Bakir topraklar iyi değerlendirilmeli
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından ‘Tarımda Girdi Sorunları ve Çıkış Yolu Konferansı’ düzenlendi.
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın yöneticiliğini yaptığı konferansta Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Hakan Göral, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve ZMO Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya konuşmacı olarak katıldılar.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, tarımda planlama yapılırken yerel dinamiklerin görüşlerinin de dikkate alınmasının önemine vurgu yaptı. Kızıltan şöyle konuştu: “Bu toplantıyı düzenleme amacımız tarımın sorunlarını belirleyip çözüm yollarını tartışmak. Planlama yapamayan yetkililerin buradan çıkacak sonuçlardan yararlanmasını sağlamak. Türkiye’de bir kez daha tarımı ön plana çıkarıp dikkatleri tarımın üzerine çekmek.”
BAKİR TOPRAKLAR DEĞERLENDİRİLMELİ
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, ülkelerin hem tarımda hem teknoloji ve sanayide birlikte gelişebileceğini, bu nedenle de tarımın ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de bakir topraklar olduğunu ve bunların değerlendirilmesinin önemini dile getiren Yıldırım, bakanlar değiştikçe politikaların değişmemesi gerektiğini söyledi.
GÖRAL: GÜÇLÜ TEŞVİKLER VERİLMELİ
Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Hakan Göral, artan doğalgaz ve petrol maliyetleri nedeniyle gübre üretim maliyetlerinin arttığını belirterek, “Savaşla birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatı 35 kat arttı. Gübrenin temel girdisi olan amonyak, kükürt gibi maddelerin fiyatları en az 4-5 kat arttı. Fiyatlar açısından iyi bir yıl olmayacak” dedi. Çiftçinin gübre kullanımının fiyat artışları nedeniyle yüzde 35-40 azaldığını kaydeden Göral, çözüm için ciddi teşvikler verilmesi ve gübre sektörünün yapılandırılması gerektiğini bildirdi.
TARIM, ULUSAL POLİTİKALARLA YÖNETİLMELİ
TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu da et ve süt fiyatlarıyla ilgili şöyle konuştu: “Biz fiyat istikrarı olsun, hayvancılık öngörülebilir olsun dedik. Gençler bu işten yılıyor dedik. Genç Çiftçi Projesi yapıldı. Yanlıştı ve çok para harcandı. Belediyeler hayvan veriyor, vermemeli. Zarar eden bir işletmeyi büyütmek daha büyük zarar demek. Hayvancılık yapılan yatırım ve aldığımız riskle belli bir oranda gelir getiren sektöre dönüştürülmeli. Her şeyin iyi gittiği dönemler de oldu. Sıfır faizli krediler verildi. Bu kez alakası olmayan insanlar sektöre girdi. Ürün arzı kontrol edilemeyince süt işlenemedi ve bozuldu yine zarar edildi. Tarım özerk olup ulusal politikalarla yönetilmeli.”
ZMO Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya da şunları belirtti: “Şu anda bazı ürünlerde tamamen dışa bağımlıyız. Tarımsal üretimde bilgimiz var ama bu temeli yavaş yavaş yitiriyoruz. Tarımsal üretim hafızamızı yitiriyoruz. Tarım alanlarımız küçülüyor. Uluslararası rekabette sürdürülebilir tarım, doğaya, çevreye, insan sağlığına saygılı bir tarımsal model öne çıkarken biz uyguladığımız tarım modellerinde bu maddelerin hiçbirinden tam not alamıyoruz.” Özkaya, bölgesel, ürün bazlı planlamalar yapılması gerektiğinin de altını çizdi.