Balıkesir ve Çanakkale’de yerel gazeteler siyah çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırladığı tasarruf genelgesi, yerel basın için ölüm fermanı oldu. Balıkesir ve Çanakkale'de yerel gazeteler siyah zeminle çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yürürlüğe giren 17 Mayıs 2024 tarihli tasarruf genelgesine yerel basının tepkileri sürüyor. Dün de Balıkesir ve Çanakkale’de yerel gazeteler siyah zeminli birinci sayfa tasarımıyla çıktı. Yere basından tasarruf edilemeyeceği vurgulandı. Yerel basının ülke tarihinin yazılı arşivi olduğu belirtildi.
Aydınlık yerel basının sesi olmaya devam ediyor. Bugün de Adana, Balıkesir ve Denizli basın temsilcilerinin görüşlerine yer vereceğiz:

‘YAKINDA YEREL GAZETE BULAMAYACAĞIZ’

Tanır Emre Üzelgeçici

- Adana Metropol gazetesi imtiyaz sahibi Tanır Emre Üzelgeçici: “Tasarruf genelgesi genel ve yerel basına ağır darbesi oldu. Belediyelerin gazete aboneliklerini iptal etmesi ve bayramlar dışında artık tanıtım sayfası veremeyecek olması bizleri daha da etkileyecektir. Zaten özel sektörün yerel basına gerekli desteği az. Bu gelişmeler yerel gazeteleri ayakta durmakta zorlayacak. Böyle giderse yakında yerel gazete bulamayacağız ve okuyamayacağız. O zaman yerel basını kıymetini anlayacağız.”

‘BELEDİYELER ABONELİKLERİ DURDURDU’

Hatice Çatalyürek

- Adana Egemen gazetesi muhabiri Hatice Çatalyürek:

“Yerel gazeteler ayakta kalmakta zorlanıyor. Zaten hiçbir yerden destek verilmiyor. Bir de bu uygulamalar, kısıtlamalar daha da zor duruma sokuyor. Yerel basın çok zor şartlarda ayakta kalıyor. Sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. SGK'nın arsa satışları ile ilgili yayınlama zorunluluğu getirilen ilanlarda rayiç bedel 500 bin liradan 2,5 milyon liraya çıkarmasından sonra yerel basın kuruluşları gelir kaybına uğrayacak. Ekonomik olarak darboğaz içinde olan yerel basın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.”

‘ANADOLU BASINI YOK OLUR’

Osman Nuri Boyacı

Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı:

“Öncelikle Anadolu basınının çok zor durumda olduğunu belirtmekte fayda görüyorum. Kamuda tasarrufa karşı değiliz. Ama özel sektörde tasarruf söz konusu olduğunda insanlar işten çıkarılıyor, kamuda da tasarruf denince hemen gazetelerin aboneliklerinin bitirilmesi akla geliyor. Basın yayın giderlerinden tasarruf genel tasarrufun belki de yüzde biri ancaktır.

Dijitalleşmeyle birlikte zaten zor durumda olan Anadolu’daki gazeteler büyük bir yaşam mücadelesi veriyorlar. Bir de kamu kurumlarının abone olmaması gibi bir koşul getirildiğinde Anadolu basınının tamamen yok olması anlamına gelir. Zaten resmi ilan gelirleri ile ayakta duran bu gazeteler personel maliyetlerini, baskı maliyetlerini ve dağıtım maliyetlerini düşündüğümüzde zarar eder durumdalar. Bunlar gazete sahiplerinin kendi ekonomik desteği ile devam ediyorlar. Yetkililerin bir an önce bu durumu gözden geçirip gazete aboneliğini engelleyen emri geri çekmeliler.

Denizli merkezde beş, ilçelerde altı gazete yayımlanıyor. Bu durum devam ederse bunlar da kapanır. Bir an önce geri adım atılmalı. Ayrıca SGK’nın resmi ilan sınırı beş yüz bin liradan iki buçuk milyon liraya çıkarıldı. Bu da yerel basını çok olumsuz etkileyecek.”

‘YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ’

Ali Uzun

- Denizli Horoz gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ali Uzun:

“Kamudaki bu tasarruf tamamen göz boyamaya yöneliktir. Tasarruf yukarıdan başlamalı, bu millet tasarruf ede ede mahvoldu. Kamuda gazete aboneliğinin iptal edilmesi de son derece yanlıştır. Hükümet bu konuda kendi ayağına sıkmaktadır. Daha tasarruf tedbirleri gelmeden yeni seçilen belediyeler patır patır abone iptali yaparken bir de kamu kurumları iptal edecek. Böyle bir anlayış olamaz. Basın bu ülkede bir güç ise bu gücün engellenmesi demektir. Basın zaten maddi manevi anlamda tükenmiş bir de bu genelge ile iyice yok edeceksin demektir. SGK da bir darbe vurdu. Bir an önce bu yanlıştan dönülmelidir.”

SGK İLANLARINDAKİ SINIRLAMAYA TEPKİ

Nuri Kolaylı

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, SGK’nın arsa satışlarıyla ilgili ilan yayımlama zorunluluğu getiren rayiç bedeli 500 bin liradan 2,5 milyon liraya çıkarmasının, yerel basın kuruluşlarının gelir kaybına uğratacağını vurguladı. Kolaylı yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sosyal Güvenlik Kurumu, piyasa değeri 500 bin TL ve üzeri olan satışlarını, bir veya daha fazla süreli yayında ilan yoluyla kamuoyuna duyuruyordu. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan son değişiklik ile, ilgili kurumun ilan yayımlama zorunluluğu getiren rayiç bedeli 500 binden 2,5 milyona çıkardı.

Pandemiden bu yana zaten çok zor ekonomik koşullarda hayatta kalma mücadelesi veren basın kuruluşları, bu uygulama ile ilan kaybına uğrayacak ve ekonomik anlamda bir darbe daha yiyecektir.”

GAZETELERİN ORTAK TEPKİSİ

Hükümetin tasarruf genelgesinde basının hedef alınması, Balıkesir ve Çanakkale’de yayımlanan bazı yerel gazeteler tarafından protesto edildi.

Balıkesir’in Yaşam, Gazetem, Marmara, Politika, Birlik, Demokrat, Yeni Söz, Ekspres, Haberci, Takip, Ayvalık, Medya Ayvalık gazeteleri ile Çanakkale’de Çanakkale Gündem gazetesi sayfalarını bir gün karartarak tasarruf genelgesini protesto etti.

Gazeteler, 30 Mayıs 2024 tarihli gazetelerinin birinci sayfasından, siyah zemin üzerine, “İzmir’e Doğru, Ses, Doğru Söz gazeteleriyle Milli Mücadele'nin bayraktarlığını yapan Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’de, aynı ruh ve heyecanla yayın hayatını sürdüren yerel gazeteler olarak, tasarruf tedbirlerine katkıda bulunmak amacıyla, bugünkü haber ve yorumları yayınlamıyor, kamu kurum ve kuruluşlarımızın güzel çalışmalarından halkımızı haberdar edemediğimiz için özür diliyoruz.” ifadelerini kullandılar.

- SABRİ KASAPOĞLU / DENİZLİ

Sonraki Haber