Balıkçı barınağında teknelere yer kalmadı! Çeşme’de liman sorunu
Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden İzmir'in Çeşme ilçesi, bu kez balıkçı barınağı sorunu ile gündemde. Antik liman şehirlerinden olan Ildır'da teknelerin sığınacağı bir liman yok
Çeşme Ildır’da, köylü ekmek tekneleri için 10 yılı aşkın bir süredir barınak istiyor. Şu anda barınağa 60 balıkçı teknesi sığabiliyor. Ancak köydeki tekne sayısı 150'ye yaklaştı. Her kuvvetli lodosta köylüler teknelerinde sabahlıyor çünkü batma ya da karaya vurma riski ile karşı karşıyalar. Üreticilerin tek isteği, 200 teknenin korunacağı bir liman yapılması.
FIRTINADA NÖBET TUTUYORLAR
Ildırlı üreticiler geçimleri denizden sağlıyor. Kimi balıkçılık yapıyor kimi de mavi tur. Ancak yıllardır teknelerini bağlayacakları güvenli bir limanları yok. Ildır Su ürünleri Kooperatif Başkanı Ahmet Baklacı, Aydınlık’a yaşadıkları zorluğu şöyle anlattı:
“Burada amatör olarak çalışanlar var, balıkçı olarak çalışanlar var. Hava estiği zaman limandaki barınak yetmiyor. Yetmeyince de sıkışıyor. Normalde bizim 120-130 tane oltacı ve ticari amaçlı kullanılan tekneler oluyor. Onları içeri sığdırmak mümkün değil. Havalar kötü olduğu zaman bizim için büyük sıkıntı oluyor. Tekneler tonozda duruyor. Tonozda durunca da sabaha kadar kimse uyumuyor. Fırtına geçtikten sonra teknelere gidiyoruz. Bakılıyor, hasar varsa onarıyorsun. Yoksa halimize şükrediyoruz.”
52 SENEDİR LİMAN BEKLİYORLAR
Ildırlıların taleplerini ileten Baklacı şu ifadeleri kaydetti:
“İçeriye bağlattığımız teknelerden kira alabiliriz. Devletteki vergisini mecburen ödeyeceğiz. Tarım Bakanlığı, büyük ihtimalle oranın tahsilatını kooperatife devredecek. Ildır Su Ürünleri Kooperatifi de bağladığı teknelerden aylık para talep edecek. Para talep ettiği için kooperatifin kazancı olur. Kazanç olduğu sürece biz daha fazla hizmet ederiz. Milletvekillerimizden, Cumhurbaşkanımızdan, bakanlarımızdan rica ediyorum, Ildır köyümüze bir el atsınlar. 52 seneden beri hâlâ liman olacak diyorlar ama olmuyor. Yaparsalar çok memnun olacağız.”
SIĞACIK’TA VAR ILDIR’DA YOK
Ildır’da yerleşim yerleri 2. derece, yerleşim dışı alanlarda ise 1. derece SİT alanı. Arkeolojik SİT alanı gerekçesi ile liman yapılamıyor. Ancak Ildır Mahalle Muhtarı Erdem Yavuz, İzmir'de arkeolojik SİT alanları olmasına rağmen liman yapılan bölgeleri olduğunu anlattı:
“Ülkenin birçok yerinde arkeolojik SİT olan kıyı bölgelerinde görüyoruz ki gayet sağlıklı, düzgün modern, doğal yapıya uygun limanlar yapılmış. Burada neden bu yapılamıyor? Ildır'ın eksiği nedir? Ildır'ın suçu nedir? Şimdi Ildır, 12 İyon kentlerinden birisi ama Sığacık da bir diğeri. Ama pekâlâ balıkçıların, sağlıklı düzgün bir şekilde kullanabildiği limanı var. Lütfen çözüm istiyoruz. İstediğimiz Atla deve değil. Balıkçılarımız için bir liman.”
FIRTINA ENDİŞESİ
Tekne kaptanı Kağan Sefa, İzmir'de yaşanan fırtınadan sonra teknelerin yanaşacağı bir iskelenin kalmadığını belirtti: “
Tekneyi buraya getiriyoruz ama sürekli acaba bu gece teknelerimize bir şey olacak mı diye endişe ediyoruz. Hava koşullarından dolayı kazalar da oluyor. Mesela geçtiğimiz hafta adaya sığındık. O sırada bir arkadaşımızın teknesinin çapasında bir sorun oldu ve teknesi taşlara doğru sürüklendi. Şu anda bayağı da maddi bir hasarı var. Yani bu gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Tekneler birbirine zarar verebiliyor. Mesela sürekli dönüyor birine çarpabiliyor. En önemlisi acil bir durum olduğu zaman teknemize gidemiyoruz. Yani açıkta teknemiz duruyor ve biz sadece teknemize bakabiliyoruz. Çünkü limanın içi de çok dolu oluyor. Büyük bir liman olmadığı için de hep bu gibi sorunlar yaşıyoruz.”