Başbakan Maiga Fransa’nın emperyalist müdahalelerini deşifre etti: Mali tarihten ders çıkarıyor bağımsızlaşıyor
Terörle mücadelede yeni yöntemler izlediklerini ve başarılar elde ettiklerini anlatan Maiga, bunun Batı'da rahatsızlık uyandırdığını söyledi.
'Ama dikkatli olmalılar, zira Mali'nin istikrarsızlaşması onların tahmin etmediği sonuçlara yol açabilir.' diyen Maiga, Fransa'yı ayrılıkçı gruplara destek vermekle suçladı.
Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga, emperyalizme ve Fransa destekli teröre karşı verdikleri mücadeleyi anlattı. Artık vatanseverlerin yönetimde olduğunu söyleyen Maiga, Batı'nın rahatsızlığının farkında olduklarını ifade etti. Maiga, Türkiye ile güvenlik alanında ilişkileri geliştirmek istediklerini, bu kapsamda bir çalışma ziyareti planladıklarını belirtti.
Anadolu Ajansı’nın Fransızca servisi, Mali Başbakanı Choguel Kokalla Maiga ile özel bir röportaj yayımladı. Mali Başbakanı, Fransa'yı ülkenin kuzeyindeki ayrılıkçı gruplara yardım etmekle suçladı. Maiga “Fransa, hükümetimize karşı siyasi ve diplomatik terörizm uyguluyor. Ambargolarla nefesimizi kesmeye çalışıyor.” dedi.
FRANSA’DAN AYRILIKÇILARA BAĞIMSIZ DEVLET’ SÖZÜ
Maiga, 2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'dan bölgeye gelen ayrılıkçı grupların Fransa tarafından desteklendiğine dikkati çekerek, "Libya'dan silah ve mühimmatla gelen ayrılıkçı grupların arkasında Fransa olduğu bizzat ayrılıkçılar tarafından söylendi. Ayrılıkçılar, Fransa'nın kendilerine Mali'nin kuzeyini işgal etme, orayı bölerek bağımsız devlet kurma sözü verdiğini söylüyor. Bunu biz söylemiyoruz. Bunu Fransız siyasetçiler tarafından desteklenen bu grupların liderleri söylüyor." ifadelerini kullandı.
‘HASTALIK BEDENİMİZİN YÜZDE 80’İNE YAYILDI’
Mali'deki güvenlik sorununu bir hastalığa benzeten ve yıllardır yanlış teşhisle tedavi edildiğini dile getiren Maiga şöyle devam etti: "Hastaya ilaç ve reçete verildi, 2 ay içinde iyileşeceği söylendi ancak o dönem sadece vücudunun bir kısmını etkileyen hastalık 8 yılda bedeninin yüzde 80'ine yayıldı. Eğer hastada bir sorun yoksa o zaman ya teşhis ya tedavi ya da doktorda bir sorun olduğu kesin. Bunu sorgulamak lazım. Mali hükümetinin de bugünkü terörle mücadelede yaklaşımı bu şekilde. Ya doktoru ya tedaviyi ya ilaçları değiştireceksiniz.
‘AFGANİSTAN VE LİBYA’DAN DERS ÇIKARIYORUZ’
“Afganistan’da gördüklerimizden, Libya’da gördüklerimizden, Güvenlik Konseyi’nde Bingazi’yi korumak için karar çıkaran bazı ülkelerin bu kararı çiğneyerek Libya’nın Devlet Başkanı’nı suikastla öldürmesinden ve istikrarsızlık tohumları ekmesinden ders çıkarıyoruz. Fransa'nın terörle mücadelede bize yardım etmesi gerekiyordu ama Mali'nin bölünmesi ve terörün dokunulmaz bir hal almasına neden olan şartları yarattı. 9 yılın sonunda sadece kuzeyle sınır olan terör sorununun toprakların yüzde 80'ine yayıldığını görüyoruz. Devlet otoritesinin bütünlüğü, toprakların tamamında tesis edilmiş değil. BM kararları her yıl değişiyor zira bu kararlar Fransa tarafından yazılıyor.
'DENG XİAOPİNG'TEN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR
“Biliyorsunuz, ünlü bir Çinli politikacı var, çok bilge bir insan. (Deng Xiaoping) 1970'lerde bu ülkede Kültür Devrimi tüm hızıyla devam ederken, kedilerin gri ya da siyah olması önemli değil, yeter ki fareyi yakalasınlar, demişti. Siyasal bir sistemin ancak yurttaşların ihtiyaçlarını karşıladığı ölçüde geçerli olduğunu anlatıyordu. Zamanında bu neye mal olursa olsun, tarih onu haklı çıkardı ve iktidara geri döndü ve modern Çin'i kuran o oldu.”
‘AB’DEN EGEMENLİĞİMİZE SAYGI DUYMASINI BEKLİYORUZ’
“Biz bununla uğraşırken Mali'yi vekaletle yönetmek isteyen Fransa bizi sorumsuzlukla suçladı. Hatta işi hakaret boyutuna getirdiler. Son verdiğim röportajlardan birinde Mali'nin AB ile hiçbir sorunu olmadığını söyledim ama AB'den çok basit bir talebimiz var: Fransa, AB ülkelerini, AB'ye sunduklarından farklı bir gizli gündeme sürüklememeli. Mali'nin 1960'dan bu yana bağımsız bir ülke olduğunu hatırlatmak istiyorum. Mali'nin AB ile ilişkilerini vekaleten Fransa yürütemez. Mali ile ilişki kurmak isteyen ona eşit bir ortak gibi davranmalı. Tek istediğimiz buydu ama bundan dolayı (Fransa) hükümetin meşruiyetini konu alan hakaretler etti. Dolayısıyla bütün bu yaşananlar, dikkatli olmamız ve şartları önceden belirlenmemiş yabancı operasyonların topraklarımızda bulunmasına izin vermememiz gerektiğini öğretti. Halkımıza ve egemenliğine saygı duymaları lazım. Başka bir şey istemiyoruz.”
