Başardıklarımız, başaracaklarımızın teminatı: Kıvılcım 2021’de atıldı 2024’te meşale olacak!

Milli sporcularımız 2021’de birçok branşta tarih yazdı. Özellikle Olimpiyatlarda ve Paralimpik Oyunları’nda elde edilen dereceler 2024 Olimpiyatları’nda gelecek başarıların müjdecisi.

Türk sporu 2021 yılında önemli engellerin üstesinden geldi. Ay-yıldızı göğsünde gururla taşıyan milli sporcularımız Olimpik branşlarda kazandıkları madalyalarla yüzümüzü güldürdü. Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda şahit olduklarımız, Türk Milleti’ni sevince boğan madalya haberlerinin 2021 yılı ile sınırlı kalmayacağını müjdeledi. Devlet desteği ve tesisleşme atılımının ivmelendiği Olimpik branşların “zaman tüneli”nde yolumuz apaydınlık…

TARİH YAPICILAR

Kovid-19 salgını dolayısıyla 2020’de düzenlenemeyen Tokyo Olimpiyat Oyunları, 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihleri arasında seyircisiz olarak organize edildi. Ülkemizi Tokyo’da 18 branşta 108 sporcu temsil etti. Tokyo’da madalya kazanan ve madalyaya çok yaklaşan ay-yıldızlılar, Türk sporunun tarihi bir atılım içerisinde olduğunu ortaya koydu. Tokyo’da elde ettiğimiz 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz madalya Türk spor tarihi açısından “Olimpiyat rekoru” anlamına geliyordu.

2021 Avrupa Tekvando Şampiyonası’nda “şampiyon” rütbesini omzuna takan Hakan Reçber, Tokyo Olimpiyatları’nda ülkemiz adına “siftah” yapan isim oldu. Milli tekvandocu, 68 kiloda bronz madalya elde ederek Türkiye’ye ilk madalyasını getirdi. Hemen ardından, tekvandoda ülkemizin parlayan yıldızı Hatice Kübra İlgün de bronz madalya maçını kazanıp sevincimizi ikiye katladı. Başarılı sporcu, madalya aldıktan sonra göz yaşlarıyla verdiği röportajla da unutulmazlar arasına girdi.

Tokyo’da ay-yıldızı temsil eden sporcularımız, ilklere imza atarak Türk spor tarihine geçti. Milli okçu Mete Gazoz, klasik yay bireysel kategoride altın madalya kazanarak tarih yazdı. Mete Gazoz’un elde ettiği bu başarı, Olimpiyatlarda okçuluk branşında Türk spor tarihinin ilk madalyası olarak kayıtlara geçti. Mete Gazoz gibi tarihi bir başarıyı da cimnastikte Ferhat Arıcan kazandırdı. Artistik cimnastikte bronz madalyanın sahibi olan Ferhat Arıcan, cimnastikte Olimpiyatlarda madalya alan ilk Türk sporcu oldu.

Türkiye, boks branşında ilk altın madalyayı Tokyo’da kazandı. Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya elde ederek boksta madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu unvanını aldı. Buse Naz Çakıroğlu'ndan sonra ringe çıkan Busenaz Sürmeneli ise Türkiye'ye boksta ilk altın madalyayı getiren isim olarak tarihi bir başarıya imza attı.

KARATEYE TÜRKİYE DAMGASI

Karate branşında mücadele eden milli sporcularımız, bir gümüşün yanı sıra 3 bronz madalyayla Olimpiyat Oyunları’nı tamamladı. Eray Şamdan bu branşta gümüş madalya alan sporcu olurken Ali Sofuoğlu, Merve Çoban ve Uğur Aktaş bronz madalya elde etti. Karate, böylelikle, Tokyo’da Türkiye’ye en fazla madalya getiren branş olarak kayıtlara geçti.

Olimpiyatlarda iddialı olduğumuz branşlardan güreşte altın madalya gelmese de alınan 3 bronz madalya teselli oldu. Erkeklerde grekoromen stilde Rıza Kayaalp, serbestte ise Taha Akgül bronz madalyaya ulaştı. Kadınlarda da Yasemin Adar bronz madalya elde ederken, bu branşta madalya kazanan ilk Türk kadın güreşçi oldu.

Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda madalya alamasalar da yelkende Alican Kaynar, cirit atmada Eda Tuğsuz ve modern pentatlonda İlke Özyüksel ve sırıkla atlamada Ersu Şaşma başarılı dereceler elde ederek gururumuz oldu.

PARALİMPİKTE GURUR TABLOSU

Türkiye, Tokyo Paralimpik Oyunları’nda elde ettiği başarılı sonuçlarla tarihinin en iyi Olimpiyat performansını sergiledi. Tokyo’da 13 branşta 87 sporcuyla mücadele eden Türkiye, 7’nci kez yer aldığı organizasyonda en yüksek madalya sayısına ulaştı. Tokyo’da ay-yıldızlı bayrağımızı temsil eden milliler; 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz olmak üzere toplamda 15 madalyayla tarihi bir başarıya imza attı.

