Balık azaldı fiyatlar arttı

İskenderun’da balık yasağının iki ay önce kalkmasına rağmen fiyatlar düşmedi, daha da arttı. Satışlar ise çok düştü.

Balık pazarında müşteri yok denecek kadar az. Balıkçılar girdi fiyatlarının yüksekliğinden ve mazot desteğinin düşük olmasından şikâyetçi. Körfezin dünyaca ünlü jumbo karidesi de bu yıl hem küçük hem de az. Karidesin kilosu bu yıl, 150 liradan satılıyor.

KARİDESE MÜDAHALE EDİLMELİ

Yarım asırdır balıkçılık yapan Beşir Akgündüz, fiyatların artmasını şöyle değerlendirdi: “Balıkçının balıkları yakalamasının bir maliyeti var. Maliyetler düşmeden tezgâhta balıkları ucuza yiyemezsiniz. Bizim sıkıntımız balığın pahalı olması, vatandaş balık alamıyor. Şu anda 30 liradan, 150 liraya kadar balık var, herkes bu balıkları alıp yiyemiyor. Girdiler düşerse balık fiyatları da düşer.”

Balıkçı Gökhan Özdemir, dünyanın en güzel jumbo karidesin İskenderun Körfezi’nde bulunduğunu ama bu yıl az olduğunu söyledi. Özdemir, karidesin denizde çoğalması için Mustafa Kemal Üniversitesi’nin konuyu ele almasını istedi, müdahale edilmezse karidesin gün geçtikçe daha da azalacağına dikkat çekti.

FABRİKA ATIKLARI

BALIKLARI ZEHİRLİYOR

Balıkçı Ayrut Kaba, balıkçı teknesini satmak zorunda kalmış, şimdi balıkçı tezgâhında çalışıyor, satışların yeterli olmadığını söylüyor. Kaba, balıkların azalmasını şöyle değerlendirdi: “Balıkçıların durumu iyi değil, mazot pahalı ve dolar çok yüksek. Denizlerimizde balık az. Bu sorunların çözümü için devlet daha denetleyici olmalı. Denetimler, sadece trol ve gırgır ile sınırlı olmamalı, barikat ve oltacıların da dahil edilmesi gerekiyor. Denizlerimiz kirleniyor, bilinçsiz bir avlanma yapılmaktadır. Fabrika atıkları yüzünden deniz sıcaklığı iki veya üç derece ısındı. Sıcaklığın artması, balıkların zehirlenerek ölümüne sebep olmaktadır. Bu sorun sadece balıkçıların sorunu değil.”

‘BALIKÇIYA UCUZ MAZOT VERİLSİN’

Vatan Partisi ilçe başkanı İbrahim Bedir, İskenderun balıkçı esnafını ziyaret etti. Balıkçıların sorunlarını dinleyen Bedir şunları söyledi: “Tayfa, mazot gibi girdilerin yüksekliğinin tezgâha yansıdığını gördük. Bizim önerimiz, balıkçı esnafına ucuz mazot verilsin. Deniz kirliliği ve denizlerin ısınması sonucu zehirli balıklar gelmeye başladı. Devlet bu konulara el atarsa balık ürünlerinin kalitesi artar, halk daha ucuz balık yer.”

Jumbo karidesin İskenderun’u dünyaya tanıttığını belirten Bedir, “Körfezde yanlış avlanma azalmıştır. Bunların geliştirilmesi için İskenderun Deniz Bilimleri Fakültesi balıkçı esnafı ile birlikte çiftlikler kurabilir. İskenderun Körfezi’ni karides üretiminde yeniden önemli yer yapalım” dedi.

Sonraki Haber