Bartın'da patlama: Sayıştay 3 yıl önce uyardı mı?

Bartın'daki patlamasında 28 işçi hayatını kaybetti. Sayıştay'ın 2019 tarihli raporunda patlamanın yaşandığı maden bölgesi için "grizu patlaması riski var" uyarısı yaptığı iddia edildi. Türkiye Taş Kömürü haberlerin dezenformasyon amaçlı olduğunu söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesinde gerçekleşen patlamada 28 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, patlamayla ilgili detayların soruşturulması üzere 3 savcının görevlendirildiğini açıkladı. Göçük altında kalanları kurtarma çalışması devam ederken Sayıştay'ın 2019 tarihli raporunda müessesi için "grizu patlaması uyarısı olabilir" uyarısı yapıldığı iddia edildi.

İşte raporda yer alan ifadeler:

"2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra “Kurum Degaj Yönergesi” hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir."



Türkiye Taş Kömürü'nden açıklama

Türkiye Taş Kaşkömürü medyada yer alan haberlerin dezenformasyon amaçlı olduğunu savundu. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer verildi;

2019 yılında yayımlanan Sayıştay raporuna atıfta bulunularak yapılan haberlerde, çalışan damarların tamamında gaz içeriğinin yüksek olduğu ifade edilmektedir. Söz konusu haberlerde kömürün içerisinde yer alan metan gazı, "Çalışılan ortamdaki havada yüksek metan gazı tespit edildi" şeklinde lanse edilmektedir. Söz konusu ifade tamamen yanlıştır. Ocak içerisindeki havalandırma ile kömürün bünyesindeki metan gazı birbirinden farklı konulardır. Dolayısıyla bu durum iş sağlığını ve güvenliğini etkileyen bir durum değildir. Öte yandan Kurumumuzdaki tüm müesseselerimizde maden iş sağlığı ve güvenliği kurallarına sıkı sıkıya riayet edilerek üretim yapılmaktadır.

Ayrıca yine bir başka haberde;

Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanlığı'na atanan Sayın İbrahim Özkarcı, atanmasını müteakip kurumumuzu ziyaret etmiştir. Ziyaret esnasında Sayın Özkarcı, yeraltı ocağımızı da ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyaret denetim amaçlı olmayıp, sadece kurumumuza yapılan bir nezaket ziyaretidir. Söz konusu haberler gerçeği yansıtmadığı gibi dezenformasyon içermektedir.

TTK Amasra Müessesesi'nde üretim esnasında Kurum Degaj Yönergesi hükümleri titizlikle uygulanmaktadır.

Kamuoyunun bilgilerine arz ederiz.

Sonraki Haber