Bala’nın köyleri susuz, okulsuz… El ele vererek sorunları çözeceğiz
Başkentli üreticiler önlerindeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Gübre yok, su yok, okul yok, gençler merkeze göç etmiş. Vatan Partisi'nin köyde düzenlediği Üretim Devrimi Kurultayı'na katılan Büyükbayatlılar 'Ülkemizi Mustafa Kemal nasıl kurtardıysa, siz de öyle kurtarın' diyor
Ankara’nın Bala ilçesinin köyleri susuzluktan kuruyor. Köyün yakınlarında suyun temin edilebileceği olanaklar var ama köye suyu getirecek kimse yok! Bala ilçesinin çoğu köyü, göç veriyor. İlkokullar kapatılmış, genç nüfus köyleri terk etmek zorunda kalmış. Köyde kalanlar hayvancılık ve tarımla geçinmeye çalışıyor. Köylünün ürettikleri de pazarlama sıkıntısı nedeniyle elinde kalıyor…
Vatan Partisi heyeti, Bala Büyükbayat’ta üreticilerle buluştu. Köylüler Vatan Partisi’nin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Vatan Partisi Ankara İl Başkanlığı’nın düzenlediği Bala Büyükbayat Üretim Devrimi Kurultayında sorunlar tespit edildi, çözümler masaya yatırıldı.
Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, köylülerin sorunlarını Türkiye gündemine taşıyacaklarını söyledi. Bursalı, Büyükbayat Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Özdemir’e kurultaya verdiği destek için teşekkür etti. Çözümün konuşulması gerektiğini söyleyen Bursalı, Vatan Partisi heyetlerinin köy köy gezerek üreticilerin sesine kulak verdiklerini bildirdi. Bursalı, 1980’li yıllarda uygulanan politikalarla Türkiye’nin üretimden uzaklaştırıldığına değindi. “Bizi hazıra alıştırdılar” diyen Bursalı şunları kaydetti:
“Burada 40 yıl önce 67 sürü vardı, bugün 3 sürü var. 1980 yılında girildi bu sürece. Türkiye’nin kapısını bacasını Batı’ya açalım, gümrükleri indirelim dediler. Neden üreticiyi destekliyoruz, ithal edelim dediler. Üretim bitti. Hangi köye gitsek, elektrik ve su sorunu yaşanıyor. İnsanlar, böyle gitmez diyor, çözüm bekliyor. Bu çözümler devlet kararı… Devlet karar verecek kaynakların nereye kullanılacağına. Bugün bu kaynaklar faizciye aktarılıyor.”
ANADOLU’YA SUSUZLUK KANALA 40 MİLYAR DOLAR
Bursalı, köylünün üretim şevkinin kırıldığını belirterek, İstanbul Kanalı için aktarılan 40 milyar dolarlık kaynağı eleştirdi:
“İstanbul Kanalı’na 40 milyar dolar verilecek. Anadolu’da ise millet susuz, yanıyor. Mazot 8 buçuk liraya dayandı. Vatan Partisi olarak İran yöneticileriyle görüştük. Bize mazotu 1 liraya vereceklerini söylediler. Ülkemize gelene kadar bu mazot 3 buçuk lira olsun… Ama bunun olması için Türkiye’nin İran ile anlaşması şart. Sen dostlarınla birlikte olursan sorunları çözersin.”
‘SORUNLARI KÖY MECLİSİNDE ÇÖZECEĞİZ’
Vatan Partisi Ankara İl Başkanı Deniz Tokgöz, Türkiye’nin sorunlarını çözme kararlılığında olduklarını söyledi. Tokgöz, şöyle konuştu:
“Kararlı azınlıklar, kararsız çoğunlukları belirler. Bu salondaki bütün çiftçilerimiz, o kararlı azınlıkta. Burada bir meclis kurduk, Büyükbayat köylüsünün taleplerini TBMM’ye duyuracağız. Türkiye’nin sorunları ortada, çözmekte kararlıyız. Çiftçimizin sorunlarını çözmek için tüm adımları atacağız. Üretim kararlarıyla çözeceğiz.”
