Banyoda idrar yapmak günah mı? Duşta küçük abdest yapmak...

Banyo yaparken duşta tamamen çıplak olmamak, suyu boş yere israf etmemek gibi bazı davranışlara dikkat etmek manevi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Peki banyo yapılan yerde idrar yapmak günah mı? Banyoda duş alırken küçük abdestin hükmü nedir?

Gündelik hayatımızda kendi iç dünyamızda yaşadığımız kötü düşünce, his ve evham ile ilişkili olarak yaşanan vesveselerin birçok sebebi vardır. Vesvese, şeytanın insanın kalbine soktuğu rahatsız edici his ve düşüncelerden kaynaklanmakla beraber bazı davranışlarda bu gibi takıntılı düşüncelere yani vesveseye yol açmaktadır.

Bunlardan birisi de banyo yaparken idrar yapılmasındandır. Dinimize baktığımızda tıpkı yeme-içme, oturup kalkma gibi edep adaplar var iken banyoda da birtakım adaplar bulunmaktadır. Banyoda idrar ise yapıldığında haram olmayan ancak yapıldığında güzel bir davranış olarak da değerlendirilmemektedir.

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), bu konu ile ilgili hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur:

"Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. Sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir." (Tirmizî, tahâre 17; Nesâî, tahâre 6) Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere banyo yapılan yere küçük abdestini yani idrarını yapmak dinen uygun değildir, dolayısıyla bu davranıştan kaçınmak gerekir.

Sonraki Haber