara rağbet oldu. Ne yazık ki arpa, saman, ot pahalı olunca mecburen elimizdeki hayvanı da satmak zorunda kalıyoruz. Çünkü devlet destek vermiyor. Vermediği için de insanlar elindeki, doğuracak hayvanını satmaya kalkıyor. Tarım Bakanlığı’na sesleniyorum, hayvancılık bitiyor.” ifadelerini kullandı.

‘BORÇ FAİZLERİ SİLİNSİN’

Üretimin devam etmesi için ne yapmak lazım? Hanoğlu, bölgede çok sayıda borçlu çiftçi olduğunu belirterek, şöyle yanıt verdi: “Bugün Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası’na olan borçların faizlerini silip ana parayı 5 takside bölmek lazım. Acilen buradaki üreticilere de yem bitkisi desteği verilmesi lazım. Bu acil, çünkü önemli olan buradaki üreticinin yok edilmemesi. Üstüne basa basa söylüyorum: burada besicinin kesime daha çok yöneldiği hayvan, dişi hayvan. Vatandaş elindeki hayvanı mecburen satmak zorunda kaldığı için dişi hayvanı ucuza satıyor çünkü devletten destek alamıyor. Şu gördüğünüz ineğin etinin kilosu bugün 25-30 liraya satın alınıyor. Hadi benim elimden 25-30 liraya alındı da zavallı asgari ücretli çalışanın kursağına gitse bari. Kasaba gittiği zaman 70 lira. Buna şeytanlar bile güler. Asgari ücretli o etten yiyemiyor. Bozuk bir düzen var.”

‘ENTEGRE TESİS KURULSUN’

Üretici Cemal Saltaş “Ardahan hapşırırsa Türkiye grip olur.” diye başlıyor söze. Hayvancılığın merkezinde besicilik yapamadıklarını ifade eden Saltaş, nedenlerini şöyle açıklıyor: “Devletin altyapısı yok. Entegre tesisimiz yok, biz burada canlı hayvan satmaktan yana değiliz. Bırakın Türkiye’yi dünyada en organik hayvan ürünlerine sahip olan iliz biz. Eğer burada entegre sistemi hayata geçirmiş olsalar dünyaya tam organik eti, peyniri, yağı ihraç ederiz. Bunun acilen hayata geçmesi lazım.”

‘DEVLET DEVLETLİĞİNİ GÖSTERSİN’

Saltaş şöyle devam etti: “Devlet burada devletliğini göstermiyor. Dışardan gelen adam hayvanı almaya kamyoncuyla geldi mi kamyoncuya irsaliye kesiyor devletin kasasına gidiyor, tüccar müstahsil fişini kesiyor devletin kasasına gidiyor, yem aldığı zaman KDV’si kesiliyor devletin kasasına gidiyor, kesildiği zaman kasaba gidiyor KDV’si kesiliyor, lokantaya gidiyor lokantada KDV kesiliyor devletin kasasına gidiyor. Ben bu hayvanı üretmişim ama ne yapıyor devlet; ben ürettiğim halde AB’den bana verilen desteği bile devlet benden alıp Suriyelilere veriyor. Yani üreticisini öldürme politikası yapıyor.”

‘TEFECİLER BİLE TARIM KREDİ’DEN MERHAMETLİ’

Cemal Saltaş çözümü de şöyle açıklıyor: “Tarım Bakanı bu işi bilmiyorsa bilen birine verin. Benim değil Türkiye’nin ekonomisi elden gidiyor. Ben yine söylüyorum, yarın açlıkla karşı karşıya geleceğiz. Tarım Kredi Kooperatifi’ne ve bankalara olan borçların faizlerinin silinmesi lazım. Yem desteği vermesi lazım eğer bunu vermezse yarın bu millet acından ölecek. Ekonominin en önemli noktası tarım ve hayvancılıktır. O yüzden kendi üreticisinin yanında olan bir devlet anlayışı istiyoruz. Sosyal devletin gerçeği budur. Onun dışında bu Tarım Kredi Kooperatiflerinde yapılan faiz sisteminin gözden geçirilmesi lazım. Tefeciler bile Tarım Kredi Kooperatiflerinden daha merhametlidir.”

Necdet Özer’in 50 hayvanı var. Yem ve saman fiyatlarının yüksekliğinden şikâyetçi. Baba mesleğini yapan Zeki Kışıç, “Şartlar ağır, maliyetler çok yüksek. Hayvan piyasası şu anda çok düşük. Biraz devlet tarafından destek verilmeli. İnsanlar zor durumda.” diyor.

Ayhan Akçam da şunları belirtiyor: “Biz buradan ucuza hayvan gönderiyoruz adam eti satıyor 60-70 liraya. Burada bir kesimhanemiz yok, olsa hayvanımızı burada besler, satarız.”

ÜRETİM DEVRİMİ KURULTAYI 25 KASIM'DA

Vatan Partisi’nin yurt genelinde düzenlediği Üretim Devrimi Kurultayları sürüyor. 25 Kasım Perşembe günü saat 11.00’da Ardahan Dursun Akçam Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Kurultay’a sanayiciler ve çok sayıda üretici temsilcisi katılacak. Kurultayda Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Arif Doğan, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yunus Baydar, Akçakale Su Ürünleri Kooperatifi yöneticisi Erol Senem, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Salman Gürbüz ve Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu konuşma yapacak.

Vatan Partisi Ardahan İl Başkanı Erdal Uygur, üreticileri kurultaya davet ederek şunları söyledi: “Çiftçimizin, esnafımızın, sanayicimizin, turizmcimizin, balıkçımızın, arıcımızın, üreticilerimizin sorunlarını öğrenmek istiyoruz. Çözümlerimizi anlatıp, önerilerinizi dinlemek istiyoruz. Ülkemizin zorlu mücadele koşullarında olduğu bu dönemde, sorunlarımızı, üreterek ve ekmek teknemizi koruyarak aşacağız.”

Sonraki Haber