Bakanlık açıkladı: Ekim ayında hangi balıkları yiyelim?

Ekimde hangi balık yenir? Balık nasıl saklanır? Çok merak edilen bu soruların yanıtlarını Tarım ve Orman Bakanlığı verdi. Bakanlık açıklamasında yurttaşları mevsiminde balık tüketimi konusunda uyardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim ayında yenilmesi gereken balıkları sıraladı. Bakanlık "Balık mevsiminde yenilmesi gereken bir besindir" vurgusu yaptı. Peki, ekim ayında yenilmesi gereken balıklar neler? Ekimde hangi balık yenir? İşte merak edilen sorulara bakanlığın verdiği yanıt...

TARIM BAKANLIĞI AÇIKLADI: BALIK NASIL SAKLANIR?

Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Balık mevsiminde yenilmesi gereken bir besindir" diyerek yurttaşları uyardı. Açıklamada balıkların saklanma koşulları hakkında da bilgi verildi. Konuyla ilgili "Balıkları dondurmadan önce hafif tuzlamakta fayda var. Etin diriliğini muhafaza eder" notunu düşüldü.

EKİMDE HANGİ BALIK YENİR?

Bakanlık tarafından yurttaşların ekim ayında tüketmeleri tavsiye edilen balıklar ise şöyle:

  • Palamut
  • Mezgit
  • Levrek
  • Çipura
  • Zargana
  • Sardalya

KALP VE DAMAR SAĞLIĞININ DOSTU: PALAMUT

Omega-3 yönünden son derece zengin olan palamut kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler bırakır. İçerdiği yüksek protein miktarı sayesinde kas gelişimini destekleyen bir niteliği bulunur. Vücut dokularını yenileme görevi görür. İçerisinde yer alan mineraller kemik gelişimi aşamalarında etkin bir rol oynar.

SAĞLIKLI BESLENMENİN OLMAZSA OLMAZI: MEZGİT

Mezgit balığı, sağlıklı bir beslenme programının önemli bir bileşenidir ve yüksek kaliteli protein içeriği vücutta hücre yenilenmesini destekler, kas dokusunu güçlendirir ve enerji sağlar. Ayrıca mezgit omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.

D VİTAMİNİ DEPOSU: LEVREK

Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİREN BALIK: ÇİPURA

Çipuranın içeriğinde bulunan demir ve kalsiyum, kemiklerin güçlenmesinde oldukça etkilidir. Protein kaynağı olduğu için kas gelişimine, düşük karbonhidrat oranı ile de sindirim sistemine faydalıdır.

GÖZ SAĞLIĞININ DOSTU: ZARGANA

İçerdiği protein sayesinde kas yıkımına engel olarak güçlenmesini sağlar. Göz sağlığı için son derece faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarına kalkan olur. Ayrıca zargananın yaşlanmayı geciktirdiği düşünülüyor.

ŞEKER HASTALIĞININ DÜŞMANI: SARDALYA

Vitamin ve mineral kaynağıdır. Sardalya, B12 ve D vitamini, kalsiyum ve selenyum açısından çok zengindir. Kan şekeri seviyelerini düzenler. Yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriği, kan şeker emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

BEBEK VE ÇOCUKLARIN MEVSİMİNDE BALIK TÜKETMESİ ÖNEMLİ

Sık balık tüketiminin çocukların zeka, hücre ve kemik gelişimine önemli katkı sağladığını vurgulayan Arıca, "Balıklarda yüksek oranda protein, omega 3 ve iyot bulunuyor. Bu da çocuklarda özellikle beynin zeka gelişimini, hücre yenilenmesini, kemik gelişimini sağlıyor.

Sonraki Haber