KOOPERATİF İÇİN DESTEK SÖZÜ
Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı da köyde kadın ve erkeklerin birlikte çalıştığını gördüğünü belirtti. Ayvalı, “Tarlada kadın erkek birlikte ekiyoruz, Türkiye’yi de birlikte yöneteceğiz” dedi. Ayvalı, Bala Büyükbayat ve çevre köylerin oluşturacağı bir kooperatif kurulması, böylece ürünlerin daha kolay pazarlanması için destek olacaklarını söyledi.
‘PEKMEZ ELİMDE KALDI MALİYETİ KURTARMADIM’
Kurultayda söz alan bir üretici, ekinlerine gübre atamadığından yakındı. “20 kilo gübre atmam lazım 10 kilo bile atamadım” diyen üretici, artık ekemeyeceğini söyledi. Yaptıkları pekmezin ellerinde kaldığını anlatan bir başkası, “Pekmez maliyetini kurtaramadı. 10 kilo üzümden 1 kilo pekmez çıkıyor” dedi. Bir diğeri “Suyum olsa yonca yetiştirirdim” dedi. Üreticilerden biri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düzenlediği gibi kongreler yapılmasını istediği, “Ülkemizi Mustafa Kemal nasıl kurtardıysa, siz de öyle kurtarın” ifadelerini kullandı.
‘OKULLARI KAPATTILAR GENÇ KALMADI’
Köylerde ilkokulların kapatıldığını anlatan bir vatandaş, “Köylerde genç nüfus kalmadı. Okul olmadığı için göç veriyoruz. Yaşlı ne yapacak! Mahsulünü bile toplayamıyor. İsraf köylerde çok. Planlama gerekiyor. Köylü, keçilerini sağmaya bile tenezzül etmiyor” dedi. 22 senedir üretici olduğunu söyleyen bir köylü, “Ankara’ya 60 kilometre uzakta su bulamıyoruz. Su var ama köye gelemiyor” dedi.
'ÜRETİCİLER, YÖNETİMDE YERİNİ ALACAK’
Vatan Partisi'nin Türkiye'nin her yerinde gerçekleştirdiği Üretim Devrimi Kurultaylarının Muğla'daki ilk durağı Ortaca ilçesinin Güzelyurt Mahallesi oldu. Vatan Partisi Muğla İl Sekreteri Uğur Kaçar, üreticilere hitaben yaptığı konuşmada, faizlerden beli bükülmeyen, borcu olmayan çiftçinin kalmadığını belirterek, “Eskiden pamuk tarlaları vardı, Dalyan'a kadar uzanırdı, şimdi yok. Bugüne kadar sıcak para ekonomisi adı altında üretimden uzak bir politika izlendi. Köy kooperatifleri borçlu kaldı, devlet ofisleri ürün almaz oldu.” dedi.
80'lerden itibaren üreticinin küçülmeye başladığını, topraklarımızın üretimden koparıldığını belirten Kaçar şunları söyledi: “Üretimi düşünen bir hükümet tüm sorunların üstesinden gelir. Bizler faizlere son diyoruz. Ana para ödemelerinde kolaylık diyoruz. Faizlere karşı üreticiler değil bankalar batsın diyoruz. Faize giden servet, yatırımlara ve iş istihdamında değerlendirilsin diyoruz.
“Bu sorunları üreticilerin milli hükümeti çözer, hep birlikte bu hükümeti kuracağız. Bizler herkese üret diyeceğiz. Sıcak para ekonomisi artık iflas etti, sıcak para ekonomisinden yana olup, ABD'yle hareket eden kim olursa bir enkaz yaratır. Üreticimiz böyle bir enkaza izin vermez. Türkiye'nin önünde ‘Üretim Devrimi’ vardır. Üreticiler baş tacı olacak ve artık yönetimde yerini alacak.”