Golbol Kadın Milli Takımımız, üst üste ikinci kez paralimpik şampiyonu oldu. Kadınlar golbolde Rio 2016’da altın madalya elde eden Türkiye, Tokyo’da da finalde ABD’yi yenerek şampiyonluğa ulaştı. Masa tenisinde mücadele eden Abdullah Öztürk, erkekler sınıf 4 kategorisinde Türkiye’ye altın madalya getiren bir diğer isim oldu. Masa tenisinde, erkekler sınıf 4’te Nesim Turan, sınıf 5’te Ali Öztürk, kadınlar sınıf 7’de ise Kübra Korkut bronz madalya kazandı. Türkiye’nin Tokyo’daki en başarılı branşı 4 madalyayla masa tenisi oldu.

Para milli okçular, Tokyo’dan 3 madalya ile döndü. Erkekler makaralı yay W1 kategorisinde Nihat Türkmenoğlu gümüş, Bahattin Hekimoğlu bronz, makaralı yay karışık takımda Öznur Cüre-Bülent Korkmaz ikilisi gümüş madalya kazandı.

Yüzmede kadınlar 50 metre sırtüstü S5 kategorisinde Sevilay Öztürk, bronz madalya alarak Türkiye’ye bu branşta tarihinin ilk madalyasını kazandırdı. Judo ve tekvando branşlarında milli sporcular, ikişer madalya elde etti. Judoda erkekler 60 kiloda Recep Çiftçi, kadınlar 57 kiloda ise Zeynep Çelik bronz madalya aldı. Tekvandoda kadınlar K44 sınıfı 49 kiloda Meryem Çavdar gümüş, erkekler K44 sınıfı 61 kiloda da Mahmut Bozteke bronz madalyayı boynuna taktı.

Türkiye, atıcılıkta kadınlar 10 metre havalı tabanca P2 sınıfında Ayşegül Pehlivanlar’la gümüş, halterde ise 55 kiloda Besra Duman’la bronz madalya sevinci yaşadı.

VOLEYBOLDA EN YOĞUN, EN BAŞARILI YIL: 2021

TÜRKİYE hem kadın hem de erkek voleybolda 2021 yılını büyük başarılarla tamamladı.

Filenin Sultanları, haziran ayında Milletler Ligi’nde önce Dörtlü Finallere yükseldi, ardından finallerde bronz madalya elde etti. Yarı finalde ABD’ye yenilen milliler, üçüncülük maçında ise Japonya’yı set vermeden yenip bronz madalyanın sahibi oldu.

Giovanni Guidetti idaresindeki A Milli Kadın Voleybol Takımımız, Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ise hem Türkiye hem de dünyadaki milyonlarca sporseverin büyük sevgisini kazandı. B Grubu’nda Çin, ABD, İtalya, Rusya ve Arjantin’le mücadele eden Filenin Sultanları; Çin, Rusya ve Arjantin’i mağlup ederek 3’üncü sıradan çeyrek finale yükseldi. Ay-yıldızlılar, çeyrek finalde ise son sette Güney Kore’ye 3-2 mağlup olunca Olimpiyat 5’incisi olarak organizasyonu tamamladı.

Olimpiyat Oyunları’nın hemen ardından eylül ayında Avrupa Voleybol Şampiyonası başladı. Filenin Sultanları, namağlup olarak yarı finale kadar gelse de bu turda ev sahibi Sırbistan’a elendi. Milli voleybolcularımız üçüncülük maçında Hollanda’yı 3-0 yenerek bronz madalyaya hak kazandı.

‘EFELER’ DE YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ

A Milli Erkek Voleybol Takımımız da 2021 yılını yoğun geçirdi. Haziran ayında CEV Avrupa Altın Ligi’nde mücadele eden milliler, grubundan lider çıktı; yarı finalde Estonya finalde de Ukrayna’yı yenip namağlup biçimde altın madalya kazandı.

Başantrenör Nedim Özbey idaresindeki Filenin Efeleri eylül ayında ise 2021 Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda mücadele etti. C Grubu’nda Rusya ve İspanya gibi güçlü rakiplerini yenerek son 16’ya yükselen ay-yıldızlılar, bu turda Sırbistan’a 3-1 mağlup olunca turnuvaya nokta koydu.

YÜZMEDE YÜKSELEN DEĞER: EMRE SAKÇI

Milli yüzücü Emre Sakçı, 2020 yılındaki başarılarını 2021’e taşımayı başardı. Kırdığı rekorlarla adından söz ettiren 24 yaşındaki sporcu, Olimpiyat kotası alarak ülkemizi temsil ettiği Tokyo Olimpiyatları’nda serisinde 7’nci oldu. Kasım ayında Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen Büyükler Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda milli forma ile mücadele eden rekortmen yüzücü Emre Sakçı, önemli bir başarıya daha imza attı. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün yüzücüsü, 50 metre kurbağalama finalinde 25.39’luk derecesiyle ikinci oldu ve gümüş madalya kazandı.

Başarılı sporcu, 2021’in son günlerine ise bir dünya rekoru sığdırdı. Emre Sakçı, Türkiye Şehitkamil Arena Kulüpler Arası Kısa Kulvar Genç - Açık Yaş ve Yıldızlar Bireysel Yüzme Şampiyonası’nda,50 metre kurbağalama finalinde 24:95’lik derecesiyle hem kendisine ait olan Avrupa rekorunu geliştirdi, hem de 25:25 olan dünya rekorunu kırdı.

Sonraki Haber