Bankalar düşük faize uymuyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)Genel Başkanı Mahmut Asmalı, hükümetin uyguladığı düşük faiz politikasına bankaların riayet etmediğine dikkat çekti. Asmalı, asgari ücret konusunda "Emekçilerin hakkının korunması esastır" mesajı verdi.

MÜSİAD iş dünyası açısından, Türkiye'nin ihracat hedefleri açısından bir basamak teşkil edecek MÜSİAD EXPO 2022 Ticaret Fuarı için hazırlıklarını sürdürüyor. Fuar, 2-5 Kasım 2022 tarihlerinde TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, 124 ülkeden sanayici, yatırımcı ve girişimci iş insanının İstanbul'da bir araya geleceğini, dün düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Başkan Asmalı ile bir araya gelmişken gündeme dair birkaç konuyu da kendisine sorma fırsatı bulduk. Bunlardan ilki dün Aydınlık'ta “Bankalardan dişine göre teminat” başlıklı yazımızda dikkat çektiğimiz, bankaların kullandırdıkları kredinin belli bir kısmını vadesiz mevduat hesabında bloke olarak teminat niyetine tutmasıydı. Asmalı bu konuda, şunları söyledi: “Hükümetimizin uyguladığı düşük faiz politikasına bankalar çok riayet etmiyor. Son zamanlarda özellikle BDDK’nın bir miktar zorunlu karşılık miktarını belli bir faiz koridoruna göre artırmasından sonra da faizlerde gevşeme oldu ama sektörde bunun çok yansımasını maalesef göremiyoruz. Verilen kredinin bir miktarına blokaj uygulanması konusu biraz teminatla ilgili ve açıkçası görüştüğümüz sanayicilerden bize iletilen böyle bir sorun olmadı."

BİR MESAJ VE BİR ŞİKÂYET

Toplantı sırasında yazımızı okuyan bir iş insanı ise şu mesajı attı: “Bizim mali işlemler şefine sordum. Blokaj yüzde 30'u içeride kalacak şekilde” dedi. Toplantı sonrası yanımıza gelen bir MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi de kamu bankaları dışında kredi almanın zor olduğunu, kamu dışındaki katılım bankalarından bile kredi kullanamadıklarını söyledi ve teminat konusundaki duruma işaret etti.

Başkan Asmalı'ya ikinci sorumuz yüksek konut fiyatları ve kiralara ilişkin oldu. Kiralara ilişkin bir önerileri olup olmadığını sorduğumuzda Asmalı, özetle şunları söyledi: “İlk evim, iş yerim projesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Artan fiyatlar yüzünden alt gelir grubunun ev alma imkânı sıfırdı. Kamu finanse ediyor ve maliyeti yüzde 40 indirimli haliyle sunuyor. Bunu da ancak devlet yapabilir. Sosyal devlet anlayışı açısından doğru. TÜİK'e göre yüzde 116 maliyet artışı var. Devam eden kira kontratlarında artış oranı yüzde 25 ile sınırlandı. Ev sahipleri karşı çıkıyor ama zamanla taşlar dengeye oturacaktır diye düşünüyoruz.”

ABD MEKTUBUNU SORDUK

Başkan Asmalı'ya üçüncü sorumuz ABD'nin Rusya yaptırımları konusundaki mektubuna ilişkin oldu. Asmalı sorumuz üzerine, “ABD ile ilişkiler önemli. Bize Başkonsolos geldi. Bugünlerde görev süresi sona eriyor. Mektup bize de geldi. TOBB, TÜSİAD, DEİK'e de. Türkiye uluslararası ticaretin bir tarafı, bunun aleyhinde bir girişimde bulunması söz konusu değil. Uluslararası hukuka uygun ticaret yapıyoruz. MİR'den de çıktık. Dünyayı karşımıza alarak bir ticaret yapmamız söz konusu değil. Cumartesi ABD'ye gidiyoruz. Ticaretimizde ikinci sıraya geldi. Bir doğu Amerika stratejimiz var. Bizden giden ürünler Çin'den 30 gün daha kısa sürede ulaşıyor, navlun da daha ucuz... Türkiye, Rusya ile konuşabilen belki de tek ülke. Sayın Cumhurbaşkanımızın ne Rusya'dan ne Ukrayna'dan vazgeçeriz politikası sürüyor. Bu sayede tahıl koridoru oldu. Dünyaya nefes oluyor. Belki enerji koridoru oluşturarak da Avrupa'nın yaşadığı bu çaresizliğe çözüm olabiliriz.”

PAHALILIK DİZGİNLENMELİ

Öte yandan toplantıda MÜSİAD Başkanı'na asgari ücret konusu da soruldu. Geçen sene 5 bin liranın altında olmaması konusunda bir açıklama yaptıklarını fakat bu yıl henüz bir çalışma yapmadıklarını belirten Asmalı, “Alım gücünün korunması, emekçilerin hakkının korunması esastır. Esas olan hayat pahalılığını, enflasyonu dizginleyip aşağı çekmek. Asgari ücret artınca maliyetler de artıyor. Bir dengede olması lazım. Asgari ücretle ilgili bu olmalı diye net bir fikre varmadık.” dedi.

PUTİN'İN TEKLİFİ TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK FIRSAT

Rusya Devlet Başkanı Putin'in “Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurulabilir.” sözlerini yorumlayan MÜSİAD Başkanı Asmalı, şunları söyledi: "Putin'in açıklamaları Türkiye'nin bir enerji koridoru olması noktasında da bir kapı aralıyor. Dolayısıyla bu noktada Türk Akım'ın yanına yeni hatların gelmesi Türkiye’yi bir enerji koridoru haline getirebilir. Bu Türkiye için büyük bir fırsat. Esasen Sayın Putin'in açıklamaları da tıpkı belki tahıl koridorunda olduğu gibi Türkiye'nin bir enerji koridoru olması noktasında da bir kapı aralıyor. Bu bir fırsat olabilir Türkiye için. Tabii Amerika buna karşı çıkabilir. Tabii Rusya'nın şu anda Avrupa'ya ihraç ettiği gaz akışlarında sorunlar var. Dolayısıyla Türkiye'yi bu noktada bir merkez kabul edip, buranın üstünden Avrupa'ya belki bir gaz sevkiyatı olabilir. Bunun yanında Türkiye'de biliyorsunuz önümüzdeki sene Karadeniz gazı olacak. Türk gazı da devreye giriyor. Türkiye bu noktada tıpkı Hollanda'daki gibi bir gaz borsası oluşturdu. Türkiye dünyadaki gaz fiyatlarının belirlenmesi noktasında da bir üs olabilir. "

TÜRK FUARLARINA RUSYA'DAN ZİYARETÇİ AKINI

Toplantıda konuşan TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Rusya'dan inanılmaz ziyaretçi alıyoruz. Oradaki dönüşler de olumsuz değil.” dedi. Geçen günlerde tamamlanan makine fuarının bugüne kadar en çok makine satılan etkinlik olduğunu belirten Ersözlü, “Bir milyar avroluk tezgâh sergilendi. Yapılan satış 2.5 milyar avro.” bilgisini verdi.

Sonraki Haber