Bankalara vergi artırımı 13 milyar lira getirecek

Bankalar yılın ilk iki ayında 39 milyar lira kâr elde etti. Meclis komisyonunda görüşülen yasa tasarısı ile bankaların ödediği kurumlar vergisi 5 puan artırılacak. Böylece iki yoldan toplamda 13 milyar lira gelir sağlanacak

AK Parti tarafından Meclis'e sunulan "vergi ve ekonomi paketi"ne ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinde ilk iki gün tamamlandı. 39 maddeden oluşan kanun teklifine ilişkin etki analizleri paylaşıldı. Kurumlar vergisi oranının, bankalar ve finans kuruluşları için yüzde 20'den yüzde 25'e çıkarılmasının etki analizine göre, finans sektörünün kurum kazançlarının vergilendirilmesinde kurumlar vergisinin yüzde 25 olarak uygulanmasından 10 milyar lira (geçen yıl kazançları), 2022 yılı kazançları için de (ilk üç ay) yüzde 25 oranının uygulanmasından 3 milyar lira gelir etkisi öngörülüyor. 2021 kârlarıyla dikkat çeken bankalardan alınan kurumlar vergisinin artırılması Vatan Partisi’nin önerisiydi. Vatan Partisi bu kaynağın tarıma aktarılmasını da istiyor. Bu yılın ilk iki ayında bankaların kârı 39 milyar TL oldu.

STK'LAR ÇAĞIRILMALI ÖNERİSİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Komisyon Sözcüsü ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer başkanlığında yapılan toplantıda, muhalefet teklifin tali komisyonlarda da görüşülmesi gerektiğini söyledi. Toplantıya STK’ların çağırılmamasını eleştiren muhalefet partileri torba yasa sistemine de karşı olduklarını anlattı.

Genel üzerine görüşmelerde en çok tartışılan konu “EVİM mağdurları”na ilişkin madde oldu. Tasfiye edilen faizsiz ev ve araba sağlayan şirketlerin geride bıraktığı binlerce mağdura yönelik düzenleme muhalefet tarafından olumlu ancak yetersiz bulundu. Muhalefet partileri mağduriyetin giderilmeyeceğini söylerken, torba yasada değil müstakil olarak konunun görüşülmesi gerektiğini bildirdi. Görüşmelerde muhtar maaşlarına ilişkin madde muhalefet partileri tarafından da olumlu karşılandığı belirtildi.

150 BİN ÇİFTÇİ YARARLANACAK

Hazineye ait tarım arazilerinin kullanıcılarına kiralanmasına yönelik düzenleme üzerine yapılan etki analizinde, 150 bin çiftçinin bu düzenlemeden yararlanacağı belirtildi. Tarımsal üreticilerin aciz vesikasına bağlanan borçlarına uygulanacak olan faizin esaslarına ilişkin düzenleme ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin Hazine'ye ilave faiz ödememesine ilişkin düzenleme toplamına ilişkin yapılan etki analizinde ise “üreticilerin ödeme hususunda kolaylık sağlanarak ilave borç yükünden kurtarılması ve mevcut durumda tahsili pek mümkün görünmeyen 280 milyon TL’lik hazine alacağının tahsis edilmesi amaçlanmaktadır.” ifadeleri yer aldı.

ORMANLARA DÜZENLEME

İmalat sanayi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflerin KDV'den müstesna olmasıyla 500 milyon lira, Cumhurbaşkanlığı ofislerinin kimlik paylaşım sistemi ödemesinden muaf tutulmasıyla 101 milyon lira gelirden vazgeçilecek. Ormanlardaki yerleşim yerlerine tapu düzenlemesiyle de 150 milyon lira gelir elde edilecek.

Yapı kayıt belgesi alınan yapıların üzerinde bulunduğu hazine taşınmazlarının satışına ilişkin başvuru süresi uzatılması ve satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde indirim uygulanacak olmasının da etki analizi yapıldı. Düzenlemeyle 15 bin kişinin bulunduğu ve ilk etapta 29 ilde 5 bin Hazine taşınmazının satışının yapılacağı ve bu satışlardan yaklaşık 900 milyon lira gelir elde edileceği belirtildi. Hazine taşınmazlarının doğrudan satışına ve doğrudan satışlarda peşin ödemede yüzde 20 oranında indirim uygulanacak olmasına ilişkin düzenleme ile toplam 1 milyar 650 milyon lira gelir elde edileceği tahmin edildi. 2022 ve 2023 yıllarında satılan kamu konutlarından elde edilen gelirlerin genel bütçeye gelir kaydedilmesi ile ilgili düzenleme üzerine yapılan etki analizinde de bu satışlardan yaklaşık 750 milyon lira gelir elde edilmesi tahmini yapıldı. Bugün teklifin diğer maddeleri görüşülerek, kabul edilmesi halinde Genel Kurul’da haftaya görüşmelere geçilecek.

EVİM MAĞDURLARI İÇİN İKİ SEÇENEK

Kanun teklifi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından gerekli şartları taşımayan ve tasfiye edilen ‘evim’ ile biten şirketlerle sözleşme imzalamış kişilere iki seçenek sunuyor. Birinci seçenekte, tasfiye edilen şirketin sistem içerisindeki üyelerine, faaliyet izni almış ‘evim’ şirketlerine sözleşme yaparak geçme hakkı tanınıyor. Böylece sistem içerisindeki üyelerin ödedikleri paranın tasfiye edilen şirketten alınıp, geçmek istedikleri diğer şirkete aktarılması hedefleniyor. İkinci seçenek ise, faizsiz ev ya da araba alma sisteminde kalmak istemeyen kişiler için uygulanacak. Ev, araba alma hayali kuran müşterilerin tasfiye sürecine kadar ödedikleri tutar kendilerine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından geri ödenecek.

Sonraki Haber