Balıkçılarda 15 Eylül heyecanı

Mersin ve Hatay'da balıkçılar, Akdeniz'de av yasağının sona ereceği 15 Eylül'ü heyecanla bekliyor.

Sezonun kapanmasının ardından denize hasret kalan balıkçılar, bir yandan teknelerinde bakım, boya ve yenileme işlemlerini sürdürürken bir yandan da ağlarını tamir ediyor. Av sezonunun başlaması için gün sayan balıkçılar, bu yıl bereketli bir dönem geçirmeyi umut ediyor.

Mersin Denizciler ve Balıkçılar Derneği Başkan Vekili Adnan Polat, "Balıkçılarımız 'Vira bismillah' deyip 15 Eylül'de denize açılacak. 4 ay denize hasrettiler. Eylül, ekim, kasım ve aralık, balığın bol olduğu aylardır. Balık fiyatları çok uygun olacak. Vatandaşlarımız bu ayları değerlendirsin. Her sezon olduğu gibi verimli bir sezon bekliyoruz. Umutluyuz, av yasağı sonrasında bolluk ve bereket vardır." dedi. Balıkçılardan Ramazan Kaya da hazırlıklara son sürat devam ettiklerini ve sezondan umutlu olduklarını belirtti. Balıkçı İbrahim Polat ise baba mesleği balıkçılığı gururla sürdürdüğünü anlattı.

Bereketli bir av sezonu beklediklerini ifade eden Polat, "Ağlarımızı elden geçirdik. Hazırlıklarımız bitmek üzere. Heyecanla sezonun açılmasını bekliyoruz. Güzel bir sezon geçirmeyi umut ediyoruz." diye konuştu. Yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Murat Gürsoy, yoğun bir tempoda "Vira bismillah" demek için gün saydıklarını söyledi.

Hatay'da kaptan Mithat Eren, 15 Eylül'de rızklarını aramak için denize açılacaklarını belirtti. Eren Süleyman da tekneleri ve ağları sezona hazır hale getirmek için çalışmalarının hummalı şekilde sürdüğünü anlatarak, "Yeni sezonda Allah'tan temennimiz bol balık olması ve insanlara ucuz balık yedirmek. Umutluyuz, inşallah istediğimiz gibi olur." ifadelerini kullandı. Necdet Kara ise uzun süreden beri balıkçılıkla uğraştığını, tuttukları balıkları Ankara ve İzmir'e gönderdiklerini kaydetti.

STOKLAR GEMİLERİN TAKİBİNDE

Ticari balık stoklarının tahmini ve izlenmesi amacıyla SÜRAT Araştırma-1 ve Akdeniz Araştırma-1 gemileriyle deniz araştırmaları yürütülüyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde su ürünleri konusunda faaliyet gösteren enstitülerce denizlerde balıkçılık yönetimine esas oluşturacak verilerin elde edilmesi için çalışmalar yapılıyor. AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, denizlerde 1 Eylül'den itibaren avlanma yasağının sona ermesiyle balık pazarlarında hareketlilik başladı. Dünyada su ürünleri sektörü üretim ve ticaret boyutuyla sürekli gelişirken, Türkiye, su ürünleri üretiminde denizler, iç sular, göl ve göletleriyle şanslı bir konumda bulunuyor.

AVCILIK VE YETİŞTİRİCİLİK BİRBİRİNE YAKLAŞTI

Su ürünleri üretimi geçmişte daha çok avcılık yoluyla yapılırken, günümüzde avcılıkla yetiştiricilik miktarı birbirine yaklaştı.

Geçen sezon 292 bin ton deniz balığı avlandı. Bu balıkların türlere göre dağılımı incelendiğinde, hamsi 171 bin ton ile ilk sırada yer aldı. Hamsiyi yaklaşık 27 bin ton ile çaça ve 23 bin ton ile palamut ve torik takip etti. En verimli deniz olan Karadeniz'de, kıyıdaş ülkeler ile karşılaştırıldığında, avcılığın yüzde 60'ından fazlası Türk balıkçılar tarafından yapılıyor. Ayrıca Bakanlığa bağlı enstitülerce doğal stokları desteklemek amacıyla 25 yıldır balıklandırma çalışmaları yürütülüyor.

Sonraki Haber