'Balyoz bilirkişileri' davasında görevsizlik kararı
Balyoz Davası'nda delil olan 19 CD ile ilgili bilirkişi raporu hazırlayan TÜBİTAK eski çalışanı 3 sanığın yargılandığı davada, görevsizlik kararı verildi.
Balyoz Davası'nda delil kabul edilen 19 CD ile ilgili eksik ve yanlı bilirkişi rapor hazırladıkları iddia edilen TÜBİTAK eski çalışanı 3 tutuksuz sanığın yargılandığı davada, görevsizlik kararı verildi. Mahkeme, söz konusu eylemin FETÖ/PDY'nin faaliyetleri çerçevesinde yapılıp yapılmadığıyla ilgili delillerin değerlendirilmesi için dava dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi.
İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 15. celsesi görülen duruşmaya, haklarında yakalama kararı bulunan sanıklar Hayrettin Bahşi, Tahsin Türköz ve Erdem Alparslan katılmadı. Sanıkların avukatlarının da katılmadığı duruşmada, müdahil emekli Albay Suat Aytın ile bazı müdahillerin avukatları hazır bulundu.
ARAMASI OLAN SANIK ESTONYA'DAYMIŞ
Hakim İbrahim Özdoğan, sanıklardan Hayrettin Bahşi'nin FETÖ ile iltisaklı olup olmadığına ilişkin savcılığa yazılan yazıya cevap geldiğini, Bahşi'nin Estonya Talin Teknoloji Üniversitesi'nde bulunduğunun bildirilmesi üzerine iadeye ilişkin belgelerin ilgili makamlara göderildiğini belirtti. Müdahil avukatlar, sanıkların yakalanmasını ve sanık Bahşi'nin iadesine ilişkin cevap yazısının beklenmesini talep etti.
GÖREVSİZLİK KARARI VERİLDİ
Hakim Özdoğan, sanıkların, üzerilerine atılı "bilirkişilik görevini kötüye kullanma" suçunu FETÖ/PDY silahlı terör örgütü faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirip gerçekleştirmediklerine ilişkin delillerin değerlendirilmesi ve yargılama yapma yetkisinin de ağır ceza mahkemesinde olduğunu belirterek görevsizlik kararı verdi. Hakim Özdoğan, bu karar kesinleştiğinde sanıkların TCK'nin 220 maddesi uyarınca "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma" suçundan yargılanmaları için dosyanın İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Balyoz Davası'ndan beraat eden Ali Yasin Türker "şikayetçi" sıfatıyla yer alıyor. Türker'in şikayet dilekçesine yer verilen iddianamede, tutuklanmasına gerekçe olarak 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK'ta görevli şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz, Hayrettin Bahşi tarafından düzenlenen 19 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporunun gösterildiği ifade ediliyor. Dilekçede şüphelilerin hazırladığı raporun eksik olduğu, şikayetçi Türker'in haksız yere tutuklandığı, hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları kaydediliyor. "Balyoz Planı" Davasından beraat eden 130 kişinin de müdahillik talebinde bulunduğu davada, şüphelilerin "Görevi kötüye kullanma" suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapsi isteniyor.
ESKİ HAKİM TUTUKLANMIŞTI
Davanın eski Hakimi İlhan Karagöz, 4 Temmuz günü haricen duruşma açarak davanın reddine karar vererek 577 sayfalık gerekçesinde ise FETÖ/PDY lideri Fetullah Gülen hakkında "mehdi" nitelemesinde bulunmuştu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Hakim İlhan Karagöz, FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle bazı hakim ve savcılar hakkında başlatılan soruşturmalar kapsamında tedavi gördüğü Bursa'da gözaltına alınmış, sevk edildiği nöbetçi İstanbul sulh ceza hakimliğince tutuklanmıştı. Daha sonra Karagöz hakkında "Anayasayı ihlal", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Eski hakimin tutuklanmasının ardından İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi'ne görevlendirilen Hakim Hakan Özer, belirlenen gün dışında duruşma açan ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla görevden uzaklaştırılan Hakim İlhan Karagöz'ün "ret kararının yok hükmünde olduğuna" karar vererek davanın devamına karar vermişti.