Balıkçılar destek istedi

Doğu Akdeniz’de av yasağı 15 Eylül’de sona erdi. İskenderun Körfezi’ndeki balıkçılar ağlarını, “vira bismillah” diyerek 6 ay sonra ilk kez denize attı. Bölgede trol ve gırgır yasakları, 14 Nisan’da başlamıştı. Körfezdeki balıkçılarla görüştük, heyecanlarına şahit olduk, sorunlarını dinledik. Altı aylık sürenin çok uzun olduğunus söyleyen, bunun üç aya düşürülmesini isteyen balıkçılar, eleman sıkıntısı çektiklerini belirttiler. Balıkçılar ayrıca İskenderun Limanı’na demir atan gemilerin çapalarından ötürü avlanma alanlarının daraldığına, bunun da çalışmalarını kısıtladığına dikkat çektiler.

‘İSKELEMİZİ İSTİYORUZ’

Kaptan Gökhan Şekerlisoy, Doğu Akdeniz balıkçılığının ışıkla yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Yeni sezona umutla giriyoruz. Bölgemizdeki sorunlardan bir tanesi şu; artık balıkçı barınağına sığmıyoruz. İskelemizin yapılmasını istiyoruz. Bölgede 13 kulaç yasağı bulunmaktadır. Burası körfez olduğu için bunun 8 veya 10 kulaca çekilmesini istiyoruz. Doğu Akdeniz ışıkla avcılığa kapalı, biz Mersin ve bölgenin ışıkla avcılığa açılmasını istiyoruz. Sanayileşmeden dolayı bütün küçük ve trol balıkçıları etkileniyor. Yine limanda gemiler var, çapa atıyorlar, bu alanlar da yasak ve balıkçıların gidecek yerleri kalmıyor. Balıkçı bu yüzden Ege’ye gidiyor.”

‘YASAK SÜRELERİ ÇOK UZUN’

Kaptan Kadir Akkan, kafes balıkçılığı yerine deniz balıkçılığına destek istedi. Akkan 5 aylık yasak döneminden ötürü işçi bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, “Düşünün 5 ay bir fabrikanın kapanması ne demektir? Yasaklar çok uzun sürüyor. Karadeniz’de 1 Nisan’dan sonra balık olmuyor, bizim Akdeniz’de oluyor ama bizi de yasak kapsamına alıyorlar” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın balıkçıların sorunlarıyla ilgilenmediğini belirten Akkan, balıkçılık bakanlığının kurulmasını istedi. Akkan şunları söyledi: “Su ürünleri bize bakıyor, onlar da bizden uzaklaştı ve kültür balıkçığına yani kafes balıkçılığına döndüler. Deniz balıkçılığı ile suni yemle beslenen kafes içinde beslenen balık aynı olur mu? Dünyada en organik kalan balık deniz balığıdır.”

Kaptan Akkan, aracılardan da şikâyet etti. Akkan, balıkta her el değişiminde 10 TL fiyat arttığına dikkat çekti.

Balıkçı Salim Kangal da işçiye ihtiyaç olduğunu belirterek sorunlarını şöyle anlattı: “Burada çalışanlar gündelik çalışıyorlar. Teknelerin çoğu, tayfa bulamadığımızdan bağlanacak. Kendi evimize ekmek ve para götüremeyeceğiz. Bizim gençler bu işte çalışmıyor, bizim de bu mesleği sürdürmemiz için eleman lazım, bunun içinde Suriyelilere denizde çalışmasına izin verilmesi gerekiyor.”

Sonraki Haber