‘RUSYA, BİZE ENGEL OLMUYOR’
“Avrupa ülkelerinden uçak almak istiyoruz, engelleniyoruz, ABD'den almak istiyoruz, engelleniyoruz. O zaman çözüm, size engel olmayacak partnerlere yönelmek. Bu nedenle Rusya ile askeri iş birliği yapmaya karar verdik. Mali'yi Rusya ile Batı arasında yaşanan ve kendisini ilgilendirmeyen bu jeopolitik ve stratejik savaşa kurban etmek istiyorlar. Wagner ve Rusya etrafında bir sürü tartışma dönüyor. Kısacası attığımız adımların farkındayız. Hükümetimizin önceliği Malililerin güvenliği. Gerisi propaganda ve şeytanlaştırmadan ibaret.
TERÖRLE MÜCADELE BAŞARISI, BATI’YI RAHATSIZ ETTİ
“Mali ordusu, her cephede mücadeleyi güçlendirmek için başka ortaklarla da çalışıyor. Bunun meyvelerini de almaya başladık. Mali ordusu harika sonuçlar elde etti. Bir aydan kısa sürede 30 yılda yapamadığımız kadar çok teröristi etkisiz hale getirildi.
“Terörle mücadelede tam sonuç almaya başladığımız bir dönemde neden hedef alındığımızı anlamıyoruz. Ama dikkatli olmalılar, zira Mali'nin istikrarsızlaşması onların tahmin etmediği sonuçlara yol açabilir. Diyeceklerim bu kadar. Kısacası biz Mali halkını ve güvenliğini savunuyoruz. Egemenliğimize, halkımıza, savunma alanında bizi tatmin edecek sonuçlar verecek Rusya ya da başka partnerlerle çalışmak hakkımıza saygı duyulmasını istiyoruz.”
‘TARİHTEN DERS ÇIKARMAYAN, ACI YOLDAN ÖĞRENİR’
9 Ocak'ta düzenlenen Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) zirvesinin tarihini ve alınacak yaptırımları Fransa'nın neredeyse zirveden bir ay önce açıkladığını ifade eden Maiga, şöyle devam etti: “Bu yaptırımların çok açık bir amacı var: Hükümeti istikrarsızlaştırmak, Mali devletinin başına Fransa’nın talimatlarına uyacak uysal bir hükümet geçirmek üzere mevcut iktidarı devirmek. Mali'de mevcut liderler dünyadaki durumu analiz ediyor, son 20-30 yılda dünyada olup bitenlere jeopolitik ve savunma açısından bakıyorlar ve ders çıkarıyorlar. Tarihten ders çıkarmayanlar, sonuçlarını acı yoldan öğrenirler.
‘MALİ’NİN BAŞINDA ARTIK VATANSEVERLER VAR’
“Yıllardır ilk kez devletimizin başında halkımızın onur ve egemenliğini yeniden tesis etmekten başka amacı olmayan vatanseverler var. Bazı yabancı güçlerin etkisinde kalan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) bizi gayrimeşru ve yasa dışı olarak nitelediğinde ve yaptırım uyguladığında Malililer bunun farkına vardı. Cumhurbaşkanımız bu yaptırımlara boyun eğmek yerine halkı, (10-14 Ocak'ta) 4 gün içinde tüm bölgelerde seferber eden destek gösterileri düzenlemeye davet etti. Hükümete destek amacıyla düzenlenen bu gösterilere 4 milyon kişi katıldı.”
'TÜRKİYE'Yİ KOLLARIMIZI AÇARAK KARŞILIYORUZ'
Türkiye’nin Mali'de hak ettiği yeri alması için iş birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini bu nedenle bir grup bakanla Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunacaklarını söyleyen Maiga “Hükümetimiz, Türkiye ile kurulan bu ilişkilere özellikle güvenlik dahil, her alanda yeni ve güçlü bir ivme kazandırmak istiyor. Türk halkına Mali halkının Türkiye'nin elini sıkı tuttuğunu söyleyin.” dedi.
Son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmeleri yakından izlediklerine vurgu yapan Maiga, Türkiye'nin Afrika'da hak ettiği yere gelmek için başlattığı ekonomik ve diplomatik atağın farkında olduklarını belirtti. Başbakan Maiga, Afrika'nın yabancı güçlerin savaş alanı olduğuna dikkati çekerek bu savaşın topla tüfekle değil; ekonomi, kültür ve sosyal alanlarda da verildiğini söyledi.
Maiga, "Türkiye'yi kollarımızı açarak karşılıyoruz ve biliyoruz ki Türk ve Müslüman kardeşlerimiz de bizimle aynı ruh halindeler." diye konuştu.
Başbakan Maiga, Türkiye'ye teşekkür ederek "Türk dostlarımıza da ilgileri için teşekkür ediyoruz. Müslüman, kardeş ve partner ülke olarak Türkiye'ye güvendiğimizi söylüyoruz. Ortaklığımız kazan kazan ilkesine dayanmalı. Bugün birçok Türk şirketinin de Mali'de yeri olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.